Din frihet kan inte vänta

Publicerad 2022-04-04 13:30

Barn och unga i hela Sverige har länge fått vänta. Vänta i långa köer till psykiatrin, vänta på att få umgås med familj och vänner, vänta på att faktiskt få lära sig något i ett klassrum, vänta på att politiker ska ta klimathotet på allvar, vänta på att få vara sig själva. Denna väntan måste få ett slut. Vi i Liberala Ungdomsförbundet går in i valrörelsen med ett tydligt budskap: din frihet kan inte vänta.

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. /Mobile Stories

Av: Romina Pourmokhtari, ordförande Liberala ungdomsförbundet

Du kanske undrar vad vi menar med frihet. Frihet är ett begrepp som många säger sig värna men som få faktiskt tar sig tiden att definiera. I grunden utgår vår politik från att du ska ha friheten att göra vad du vill så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Ingen ska ha rätt att bestämma över dig eller ditt liv utöver i syften att skydda andra. Vi tror att maximal frihet för dig också ger dig möjligheten att göra ditt liv så bra som möjligt.

Hur omsätter vi det här i praktiken? Jo, för att alla på riktigt ska vara fria att forma sina liv själva, behöver alla få samma möjligheter att göra det. Vem du är och var du kommer ifrån ska inte avgöra hur din framtid kommer att se ut. Därför behöver skolan vara en utjämnande faktor som ger alla barn samma möjligheter att förverkliga sina drömmar. Vi vill förändra skolvalssystemet så att alla, oavsett bakgrund, kan välja att gå i en bra skola. I dagsläget måste man ställa sina barn i kö om man vill komma in på de riktigt bra skolorna. Det gör att människor som är nyinflyttade, oavsett om det handlar om nyinflyttad i Sverige eller i en ny stad, inte har samma möjligheter att välja en bra skola som de som vet om systemet och har bott på samma plats i många år.

Det räcker inte att ändra skolvalssystemet, vi måste vi se till att alla skolor är bra skolor. Det viktigaste med svenska skolan är inte om man är för eller emot friskolor. Det viktigaste är att utbildningen håller så hög kvalitet som möjligt.

För att garantera en god lägsta nivå krävs det välutbildade lärare som har tid att planera lektionerna, lagom stora klasser och extra resurser till de skolor som ligger i utsatta områden för att kompensera för de stora utmaningar dessa skolor har.

Klicka för att se lektionsupplägg för skolkampanjen. Illustration: Martin AxkullAtt ge alla samma möjligheter att förverkliga sig själva och sina drömmar är bara början, efter det finns det så mycket mer att göra. För att människor verkligen ska vara fria att forma sina liv måste vi också sänka skatten på arbete. Man får ofta höra att skattesänkningar skulle leda till en sämre välfärd för bland annat vård, skola och omsorg, men det stämmer inte. Under alliansregeringen 2006-2014 sänkte man skatten rejält, men enligt riksdagens utredningstjänst och ekonomistyrningsverket ökade skatteintäkterna per person. Det vi måste fokusera på är att få fler i arbete och att skattepengarna går till dem som behöver dem på riktigt.

För att detta arbete ska vara värt mödan måste vi ha en värld att leva i. Den globala uppvärmningen är det största hotet mot individens frihet idag och vi måste göra allt vi kan för att stoppa den. Vi behöver beskatta dem som släpper ut, samtidigt som vi ger marknaden förutsättningar för att utveckla nya tekniska lösningar. Det som skiljer oss från andra är att vi är teknikoptimister och vill ha både kärnkraft och vindkraft, eller andra tekniker som inte ännu har uppfunnits.

Klimathotet är inte ett nationellt problem, utsläppen slutar inte gälla på Öresundsbron. För att kunna lösa krisen måste vi samarbeta och därför är EU otroligt viktigt. Genom att öka priset på utsläppsrätter och inkludera klimatkrav i våra handelsavtal kan vi sänka utsläppen. Inte bara i EU utan även i resten av världen. Arbetet med detta måste börja nu, klimatet kan inte vänta.

Sammanfattningsvis brinner vi för friheten runt om i världen. Dels för att vi i Sverige ska ha ett så bra liv som möjligt, med bra utbildning, friare alkoholregler och mindre skatt. Men också för den internationella solidariteten. Vi måste lösa klimatkrisen, människor som är på flykt för sina liv måste få skydd och Putins diktatur måste bekämpas. Det måste vi göra nu. Friheten kan inte vänta.

 

Källor: (1) Ekonomistyrningsverket, (2) Riksdagens utredningstjänst (hitta information en bit ner på denna sida), (3) Vad hände med välfärden under Alliansens tid?, (4) www.luf.se

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional