Så kan Sverige bli världens bästa land

Publicerad 2022-04-06 13:30

Jag är övertygad om att Sverige kan vara världens bästa land. Men då behöver Sverige en ny regering som kan få ordning på landets problem. Under de senaste åren har ungdomsarbetslösheten ökat, skjutningarna blivit fler och klimatkrisen blivit värre. Det är dags att byta ut den röda regeringen till en blå – vi unga förtjänar bättre.

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Matilda Ekeblad, förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

I februari i år uppgick ungdomsarbetslösheten i Sverige till 24,2 procent, medan den genomsnittliga siffran i Europa ligger på 14 procent. Sverige tillhör därmed det översta skiktet av länder med högst ungdomsarbetslöshet i Europa och delar topp- tio listan med länder som Grekland, Spanien och Italien. Det är resultatet av sju år med Socialdemokraterna vid makten. Coronapandemin slog hårt mot ungas jobb men situationen var allvarlig redan innan pandemin. Nu krävs ny politik som minskar ungdomsarbetslösheten men som också gör det mer lönsamt att arbeta. Därför vill vi:

● Sänk arbetsgivaravgiften. Idag måste företag betala för att anställa någon. Vi vill halvera kostnaden för att anställa unga så att fler kan få sitt första jobb.

● Första 500 000 kronorna du tjänar ska vara skattefria. Sänkt skatt så att fler kan spara ihop till exempelvis sin första bostad eller bil.

Nyligen fick regeringens klimatpolitik återigen underkänt av det Klimatpolitiska rådet. Det är kanske inte så konstigt när deras politik ledde till att Karlshamnsverkets oljekraftverk eldade över 28 ton olja under 2021. Vi tror att de tre viktigaste förslagen för att nå klimatmålen är:

● Ett globalt pris på koldioxid. Det måste kosta att släppa ut och det räcker inte med att Sverige och EU betalar för det. Hela världen måste hjälpas åt.

● Satsa på CCS-teknik, dvs teknik som kan fånga in koldioxid från atmosfären.

● Mer fossilfri el. Ska vi ha industrier, hem och bilar som går på el måste vi ha ett stabilt elnät med fossilfri, planerbar och billig el. Därför måste vi exempelvis se till att kärnkraften kan leva kvar.

Illustration: Martin AxkullOtrygghet är ofrihet. Det krävs politiskt mod för att öka tryggheten i samhället som under de senaste åren minskat kraftigt till följd av ökad gängbrottslighet, dödsskjutningar och sprängningar. Sverige toppar idag listan av dödsskjutningar i Europa enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Samtidigt känner sig en av tre unga tjejer otrygga i sitt egna bostadsområde när det är mörkt ute. Ingen ska känna att de behöver begränsa sin egen frihet för att de inte känner sig trygga i Sverige. Vi vill därför:

Få fler poliser på gatorna. Det räcker inte med civila poliser på kontor, vi behöver fler i uniform.

Satsa på socialtjänsten. Vi måste fånga upp unga innan de bli grovt kriminella. Då är socialtjänsten otroligt viktiga.

Ta borta straffrabatten för unga helt. Det spelar ingen roll om du är 17 eller 37, har du begått ett allvarligt brott ska du ta ditt straff. Om vi inte hade haft straffrabatt hade inte våldtäktsmannen som fick skadestånd på 840 000 kronor fått pengarna.

Det ska inte spela någon roll vart du kommer ifrån eller hur stor dina föräldrars plånbok är, det enda som ska spela någon roll är vart du vill. I Sverige ska alla kunna drömma stort. Men då behöver vi ett samhälle och politiker som ser samhällsproblemen och tar tag i dem. Därför är jag övertygad om att det enskilt viktigaste är att byta ut den trötta regeringen vi har nu. Sverige kan bättre men då måste vi ha högre straff, sänkt skatt och en effektiv klimatpolitik.

Tidigare publicerade artiklar i serien: 
Liberala ungdomsförbundet: Din frihet kan inte vänta

Källor: (1) Ekonomifakta, (2) Våldtäktsdömd fick 840 000 – skadestånden kunde halverats, (3) Dagens Industri, (4) Klimatpolitiska rådet

Dela

Elevartikel

16 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
Leo Rönnlund
08 jun
Elevartikel
BILD: Andrzej Rembowski/Pixabay
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
Minna Häggkvist
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Väktarboken, Bya
30 maj
Elevartikel

Mobile Stories poll

Redaktionen

04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional
06 apr
Professional
04 apr
Professional