Förslag: Visitationszoner ska införas i Sverige

Publicerad 2023-12-25 22:00

Regeringens utredning om visitationszoner är nu klar. Den föreslår att visitationszoner införs redan i mars 2024. – Järva kommer att påverkas väldigt mycket eftersom tilliten kommer att försämras, vi behöver att den ska öka för myndighetspersonerna i området, säger Rashid Mohamed ordförande för Järva stadsdelsnämnd.

 

 

Den 14 december höll justitieministern Gunnar Strömmer (M) och en utredare från justitiedepartementet en pressträff där de tillkännagav ett förslag om införandet av visitationszoner som en av de tre motoffensiva strategierna mot gängrelaterad brottslighet.

Strömmer betonade behovet av en svensk modell för att bekämpa ökande kriminalitet och förklarade att visitationszonerna ska komplettera polisens insatser.

Enligt Strömmer kommer varje visitationszon att vara aktiv i endast två veckor, men beslutet kan förlängas. Under denna period kommer polisen, enligt förslaget, att ha befogenhet att genomföra visitationer av personer misstänkta för att vara inblandade i brottslig verksamhet. Utredningen betonar att det finns möjlighet att överklaga beslutet om visitationszonen, och varje åtgärd kommer att noggrant dokumenteras för att säkerställa rättssäkerhet.

Förslaget att införa visitationszoner kommer som en reaktion på den eskalerande våldsvågen som har drabbat landet. Justitieministern pekade på en oroande trestegssekvens som har observerats sedan början av året. I januari ska det införas en fördubbling av vapenbrott, följt av införandet av vistelseförbud för vissa personer i februari, vilket syftar till att minska risken för skjutvapen. Nu, i mars, vill regeringen introducera visitationszoner som en ytterligare åtgärd för att stävja brottsligheten.

Vad för skäl kommer det att finnas för polisen att utgå från?

- Det finns ett antal omständigheter som kan vara ett tecken på att någon är en del av ett kriminellt nätverk eller har varit en del av ett nätverk tidigare. Att man är klädd på ett visst sätt så att man kan misstänkas vara på väg att delta i ett brottsligt aktivitet kan vara en av skälen, säger Gunnar Strömmer justitieministern. 

Hur hanteras klädrelaterad kroppsvisitation i områden som Järva, där en många unga klär sig likadant?

– Polisen kommer naturligtvis inte använda det här för att söka kryphål för att trakassera befolkningen i området. Justitiedepartementet genomför nu ett rad olika åter gärder för att inte trakassera människor utan frigöra de människorna, upprätta frihet, säkerhet och trygghet för alla människor som idag trakasseras på ett fruktansvärt sätt av kriminella, säger Gunnar Strömmer justitieministern. 

Rashid Mohamed (V), ordförande för Järvastadsdel, betonar att de inte behöver en visitationszoner i området.

- Det här är förfärligt vi behöver inte visitationszoner, pengarna kan gå istället till fältarbete. Våra medborgare ska inte känna sig utpekade att de är kriminella, detta är inte acceptabelt. Detta är inte okej, detta kommer bara att skapa konflikter mellan medborgaren och polisen, tilliten kommer då att försämras.

Ole-Jörgen Persson (M) viceordförande i Järva stadsdelsnämnd, ville inte svara på frågor gällande visitationszoner.

page Slideshow: 
Källor: (1) Regeringskansliet
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional