En inblick i Ann Arvedahls författarskap

Publicerad 2024-01-29 17:30

Kliv in i den spännande världen av mysterier och intrig där läraren Ann Arvedahl finns, en framstående deckarförfattare med en fascinerande bakgrund som före detta journalist. Genom en intervju utförd av oss får vi följa Ann Arvedahls resa till deckarskrivandet.

 

Ann har haft en passion för skrivande sedan barndomen och skapade tidigt små berättelser och tidningar. Den tidiga drömmen var att bli journalist, och efter gymnasiet genomgick hon journalistutbildning och senare även en utbildning som medielärare. Även fast hon alltid haft en vilja att skriva en bok, tog det tid att hitta rätt tidpunkt och motivation för att genomföra detta projekt. Hon betonar sitt livliga sinne och förmåga att skapa olika berättelser samt erfarenheten av att skriva låttexter och tal.

I en fråga angående var Ann får sin inspiration ifrån berättar hon följande,

- I min skrivarkurs inom Krim-genren fick jag rådet att börja med en bekant miljö, därför valde jag Upplands-Brogymnasiet, ett ställe jag spenderade mycket tid på. Jag hämtade inspiration från elever och kollegor, observerade deras beteenden och funderade över hur en mordutredning skulle påverka skolmiljön. Mina idéer om karaktärer och händelser kommer ofta till mig på nätterna, och jag låter dem leda mig genom skrivprocessen.

Anns strävan är att ge läsaren något mer än bara en spännande historia, hon vill belysa viktiga teman och starka karaktärer. I hennes senaste bok vill hon belysa temat kring ensamkommande ungdomar som anlänt till Sverige. Hon talar om hur det är viktigt för henne att synliggöra deras berättelser och bekämpa fördomar. Ann betonar även vikten att lyfta fram starka kvinnliga karaktärer och representationen av olika typer av kärlek, det är något hon brinner för.

- Jag behöver omfattande tid för att skriva. Att sitta ned och skriva under korta perioder fungerar inte för mig. Jag trivs bäst när jag kan ägna långa timmar åt skrivandet, helst utan avbrott. När kreativiteten flödar är det som allt bara faller på plats, berättar Ann om sin skrivrutin.

Frågan om idétorka är något som Ann skrattar stort åt.

- Tvärtemot, jag har snarare för många idéer ibland. För att hantera detta tillämpar jag ett knep, att ge mina karaktärer namn som sticker ut. Det underlättar både för mig som författare och för läsaren att hålla reda på dem.

Anns nya verk tar oss med till skrämmande scener av ett bröllopsmord i Stockholm, där blivande brudar möter en olycklig avslutning på sin speciella dag. Berättelsen börjar med en ung kvinnlig artist vars framgång brutalt kraschar. Hon ger även en inblick i sitt kommande projekt, "Vingårdsmordet," som utspelar sig i både Spanien och Sverige. Hon utforskar nya dimensioner av sina berättelser och avslöjar att den kommande deckaren kommer att präglas av djup sorg och inslag av kärlek, vilket markerar en tydlig förändring från hennes tidigare verk.

Som råd till blivande författare understryker Ann vikten av träning, ordentligt med research och att ha en pålitlig läsare. Hon insisterar på att processen, även om den kan kännas skrämmande, faktiskt utgör en portal till nya idéer och möjligheten till betydande förbättringar. För att våga ifrågasätta det bekanta och att ge sig in i okända territorier är en skrämmande men nödvändig del av att utvecklas som författare.

Ann Arvedahl drömmer stort inom författarskapet.

- Min dröm är att jag ska slå igenom som författare, kunna skriva på heltid och tjäna jättemycket med pengar.

Hennes framtidsvision involverar att bli framgångsrik, ägna sig åt skrivande på heltid och leva på författarskapet. Hennes ambition sträcker sig globalt, med en önskan att komma åt internationella affärer och se till att hennes böcker når läsare runt om i världen. Genom att uppnå detta mål hoppas hon på möjligheten till en långvarig och livslång karriär som författare inom deckargenren.

Källor: (1) Intervju
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Ljud
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional