LIU Basket formar framtiden för unga basketspelare

Publicerad 2024-02-13 10:02

På Upplands-Brogymnasiet ges unga basketspelare en unik möjlighet att fördjupa sina färdigheter och utforska alla aspekter av sporten genom idrottsprofilen LIU-Basket. Profilen ger eleverna möjligheten att integrera sina idrottsintressen med sin utbildning.

Arya Rezai, en ung och erfaren basketspelare med en imponerade bakgrund inom olika basketföreningar som FUBB, Alvik och Nordväst har valt UBG på grund av den särskilda idrottsprofilen.

För att bli antagen till LIU Basket måste man vara en aktiv spelare i en basketklubb. Men, som Arya betonar, är alla välkomna att delta, även om det inte rekommenderas för nybörjare på grund av intensiteten.

För att säkerställa optimal återhämtning inför eventuell kvällsträning med sin basketklubb, genomförs morgonträningar tre dagar i veckan, på måndagar, onsdagar och torsdagar från kl 07.45-09.15. Efter detta serveras ett mellanmål så att eleverna kan återhämta sig innan lektionstid.

LIU:s basketäventyr sträcker sig långt bortom träningspassen. Med tre kurser som ingår i gymnasieutbildningen, Idrottspecialisering 1+2 och Träningslära 1 får spelarna inte bara fysisk träning utan också teoretiska och praktiska kunskaper. Dessa kurser har eleverna tillsammans med idrottsläraren Joakim Bengtsson.

- Blandningen av teoretiska och fysiska kurser hjälper oss att förbereda våran strategi på och utanför planen, berättar Arya medan han observerar spelarna på planen.

Coachen Christer Stjernborg, eller ”Cricke” är mannen som leder Arya genom intensiva morgons träningspass. Paulo, den tidigare tränaren, har precis slutat. Crickes ledarskap och erfarenhet bland herrlandslaget guidar redan tränade basketbollspelare, som har gått genom flera års basketutbildning.

BILD: Paulo

- Förändringen av coacher har varit en del av resan, berättar Arya medan han ”dribblar”.

Erik Lönberg, en erfaren basketspelare, växte upp i en familj som brinner för basket. Hans syster var också engagerad i LIU och fick möjligheten att studera i USA på grund av sin passion för basket. Dessutom är Eriks pappa tränare för basketföreningen Nordväst som är centrerad i Järfälla, där både han och Arya är aktiva medlemmar.

En resa till USA har varit en av LIU:s mest minnesvärda ögonblick. Genom att utforska den amerikanska basketkulturen har spelarna inte bara fått insikt i hur matcherna spelas, utan också upplevt basket som en livsstil.

- Times Square var kul att se, säger Arya och ler när han berättar om sina äventyr i New York City. Resan till USA har varit en stor möjlighet som skulle inte vara tillgänglig för spelarna annars.

- Det är en upplevelse som kan berika och utöka den begränsade basketmiljön i Sverige, framhåller Erik.

Laget fick möjligheten att träna med Coach Reef från Saint Benedicts Preparatory School och uppleva olika matcher, inklusive den imponerande matchen mellan Georgetown och Syracuse där spelarna visade upp en atletisk skicklighet som Arya sällan sett i Sverige.

Paulo

Skillnaderna mellan amerikansk och svensk basket är uppenbara för Erik,

- De dunkar lätt, säger han och reflekterar över den atletiska nivån i USA.

Det är givande att balansera studier med idrott, något som Arya ser fram emot och som skapar motivation för både träning och närvaro i skolan. Han avslutar med ett stort leende på ansiktet. LIU Basket har gett möjligheten till en förbättrad utbildning för flera basketspelare på UBG.

Källor: (1) Intervju
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional