TikTok är beroendeframkallande!

Publicerad 2021-06-08 07:00

I dagens samhället så finns det en app som blivit väldigt populär, bland ungdomar framför allt, men det är inte ovanligt att stöta på äldre personer också. Jag pratar såklart om världskända TikTok! varför blir man så beroende och varför vill vissa länder förbjuda appen?

 

Tiktok som från början kallades musica.ly, lanserades i Sverige augusti 2014 och blev väldigt stort bland de unga. År 2018 så köptes appen upp av ett kinesiskt företag och därefter blev det namnet Tiktok. Den kända appen går ut på att man kan göra korta dansvideos eller story Times, vilket är som att man berättar en kort historia som man själv eller någon annan har varit med om för att kanske varna folk eller inspirera. Man kan nästan göra vad man vill. Många ser det som ett nytt sätt att dokumentera sitt liv precis som Instagram eller Facebook, fast för ungdomar.

Användare med miljoner följare

Tiktok har gjort att vissa användare har blivit väldigt rika och berömda tillexempel en 16-årig tjej vid namn Charli D’amelio, från Norwalk i USA. Charli har 111,1 miljoner följare på Tiktok och hon tjänar runt 2 000 000 kronor per sponsrat inlägg. I USA startade man Tiktokhus. Man skapade dessa hus på grund av att kända Tiktokare ska bli kändare med hjälp av varandra. Ett av de kända husen kallas Hype house som kom till i december 2019. Hype house grundare är Chase Hudson, Thomas Pertou, Daisy Keech, Alex Warren och hans flickvän Kouvr Annon. I hype house så bor det massor av redan kända Tiktokare som gör Tiktoks hela dagarna och hjälper varandra att bli kändare genom att göra Tiktoks med varandra och tagga varandra i inlägg så deras följare börjar följa de andra kända tiktokarna också. Då får de automatiskt mer följare av varandra.

Några användare som bor i detta hus är Addison Easterling (20 år), Avani Gregg (18 år), Charlie D’amelio (16 år) och hennes syster Dixie D’amelio (19 år) med många fler. Totalt bor det 19 ungdomar i detta Tiktokhus. Det som är gemensamt för dessa användare är att de är unga snygga tjejer som gör mestadels dansvideos förutom Avani som håller på med mer smink och att bara dokumentera om hennes liv, till exempel kläder och roliga händelser. Men dansvideos kan förekomma. Jag själv kollar på videos som har med stjärntecken och humor och göra men självklart kan det komma upp andra saker också, som till exempel dansvideos eller story Times. Jag tittar även mycket på videos som stärker kvinnor, kroppsideal men självklart också videos som tar upp problematiska saker med att vara man, som tillexempel machokulturen, vilket jag tycker är väldigt bra att sprida vidare. Speciellt om man har många följare och kan nå ut till många personer.

Jag gjorde en undersökning på en gymnasieskola och frågade 22 personer om de har Tiktok. 20 personer av 22 personer hade appen nedladdat på sin telefon. Jag frågade även om de själva tyckte att de var beroende eller inte. Där var det endast 12 av de 22 som själva tyckte att de var beroende av appen. Det vill säga att 10 personer inte tyckte att de var beroende. Men när vi kollade tillsammans på skärmtiden på appen märkte vi att så var inte fallet. De allra flesta personer hade mellan 4- 10 timmars användning per dag av appen. Många av de personerna som inte tyckte att de var beroende ändrade sitt svar när de fick se den höga siffran.

Varför man blir så beroende av appen och vad är ett beroende?

Enligt hjärnfonden.se så säger de att ”beroende är en förvärvad, kronisk förändring av hjärnans belöningssystem, där minnen av de upplevelser som orsakade beroendet är lagrade.” dopamin är ett lyckoämne eller signalsubstans i hjärnan. De har som uppgift att knyta samman kommunikationen mellan cellerna i kroppen. Dopamin tar även hand om belöningssystemet som vi har i kroppen, så när vi gör vissa saker så belönar dopaminet oss och får en att känna lycka. Därför vill man göra denna grej om och om igen för att få denna belöning. Så därför kan man ha svårt att sluta titta på Tiktok för att man bara vill fortsätta och få mer belöning av dopaminet. Videornas längd kan också ha något med saken att göra eftersom att de är 15-60 sekunder långa, så man tänker att man bara ska kolla på en till och sen blir det en till och en till.

Det är några länder som vill förbjuda appen tillexempel USA och Indien. Enligt DN.se så var Vita husets anledning till att vilja förbjuda appen att man är rädd för att användarinformation som Tiktok samlar in kan ges vidare till kinesiska myndigheter. Tillskillnad från USA så har Indien redan bannlyst appen och enligt svt.se så är även det på grund av att de tror att Tiktok är en spionfunktion som de inte vill att deras invånare ska dras in i.

På grund av dessa faktorer jag tagit upp så är det många ungdomar som blir beroende av appen, och de är också varför vissa länder väljer eller redan har valt att förbjudit appen i sitt land.

Källor: (1) hjärnfonden.se, (2) dagensnyheter.se, (3) svt.se
Skribent

Dela

Elevartikel

16 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
Leo Rönnlund
08 jun
Elevartikel
BILD: Andrzej Rembowski/Pixabay
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
06 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
Minna Häggkvist
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Väktarboken, Bya
30 maj
Elevartikel

Mobile Stories poll

Redaktionen

04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional
06 apr
Professional
04 apr
Professional