Inför gratis mensskydd till alla kvinnor!

Publicerad 2023-03-22 12:19
Jasmine Hassan

Vi kvinnor får göra mycket i denna värld där man lider så mycket, tex att skaffa barn. En annan sak är mensen som vi får lida av varje månad. Det är inte bara smärta då utan det blir också väldigt dyrt för oss när vi är tvungna att använda mensskydd. Vi kvinnor har aldrig valt att få mens och ska behöva betala för att använda mensskydd. Därför tycker jag att man borde införa gratis mensskydd till alla kvinnor där ute. Det är det minsta samhället kan göra för oss tjejer!

En av de jobbiga sakerna med att vara tjej är mensen. För att vi kvinnor ska kunna blir gravida måste vi få mens. Flickor får mens runt 11års ålderns och har det ungefär 40år framåt. Varje månad vi får mens måste vi betala för våra mensskydd som kostar ungefär 26 till 38kr. I ett paket med bindor finns det typ 10styckna och det räcker knappt i fyra dagar vissa blöder mer och vissa mindre. Det finns även kvinnor som väljer att använda sig av tamponger under dagen men man kan inte sova med tampong så man får använda sig av en binda på natten. Där lägger du ytligare cirka 26kr Kostnaden för mensskydd är väldigt hög enligt en studie som SVT har lagt ut så betalar vi cirka 40 400kronor för mensskydd. Detta är inte klokt!

Under mensperioden får alla tjejer grov smärta som man inte kan göra något åt. Det enda är att ta värktabletter. De kvinnorna som lider mycket av mensvärk får även köpa tex varma kuddar till magen och där lägger vi ytterligare mer pengar för att vi får så fruktansvärt ont. Ibland blöder man så fruktansvärt mycket så att de läcker ut på våra kläder. Ofta går inte fläcken bort och så behöver vi kasta våra kläder på grund av att det har läckt. Förutom mensskydd betalar vi också för värktabletter och annat för att få hjälp under den här perioden.

På Sveriges riksdags hemsida kan man läsa om en motion från Riksdagen om att samhället ska bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor. De skriver att i Skottland finns det gratis mensskydd till alla kvinnor. Det börjar med gratis mensskydd på skolor och universitet, sedan kom beslutet om att gratis mensskydd ska gälla för alla landets kvinnor. Tillgängligheten av mensskydd bör vara lika självklar som att det finns toalettpapper på toaletten och mensskydd bör vara gratis. Riksdagen behöver meddela regeringen att undersöka möjligheten att införa kostnadsfria mensskydd till alla kvinnor i Sverige.

Men många killar säger att detta är orättvist eftersom killar också har egna problem och de tycker att det är inte rätt att man ska bara göra det bättre för kvinnorna. Jag håller absolut inte med, vi kvinnor har inte valt detta med mensen. Det är en biologisk skillnad mellan oss och killarna. Vi går redan igenom så mycket av mensvärken som killarna aldrig kommer att förstå eftersom de inte kan uppleva det.

Avslutningsvis så anser jag att gratis mensskydd är någonting alla kvinnor har rätt till. Det är ett sätt att göra situationen lättare för tjejer. Mens är inget alternativ för kvinnor utan det är ett måste inför framtiden.

Källor: (1) Riksdagen
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional