"Vi ska göra en politisk upptäcktsresa"

Publicerad 2018-06-29 11:00

Här är killarna som ska lyfta det unga perspektivet under Almedalsveckan. 

 

Leo Karlsson och Rufus Glaser Vårdstedt, båda 17 år från Värmdö är frustrerade över hur svårt det kan vara för unga att nå fram till politiker.

Almedalsveckan i Visby samlas varje år politiker och opinionsbildare för att påverka och samtala kring samhällsfrågor. Intresset för att vara på plats har ökat sedan starten 1968, då dåvarande utbildningsminister Olof Palme höll ett tal från ett lastbilsflak. I år fyller Almedalsveckan 50 år. 

- Vi åker till Almedalen med förhoppningen att reda ut saker, vi ser det som ett utbildningstillfälle. Vi vill lära oss mer om vad olika människor tycker om olika saker. Vi vill att våra läsare ska få följa med i våra tankebanor och dela våra erfarenheter, det blir en politisk upptäcktsresa, säger Leo Karlsson.

Leo och Rufus kommer finns på plats vid event och debatter och rapportera ur ett ungt perspektiv. De kommer göra intervjuer med intressanta personer på plats i olika artikelformat, till exempel poddar, filmer eller debattartiklar.

- Det saknas ett ungdomsperspektiv idag, det är få medier som har den ingången i sin bevakning, säger Rufus. Jag tänker fokusera på att jag är ung och vill lyfta det i så många frågor jag kan. Jag har länge haft en frustration över att det är för många hinder för att nå fram till politiker. Det här är ett sätt att göra sin röst hörd menar Rufus.

I år beräknas det arrangeras över 4000 evenemang under Almedalsveckan. Leo kommer själv delta i en av paneldebatt om hur vi bygger ett hållbart demokratiarbete i förskola och skola tillsammans med barn och unga. 

- Där hoppas jag kunna bidra med insikten om hur det idag som ung är att jobba med demokratiska processer både inom skola och i en kommun, säger Leo.

Vilken är din drömintervju, Leo?

- Jag skulle vilja intervjua en partiledare, det spelar ingen roll vem.

Vad skulle du vilja fråga partiledarna?

- Jag skulle vilja fråga partiledarna hur de ska säkerställa att alla de unga som kommer till Sverige på flykt har en trygg och säker framtid.

Vilken är din drömintervju, Rufus?

- Jimmie Åkesson.

Vad skulle du fråga honom?

- Jag skulle fråga honom varför han ser på invandring som han gör och när han blev intresserad av politik. Jag skulle helt enkelt ha en diskussion med honom. Känns som en intressant person att prata med. 

Varför tror ni att det unga perspektivet ofta faller bort? 

- Det är svårt för en individ som inte är involverad politiskt på något sett att veta HUR man påverkar. Detta gäller inte bara unga, men främst unga eftersom partier inte söker upp människor som inte kan lägga en röst på dem, säger Leo. 

Vad kan man göra åt det tror ni?

- Det gäller att tidigt ge unga medborgare de verktyg som krävs för att kunna göra sin röst hörd. Sen är det självklart upp till styrande politiker att vid beslut som rör unga också tar hänsyn till ungas åsikter på alla plan inom politik och skola, säger Leo. 

- Politikerna får lyssna bättre och skapa mer möjligheter för unga att uttrycka sig, menar Rufus.

Källor: (1) Almedalsveckan
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional