I en grön värld blir ingen diskriminerad

Publicerad 2022-04-07 17:45

Jag har många gånger hört mina föräldrar klaga på hur bortskämda unga nuförtiden är, men stämmer det verkligen? Det är vi som är unga nu som får leva med konsekvenserna av den värld de vuxna lämnar efter sig. Det är en värld full av orättvisor. Men jag skriver det inte för att vi ska deppa ner oss, utan för att uppmana till protest!

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Rebecka Forsberg, språkrör, Grön ungdom

Vi som är unga idag har varit med om en global coronapandemi, upplever Rysslands krig i Ukraina och har redan börjat se smältande isar och brinnande skogar som orsakas av den globala uppvärmningen.

Här i Sverige är skillnaderna mellan fattiga och rika större än de har varit på 30 år. Dessutom är det mycket svårare för en ung idag att flytta hemifrån eller få ett jobb än vad det var när våra föräldrar var unga. Så nej, vi är inte bortskämda på något sätt.

Det är vi som får leva med konsekvenserna av den värld som den vuxna generationen lämnar efter sig. Och den världen är tyvärr full av orättvisor. Det kan låta deprimerande, och det är det på sätt och vis. Men jag skriver det inte för att vi ska deppa ner oss, utan för att uppmana till protest!

När jag var 15 började jag förstå en massa saker jag inte hade fattat innan. Jag började förstå att anledningen till att jag fick mindre respekt än mina killkompisar, inte berodde på att jag var sämre än dem, utan för att samhället är ojämställt. Jag och mina kompisar såg hur rasismen i samhället växte, och hur SD – ett parti som grundades av veteraner inom nazism och rasism – bara fick mer och mer stöd.

Martin Axkull 

Vi lärde oss också om klimatförändringarna och miljöförstörelsen som pågår och insåg att det är vår framtid det handlar om. Sist men inte minst förstod jag att om om man vill se en förändring av samhället, så måste man stå för den själv! Det gjorde att jag tillslut, i slutet av 9an, gick med i Grön Ungdom!

Grön Ungdom är Miljöpartiets ungdomsförbund. Vi kämpar mot klimatförändringarna och för en rättvis värld. Miljöpartiet är det enda gröna partiet i Sverige, dvs det enda partiet som står för det som kallas “grön ideologi”. Den gröna ideologin utgår från tre stycken solidariteter:

1. Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet.

2. Solidaritet med kommande generationer.

3. Solidaritet med alla världens människor.

Ordet solidaritet bygger på idén om att man kämpar “en för alla, alla för en”. Den gröna ideologin handlar i grund och botten om att ge en röst till alla de som inte själva kan påverka politiken.

Djur, natur och ekologiska system kan inte prata, därför behövs det politiker som tar ansvar för att vi människor inte ska förstöra naturen och utrota djuren. T.ex. vill vi skydda mer skog från att huggas ner, stoppa nedskräpningen av naturen och haven och göra det brottsligt för företag och politiker att utrota hela ekosystem – genom att t.ex. bygga en motorväg genom Amazonas regnskog som Brasiliens president Bolsonaro vill göra.

Kommande generationer kan inte heller bestämma över politiken, eftersom de antingen inte är födda än, eller för unga för att få rösta. Men även unga påverkas ju av de beslut som politikerna bestämmer om idag, 2022! Ett bra exempel är klimatförändringarna, som kommer drabbar oss unga allra hårdast – därför behövs det en politik som tar klimatkrisen på allvar! Vi vill bl.a. göra det dyrt med sånt som är dåligt för miljön, och billigt med det som är miljöbra. Vi vill också att de företag som släpper ut allra mest, antingen ska läggas ner – eller ställa om till att bli klimatsmarta.

Sist men inte minst kämpar vi för ett rättvis värld för världens alla människor. Det ska inte spela någon roll om du är fattig eller rik, kvinna eller man, hetero- eller homosexuell, om du bor på landsbygden, i orten eller i stan, eller om du föddes i Sverige eller någon annanstans. Oavsett vem du är, hur du ser ut eller var du bor har du rätt att må och ha det bra. I en grön värld blir ingen utsatt för sexism, rasism, homofobi eller någon annan form av diskriminering.

Sammanfattningsvis kan man lugnt sagt säga att det finns mycket att kämpa för. Och bara för att man är ung, betyder det verkligen inte att man är maktlös. Om du vill gå med i kampen mot klimatförändringarna och för en rättvis värld, så är du varmt välkommen till oss i Grön Ungdom!

 

Tidigare publicerade artiklar i serien:

Liberala ungdomsförbundet: Din frihet kan inte vänta
Moderata ungdomsförbundet: 
Så kan Sverige bli världens bästa land

 

Källor: (1) Forskning.se, (2) Nazist arbetade för SS – var med och grundade SD, (3) Aftonbladet, (4) https://gronungdom.se/, (5) Sverigedemokraterna SD

Dela

Elevartikel

Laura Kadar
08 dec
Elevartikel
Ebba Hansson
08 dec
Elevartikel
BILD: Malin Ivarsson
08 dec
Elevartikel
Adam Bergh
08 dec
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional