Ni bekämpar förtyck med förtryck!

Publicerad 2019-12-18 07:15

Det har diskuterats mycket om ett slöjförbud på det senaste. Det har väckt starka känslor för b.la mig men även mina beslöjade vänner. Vi känner oss svikna av politikerna, att man ens vill utreda frågan är helt absurt. Har inte jag rätt att få leva fritt som en ung beslöjad kvinna? Varför anser ni att mer lättklätt är bättre, det är ju normerna som gäller just nu som hävdar att mer lösklätt är bevis på frihet. Alla borde ha möjligheten till att klä sig som de själva vill. 

 

Det finns flera argument för ett slöjförbud som jag skulle vilja bemöta då för att tanken av ett slöjförbud, till och med när jag inte var beslöjad, gör mig väldigt upprörd. Jag blir upprörd då jag känner att mitt klädval borde vara mitt egna val och även att mängden frihet inte beror på . Fri från vad är min fråga? Är inte frihet rätten att få bestämma vad jag vill göra, vad jag vill tro på, vilka kläder jag ska få ha? Jag är rädd för att min framtida dotter växer upp till att inte få möjligheten till att klä sig som sin mamma. Att hon kommer likt andra barn vilja "klä sig som mamma" men då vara förbjuden från att få göra så. Jag älskar Sverige för här får alla vara som de vill, burkini eller bikini. Vi har demokrati, egna rättigheter och skyldigheter, du har rätt att göra vad du vill så länge du inte skadar någon. En simpel fråga då, skadar slöjan dig? Skadar den så mycket att du anser att ett förbud ska påstås "rädda" mig. Mig, inte dig utan mig. För det är ju mig det handlar om eller hur? Jag är ju den "förtryckta" som ska "räddas"? Men har du tagit din tid för att fråga mig om hur jag känner, frågat mig om jag är påtvingad till att bära slöja? Jag är medveten om att några kvinnor har blivit påtvingade slöja av kulturella skäl. Men är lösningen då att ta ifrån mig min frihet, min frihet till att klä mig hur jag vill? 

 

Många säger att slöja sexualiserar barn då de måste täcka sig för mannen, det ska därför förbjudas för barn. Men bikini då? Är det inte sexualiserande? Tjejer har ju inte bröst som barn. Om vi ändå håller på att förbjuda saker kan vi lika gärna förbjuda bikini för barn. Man sexualiserar ju barnen genom att täcka något de inte har. Eller varför inte förbjuda Marvel-tröjor, hjältarna tar ju till våld för att bekämpa ondska. Vi vill ju inte uppmana till våld eller? Sluta försöka bekämpa förtryck med förtryck!

 

Jag måste även tillägga att hederskultur och Islam är två helt olika saker. Ja visst, det finns några muslimer som utövar hedersförtryck men det finns även många kristna, judar och även yazidier som utövar hederskultur. "Hederskultur handlar inte om religion eller endast religion utan det är snarare kopplat till traditionella system där kvinnans sexualitet och beteende kontrolleras för att skydda familjens heder." Detta säger Amineh Kakabaveh (V) i ETC (12/7 2015). Det står även i Koranen att "TVÅNG skall ej förekomma i trosfrågor" (2:256). Detta innebär att man ej får tvinga Islam på någon. Alltså är det inte tillåtet att tvinga någon att fullgöra sina individuella skyldigheter som t.ex hijab eller bönen. Dock är en far skyldig till att uppmana sin dotter till att bära hijab men måste avstå att ta till vare sig våld eller dra tillbaka sitt ekonomiska stöd. Detta då både tvång och våld skulle få henne att förvisa religionen. 

 

I en vers i den heliga Koranen står det även " Ni har er tro - och jag har min tro!" (109:6) Man får alltså inte tvinga någon till att följa islam. Hederskultur handlar däremot om våld gentemot en person (oftast kvinna) baserat på deras handlingar eller val av partner. Jag personligen har sett hederskultur utövas i flera familjer i min närhet, och jag kan med säkerhet säga att dessa familjer inte varit religiösa och även att de inte tvingat på sina döttrar och systrar slöja. Hederskultur så som jag sett har varit att man t.ex inte får gifta sig med någon med annat ursprung än dig själv (Inom islam är det förbjudet att neka giftermål till en praktiserande muslim baserat på hans etnicitet). 

 

Kära politiker som vill utreda slöjförbud och alla islamofober där ute, lär er skilja mellan hederskultur och islam. Och sluta bekämpa förtryck med förtryck! Och till alla kvinnor där ute, burkini eller bikini, det är ditt val!

 

 

Källor: (1) Hederskultur styrs av klanen – inte av islam, (2) "Hedersförtryck fanns före alla religioner", (3) A father forcing his daughter to wear the hijab, (4) Surat Al-Baqarah
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
Hanna Högvall
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Elias Gripler
10 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
09 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel
08 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
12 sep
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional