Sahlin: Vuxna måste lära sig nazistsymbolerna

Publicerad 2015-12-16 13:15

Högerextrema grupper sätter klisterlappar på skolor för att nå ungdomar. Ändå  är det få vuxna som känner igen deras symboler. 

– Jag är generös om jag säger att det är två av 400 i en föreläsningssal som känner igen dagens nazistiska symboler, säger hon.

 

Många har sett symbolen, kanske utan att veta vad den betyder – en svart uppåtriktad pil med vita kanter och mot grön bakgrund. Den används för att locka unga till Svenska Motståndsrörelsen (som inte ska förväxlas med Sveriges muslimska råd med samma förkortning), Sveriges mest radikala nazistgruppering, där medlemmarna är dömda för en lång rad brott. SMR graderar människors värde efter ras och vill störta demokratin, med våld. 

 

Mona Sahlin jobbar vid regeringskansliet med att utbilda anställda i landets kommuner, som möter unga i sitt arbete, om hur man kan upptäcka radikalisering i tid och förebygga den. De organisationer hon motarbetar kan delas upp i tre olika ben – de högerextrema, nazistiska grupperingarna, de vänsterextrema autonoma och de religiösa fanatikerna. Den gemensamma nämnaren är att de uppmuntrar till våld för att skapa en ny samhällsordning. 

 

Hon förvånas över hur stor kunskapsluckorna är bland vuxna.

 

– Det har funnits en feghet bland vuxna. Som om man tittat lite åt sidan, inte riktigt velat och vågat se. Jag kan säga att jag själv trodde att jag visste hyfsat mycket om hur Sverige såg ut när jag började jobba med de här frågorna, men i dag måste jag säga till mig själv att jag hade ingen aning. 

 

Fokuset har den senaste tiden mest legat på hur man kan förebygga IS rekryteringar på nätet, som också ligger på Monas bord. Men högerextremismen är lika alarmerande, enligt Mona Sahlin. 

 

– Det är inom de högerextrema grupperna som de allra flesta våldsdåden och morden har begåtts sedan slutet av 80-talet. Nu utnyttjar de ju också flyktingdebatten i sin argumentation.

 

Hennes råd till de vuxna är att identifiera vem som är ledargestalten och fokusera på den. 

 

– De skolor som varit framgångsrika är de som har sett vilka som är ledare, vilka det är som de andra unga rör sig runt. Att rikta in sig på dem är en strategi som blir mer hanterbar för lärarna. Men ansvaret ligger också på andra vuxna runt omkring. Det ligger också på polisen, socialarbetarna och även på grannarna att lägga sig i och säga ifrån. 

 

Olika typer av extrema våldsbejakande odemokratiska rörelser är på framväxt i dag. En av anledningarna är att allt växer i kvadrat på nätet, där konspirationsteorier lätt får fäste, i kombination med att samhället genomgår stora förändringar. 

 

– Det här är ett större problem än antalet medlemmar i SMR eller de som åker ner och krigar för IS. Det är ett problem för demokratin att unga som växer upp inte litar på det samhälle de lever i. Det ger också en grogrund för extremism i olika former. Det kan lika gärna vara kriminella gäng som nazister eller IS. 

 

LÄS OCKSÅ: Isac sa nej till högerextremism

 

 

 

 

Känner du igen de extrema organisationernas symboler?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lär dig mer om de högerextrema symbolerna: Expos symbolskola.  

Tags: 

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional