Partipopularitet bland eleverna på Upplands-Brogymnasiet

Publicerad 2022-09-08 12:30

I och med valdebatten som hölls den 5 september i Ekhammaraulan passade vi på att undersöka partiernas popularitet bland eleverna på Upplands – Brogymnasiet. Vi utgick ifrån teorin om att de högerkonservativa partierna skulle dominera, och vi hade rätt. Vi trodde att kriminaliteten skulle vara den största frågan bland ungdomarna men det visade sig vara klimatet. Trots det var Miljöpartiet det mest impopulära partiet bland eleverna.

 

Det är tydligt att Ulf Kristerssons regeringsunderlag favoriseras bland de unga och Omni är med och rapporterar om Moderaternas stöd bland ungdomarna: bland män ligger stödet för M på 29,8 procent och bland kvinnor är stödet 23,4 procent. Vi frågade en tredjeårselev på skolan som valt att förbli anonym om varför det kan vara så.

- Jag tror att det beror på att de upplever Moderaterna som en slags motpol till Socialdemokraterna och nu när det har gått åtta år med sossarna vid makten och ingen förändring har genomförts så springer de unga till motsatsen, som i det här fallet är Moderaterna, säger eleven.

Athena Bayasgalan

-Vad gäller klimatet så är det främst synen på kärnkraft, drivmedelspriserna och elen som lockar eleverna till högersidan och faktumet att sossarna är starkt associerade med Miljöpartiet. Jag tror också att Miljöpartiets klimatpolitik inte är så attraktiv och hållbar bland eleverna. Många har också precis fått körkort och många andra kör moped, EPA och mopedbilar som kräver diesel eller bensin. De unga vill helt enkelt ha ett maktskifte. De har väl också föräldrar som klagar på elpriserna och matpriserna, så det är helt klart en bidragande faktor.

Varför tror du Sverigedemokraterna är så populära bland ungdomarna?

– Först och främst måste man ha i åtanke att majoriteten av alla SD – stödjare i skolan antagligen är män. Annars tror jag att det beror på SD:s syn på invandring och invandrare, annars hade de nog dragits till Moderaterna, säger eleven. 

Fastän Moderaterna visats sig vara det mest populära partiet på Upplands-Brogymnasiet så har flera mätningar som gjorts under den senaste tiden i samband med valet 2022 visat att Sverigedemokraterna lyckats gå om Moderaterna. Moderaternas siffror i motsats till Sverigedemokraternas siffror har sett riktigt illa ut. En ny rapport från Acta Publica visar att många som tidigare stått för Moderaterna har nu bytt parti till Sverigedemokraterna. Det visar sig att en tredjedel människor av de 265 som i årets val kandiderar för Sverigedemokraterna kommer från Moderaterna. En person i Göteborg som tidigare stått med Moderaterna men som nu bytt till Sverigedemokraterna uttrycker sig så här:

“Folk har de här känslorna, att Göteborg och Sverige är otryggt”.

Athena Bayasgalan

Med det sagt kan man dra slutsatsen att det finns svenska invånare som känner sig otrygga i dagens Sverige och av den anledningen har man inför valet bytt parti.

Hur kommer det sig att kriminaliteten och skatterna är så viktig för unga?

Kriminaliteten, lag och ordning är helt klart den största valfrågan det här året och de unga känner sig kanske inte trygga i de områden där de bor, och för att de just är unga människor med tillgång till internet och det enda som kommer upp på nyheterna är just gängskjutningarna. Resten drunknar i nyhetsnotiserna. Sen är det också så att många unga har deltidsjobb eller ska börja jobba på heltid direkt efter studenten och då är ju skattesatsen så klart viktig för de.

Sammanfattningsvis kan vi se att klimatet var den viktigaste frågan på UBG trots det så vill man ha ut Miljöpartiet från riksdagen. Det vi också såg var att de högerkonservativa partierna helt klart dominerade hos UBG eleverna. Ungdomarna visade sig vara väldigt överens om vilka de “bästa” partierna var, det finns ingen tvekan om att antingen Moderaterna eller Sverigedemokraterna skulle vinna valet om UBG eleverna fick bestämma. 

Källor: (1) Omni, (2) Aftonbladet, (3) Aftonbladet , (4) Upplands-bro
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional