Sprattet som ändrade allas liv

Publicerad 2022-11-29 10:30
Stella eklund

Jag har skrivit en recension om ”Ulrikas bok”. Det är en bok om har spänning, romatik och äventyr. Jag rekommenderar denna bok starkt, jag kommer berätta varför här. 

Den boken jag har recenserat är ”Ulrikas bok”. Författaren är Maria Gustavsdotter, ”Ulrikas bok” är första boken i en serie. ”Det är scandbook” som har tryckt boken och den blev utgiven 2014 och tryckt 2014. Det är 362 sidor och varje kapitel handlar om en av huvudpersonerna. Den främsta huvudpersonen är Ulrika men Katarina och Magnus som är Ulrikas syskon får man också följa genom hela boken, Ulrika har också en till lillasyster, Ebba, men hon får man inte veta så mycket av. Ett mönster jag ser i boken är att man får följa dom fyra huvudpersonerna, vilket jag skulle säga är författarens berättarstil, och hur deras liv påverkas på grund av sprattet dom gjorde i början, man får inte veta vad sprattet handlade om förens i slutet av boken. Boken utspelar sig på mitten av 1600- talet.

I början av boken så spelar Ulrika, Magnus och Andreas ett spratt. Andreas var vän med Magnus och var på besök på deras prästgård. Under hans tid på prästgården så blev Ulrika kär i Andreas och efter sprattet dom gjorde så flyr Ulrika med Andreas från prästgården. Under boken så får man följa Ulrika när hon blev lämnad av Andreas och får klara sig själv för första gången. Man får följa Andreas när han lämnar Ulrika och söker skydd hos sin onkel Thomas. Magnus, som också var med på sprattet, får som straff att åka till en en familj och vara lärare till sönerna där som man också får följa under boken. Man får också följa Katarina som blir kvar på prästgården, hur livet blir där efter dom andra flydde.

Jag tyckte mycket om boken för att författare har skrivit under 1600-talet så det är mycket historia och med lite romantik vilket jag verkligen gillar eftersom jag är mycket intresserad av historia och romantiska böcker är min favorit genren inom böcker.Eftersom den är skriven ut ett 1600-tals perspektiv så är det ett väldigt svårt språk i boken på grund av att författaren använder gamla ord och fraser som man gjorde under den tiden, det här gör så att det blir lite svårare att förstå allt och man måste ta en extra sekund för att förstå texten. Jag tycker inte att det gör något för jag är van med att läsa gamla böcker och jag tycker boken blir mer realistiskt.

Jag tycker att trovärdigheten är väldigt bra i boken, Ulrika som springer hemifrån för att vara med den hon älskar, kristina som gillar livet på prästgården och hennes familj, Magnus som blir hårt straffad för det lilla sprattet vilket jag tycker passar bra med när boken utspelar sig. Karaktärerna tänker och gör misstag som man skulle kunna göra idag vilket gör att man kan mer se de som mänskor som till exempel som att bli kär i någon som inte är bra för en. Boken väcker mycket frågor som mig som läsare som till exempel vad det var för spratt Ulrika, Andreas och magnus gjorde, som man får veta i slutet av boken. Men också vad som händer med syskonen efter boken tar slut vilket gör att man vill läsa böckerna som kommer efteråt.

För att sammanfatta min läsnings uppgift skulle jag säga att den är väldigt bra och rekommenderar den till min åldersgrupp och äldre ifall man är intresserad av historia och gillar lite romantik. Varför jag skulle säga att den är till äldre är för författaren har skrivit på ett gammaldags språk som är rätt så svårt, men jag tycker att det är en rolig utmaning för mig.

Omdöme:
Källor: (1) Adlibris, ”Ulrikas Bok”
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Marie wingh
12 dec
Elevartikel
Marie Franzén
12 dec
Elevartikel
Allan Sterner
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional