Sköldpaddor hela vägen ner: Tvångstankar, ångest och en försvunnen miljardär

Publicerad 2019-09-25 12:37
Lovisa Carlsson

Boken Sköldpaddor hela vägen ner, skriven av John Green är en av hans välkända ungdomsromaner som publicerades 2017. Berättelsen utspelar sig i staden Indianapolis och fokuserar på den tonåriga flickan Aza Holmes som lider av tvångssyndrom och ångest. Aza har bara en kompis som inte är rädd för något, Daisy Ramirez som tvingar med henne på jakten av multimiljaderen Russell Pickett eftersom det finns en hittelön på 100 000 dollar. Det är pågrund av detta mysterium som Aza återupptar kontakten med sin gamla kompis Davis Pickett som hon kände när hon var yngre. Davis råkar såklart också vara Russell Picketts son, som Aza snabbt finner ett intresse hos vilket kan komma att påverka Aza och Daisys sökande.

Green lägger en stor del fokus på Azas psykiska mående, alltså hennes tvångstankar vilket är vad majoriteten av hennes sinne består av. Beskrivningar av hur Aza upplever sina tvångstankar är välformulerat då man får läsa vilka tankarna är, hur hon slåss mot dem och den fysiska påverkan de har. Man får en klar uppfattning av hennes psykiska tillstånd att man lättare kan känna medkänsla för Aza och kunna tyda henne som karaktär. Hon är en komplicerad karaktär som man inte lätt kan identifiera sig med. Hon stöter inte på de vanliga kärleksproblemen som vilken annan tonåring gör, utan istället är det tvångstankarna som t ex hindrar henne att vilja kyssa killen hon gillar eftersom hon inte kan sluta föreställa sig bacillerna som tar sig från hans till hennes egen mun och in i hennes kropp.

Aza, vilket är huvudkaraktären utvecklar sin karaktär under bokens gång, både nedåt och uppåt. Det är runt mitten av boken som Aza genomgår ett mentalt sammanbrott, det driver henne till insikt att hon behöver hjälp. Hon accepterar sin sjukdom och gör sig bered på att leva med den istället för att förneka den. Jag tycker det är inspirerande att följa utvecklingen av Azas inställning mot sjukdomen på så sätt att hon är villig att kämpa för att bli bättre. Jag tror att boken kan hjälpa med normaliseringen av psykisk hjälp av professionella då det än idag kan finnas en skam och tabu i det.

Då psykisk ohälsa är ett viktigt och intressant ämne tycket jag att det under en period “överglänsa” bokens huvudtema. Mysteriet om den försvunna miljardären blir helt plötslig något som inte får någon uppmärksamhet. Green är bra på att fånga ens nyfikenhet om försvinnandet i början av boken att man känner en besvikelse när man inte får utforska mer om det i mitten av boken.

Jag håller med Ellen Mattsson, som skriver i GP att boken är “... en mycket bra skildring av tvångstankarnas baksug och det omöjliga i att bryta sig ut ur den där spiralen när den väl börjat snurra”. Alltså hyllar jag den för att den tar upp en psykisk sjukdom, OCD som inte får mycket uppmärksamhet i dagens samhälle.

I helhet tycker jag boken var lätt att bli fast i vilket inte var så förvånande då den var avsedd för min målgrupp, ungdomar. Jag kan rekommendera boken till dig som uppskattar en deckare samtidigt som man är villig att läsa om människors psykiska mående.

Omdöme:
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional