SACOmässan: där framtiden sätts i gång och nyckeln till fler möjligheter öppnas upp

Publicerad 2024-01-30 13:45

Slutet av gymnasietiden närmar sig för sistaårseleverna, eleverna står inför en viktig övergång när de närmar sig examen. Denna tid är fylld av förväntan, beslutsamhet och den elektriska känslan av att stå inför en ny fas i livet. Den stora atmosfären med mer än hundratals gymnasielever fyllde salen i Sacomässan med nyfikna blickar och tankar som tog över spänningen.

 

För unga börjar livet efter gymnasiet, där de flesta väljer att fortsätta sina studier. Med hjälp av Sacomässan har fler ungdomar fått möjligheten till att se hur ett studentliv är samt fått en större inblick om vad unga vill göra i framtiden.

Sacomässan är en årlig mässa som ägde rum på Kistamässan den 29 november. Evenemanget sträckte sig i 2 dagar, vilket ger besökarna gott om tid att utforska de olika möjligheterna och delta i föreläsningar. Mässan ger besökarna friheten att anpassa efter egna intressen och scheman. Det finns möjlighet att träffa representanter från olika företag och organisationer, vilket ger en chans att lära sig mer om deras verksamhet och potentiella jobbmöjligheter för att få information om utbildningsalternativ och studieprogram. Det fanns även experter på plats som gav karriärråd och studievägledning. Under Sacomässan så det en underbar upplevelse och ett ställe där man kunde få en omfattande förståelse för andra möjligheter, inom olika områden.

Sacomässan drog till sig en imponerade publik av studenter och mässan var arrangerad av SACO. Det är en mötesplats där de yrkesverksamma/studenter kan utforska och får information om utbildningsalternativ och karriärmöjligheter. Besökaren fick chansen att integrera med många olika människor, utställningar och workshops. Sacomässan spelar en avgörande roll för både besökaren och arbetsgivaren, eftersom du knyter kontakter och skapar relationer som kan vara värdefulla för din framtida karriär. Det ger dig möjligheten att ta kontroll över din framtid och ta stegen mot en framgångsrik karriär.

Sacomässan är inte bara en plats för att få information och skapa kontakter, det är också en chans att inspireras och upptäcka nya möjligheter. Sacomässan är en plats för oss elever att lära oss mer om våra studier och framtida karriärmöjligheter. Man kan få möjligheten att utforska, lära sig och koppla samman med yrkeslivet och utbildningsmål.

I en intervju med Amanda, 18 så får vi fram hennes uppfattning om mässan och hur behjälplig den har varit för henne.

- Jag skulle beskriva min upplevelse av SACO-mässan i år som riktigt spännande och lärorik. Det fanns så mycket att se och lära sig om olika universitet och program.

Amanda berättar att de mest intressanta montrarna hon besökte var de som handlade om teknik. Hon tyckte att det var intressantast då hon själv är fascinerad utav det ämnet.

När vi frågade henne om vad hon lärt sig eller upptäckt genom att gå på mässan säger hon:

- På mässan lärde jag mig mycket om olika yrken och utbildningsmöjligheter. Det var särskilt intressant att upptäcka nya karriärvägar som jag inte hade tänkt på tidigare.

Hon beskriver atmosfären och stämningen på mässan som engagerande men ändå lite stökig. Amanda säger att det fanns mycket kunskap som gjorde stämningen mer inspirerande. Men de trånga folkmassorna och den högljudda volymen gjorde att det tillslut blev utmattande.

Under mässan gång beskriver Amanda att hon deltog i flertal workshops och presentationer.

- Workshopen och presentationerna jag deltog i var lärorika då jag fick höra experter dela med sig av deras kunskaper. Eftersom jag intresserar mig för teknik och arbeten runt om kring det så var detta väldigt intressant att få höra om.

I en senare intervju med en gymnasieelev i Stockholmstad, Maria 18, som deltog under mässan. Hon beskriver sin upplevelse som både lärorik och hjälpsam.

- En sak som överraskade mig var bredden av utställningar och aktiviteter på SACOmässan. Det fanns verkligen något för alla och jag blev överraskad av alla olika ämnen som jag upptäckte. Jag tillbringade mestadels min tid på Stockholms universitets utställning då jag bor här och vill plugga nära. Eftersom Stockholms universitet är så pass stor och har många sökande så hade dem flertal roliga aktiviteter att delta i.

Vi frågade Maria vilka förväntningar som hon hade innan mässan och vad hon trodde hon slutresultatet skulle vara att gå på denna mässa. Hon beskriver att hon innan mässan inte hade några förväntningar alls och att hon var osäker på om hon ens skulle ha någon nytta utav den. Men efter att ha gått ditt säger hon att det var över hennes förväntningar. Genom att gått på den har hon fått en ny syn på hur hon ska tänka inför framtiden.

- Det fanns verkligen något för alla och jag blev överraskad av alla olika ämnen som jag upptäckte.

Källor: (1) Intervju
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional