Stoppa den globala uppvärmningen

Publicerad 2021-02-18 10:00

Vi måste börja tänka mer på klimatet och hur och vad vi kan göra för att rädda vår planet. För just nu så håller vi på som att vi skulle ha flera planeter men vi har bara en. Vi måste tänka på framtida generationer, dem ska också bo på den här planeten men just nu kan vi ställa oss frågan hur länge till den finns kvar. Nu är vi bland de sista som kan göra något åt den förstärkta globala uppvärmningen och skapa en säker planet för våra barn och barnbarn.

 

En När man talar om regnskogarna så kan man ofta få höra att de är jordens lungor och att de skapar ungefär 20% utan jordens syre. Detta stämmer inte riktigt utan enligt artikeln därför kallas amazonas jordens lungor så stämmer inte faktan att de står för 20% av syre produktionen. Det står snarare för 9% av allt syre som blir skapat men det är ändå 9% utav allt syre. Det är väldigt mycket oavsett så att vi hugger ner regnskogen kommer ge oss dramatiska konsekvenser. Men även att vi hugger ner så mycket skog i världen på grund utav att vi minskar då hur mycket syre vi har kvar på jorden. Detta pågrund utav fotosynte som alla växter skapar utan fotosyntesen hade vi haft de betydligt svårare med att andas då de ändå står för en stor del utav syre utsläpp som gör att vi kan andas. Men det som är det viktigaste är nog just fotosyntesen pågrund utav att växter och träd tar till sig koldioxid för att kunna skapa syre. Men om vi hugger ner all skog så kommer det orsaka ännu större problem med den globala uppvärmning och planeten kommer bli varmare.

Under de senaste 100 åren så har temperaturen ökat med 1 celsius ungefär enligt so rummet som skrev artikeln som uttalade detta år 2018. Målet som vi jobbar mot är att inte låta de gå över 1.5 grader celsius. Man pratar mycket om hur viktigt de är att vi inte låter temperaturen stiga med 2 grader. Men varför är de så viktigt att vi inte låter temperaturen stiga över 2 grader. Det finns några saker som händer som kommer få en ökad effekt vi har till exempel ett stort problem med att isarna smälter. Det som händer när isarna smälter då stiger vattennivåerna runt om i världen och redan nu så har vissa problem med översvämningar. Men om de skulle stiga över 2 grader skulle många länder riskera att läggas under vatten. Då skulle vi få en ny flyktingkris då stora kuststäder hamnar under vatten. Det har börjat bli allt vanligare med översvämningar stormar naturkatastrofer.

En sak som de säger är att vädret har alltid förändrats. Så varför är det någon skillnad nu till från förr i tiden. De säger då att vädret alltid förändrats så hur vet man att de har något med människans påverkan att göra.

Det som man kan svara på det är att det är skillnad på väder och klimat. Det är skillnad på det sättet att väder ändrats från dag till dag och år till år. Medans när man kollar på klimat så kollar man på decennier. Forskarna menar även att med klimatförändringarna så blir det allt vanligare med extremväder. Det kan handla om kraftiga stormar extremt skyfall detta är två exempel på saker som blir vanligare. Forskarna har även slagit fast att torkan i Sverige 2018 berodde på den globala uppvärmningen. Anledningen var att jetströmmarna saktade ner på grund av de varma vindarna på antarktis som var orsakade av den globala uppvärmningen

Palmolja finns i många flera varor en vad man kan tro som t.ex i chips choklad och godisar och även i mat och smink. Men när konsumtionen ökar så ökar även röjningen av regnskogarna. Detta pågrund utav att man försöker skapa nya odlingsmarker. Ett stort problem är transporten för man måste även transportera palmoljan från t.ex Sydamerika men de länder där de är mest skövling är i malaysia och indonesien. Där hugger man ner regnskog och odlar palmer till de stora företagen som använder de i sina produkter. Dessa företag finns ofta i USA så då flyger man palmoljan ditt för att sedan skicka den på ett annat plan till så fabrikerna där man skapar varan därifrån till butiken som ska sälja varan. Man släpper även ut väldigt mycket koldioxid när man transporterar de. Så de är inte bara att man hugger ner skog utan man släpper även ut mycket koldioxid bara på transporten. Detta är ett av de största problemen i dag som orsakar den globala uppvärmningen det är utsläppen av växthusgaser. Det handlar om att när vi transporter varor så gör vi det över hela världen det kan ofta handla om att vi flyger en vara från en plats till en annan detta släpper ut väldigt mycket koldioxid att just flygga. Sedan när man har flugit varan så transporterar man varan genom lastbilar som även det släpper ut mycket växthusgaser.

Källor: (1) Den globala uppvärmningens konsekvenser, (2) Lär dig mer om palmolja, (3) Global uppvärmning , (4) Frågor och svar om klimatförändringarna

Dela

Elevartikel

BILD: Ellinor Danielsson
25 feb
Elevartikel
Alva Svedberg
25 feb
Elevartikel
Doàa Najib
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Alexander Gåsfors
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Doàa Najib
16 feb
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
pixabay
08 feb
Elevartikel
Saed Alhasan
08 feb
Elevartikel
Fredrik Lind
06 feb
Elevartikel
בר 100, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
04 feb
Elevartikel
Molly Skattberg
02 feb
Elevartikel
BILD: Tim Jyborn
01 feb
Elevartikel
Emilia Westerberg
01 feb
Elevartikel
Rainforest Action Network
28 jan
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional