De vann Unga Journalistpriset

Publicerad 2023-02-06 09:30

Zain, Zainab och Ibtisam från Malmö tog hem segern i Unga Journalistpriset. Deras vinnande artikel "Lyssna på oss" är ett resultat av ett samarbete där hela klassen bidrog med sina tankar.

 

Elevernas debattartikel, som går att läsa här, skrevs i samband med att klassen deltog i projektet ”Grundskolefotboll mot rasism”. Klassen fick då i uppgift skriva eller skapa något kopplat till barnkonventionen som skulle publiceras med Mobile Stories publiceringsverktyg.

Nu står det alltså klart att elevernas text vinner Unga journalistpriset 2022, som delas ut av Aftonbladet tillsammans med Mobile Stories och Mediekompass.

Priset är, förutom den stora äran, 10 000 kronor till klasskassan och att vinnartexten publiceras i Aftonbladet.

– Att vinna det här priset känns helt fantastiskt. Overkligt. Vi trodde inte att vi skulle komma så här långt, säger Zainab.

Shkurte Momcilla var klassföreståndare för eleverna när artikeln tog form. 

– Jag är omtumlad av känslor. Det är ett viktigt ämne som eleverna har skrivit om och engagemanget har varit stort och alla elever har varit så modiga. Jag känner stolthet och blir givetvis inspirerad att fortsätta kämpa med att skapa möjlighet för lyckad skolgång för varje enskild elev, säger elevernas lärare Shkurte Momcilla. 

Arbetet med artikeln har också fått ungdomarna att få upp ögonen för journalistyrket.

– När vi började med att göra den här artikeln insåg jag hur nyttigt och kul det är med journalistik. Det bästa var att få uttrycka vad vi tycker och att bli hörd av större medier.

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson menar att Unga journalistpriset är en stolthet för Aftonbladet. Hon vill att tävlingen ska inspirera och motivera unga att skriva och använda språket till att berätta.

– Det är fantastiskt att Zainab, Zain och Ibtisam går ut till försvar för sin skola och kritiserar ensidighet i medierna – det är både viktigt och imponerande, säger Lena K Samuelsson.

Hur kommer ni på Aftonbladet göra för att fånga upp elevernas tankar i vinnarartikeln?

– Det de tar upp är oerhört viktigt att lyssna och agera på, både vi och medier överlag har anledning att vara självkritiska. Vi ska se till att följa upp det på våra redaktionsmöten.

Ibtisam säger att han kan tänka sig att utbilda sig till journalist. Skulle Aftonbladet vilja anställa honom?

- Kanske det en dag! Vill man bli journalist är det viktigt att göra som eleven tänker, utbilda sig och sedan lära sig yrket, kanske börja på en mindre tidning eller sajt där man får göra många olika saker. Att specialisera sig inom t ex miljö eller ekonomi och läsa kurser kan också vara bra. Det blir allt större efterfrågan på journalister som också kan product & tech, det är en spännande kombination. Så kanske det blir Aftonbladet så småningom!

Källor: (1) Lyssna på oss/Mobile Stories, (2) Aftonbladet
Skribent

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional