#metoo

Publicerad 2018-06-15 07:30

Runt om i världen har tjejer gått tillsammans och skapat hashtagen metoo, ett världsberömt fenomen som har hjälpt kvinnor att berätta deras historier om sexuellaövergrepp och trakaserier.

 

“Me Too. Suggested by a friend: “If all the woman who have been sexually harassed or assaulted wrote ´Me Too,´ as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem” skrev Alyssa Milano ut på twitter vilket var startpunkten till en stor uppgörelse som har hjälpt kvinnor världen över. Med hjälp av hashtagen ville Milano att framförallt kvinnor skulle dela med sig av sin historia om sexuella övergrepp. Spridningen blev internationell och många valde att ta stötta hashtagen genom att bära svart klädsel under Golden Globe galan som tog plats 7 Januari 2018, i Kalifornien. 

 

Under den senaste tiden har kvinnor över hela världen valt att använda sig av hashtagen metoo för att berätta sin historia om sexuella ofredanden. I Sverige var en kvinnlig TV-profilen den första som berättade sin #metoo historia. Där berättande hon om sin manliga kollega där hon bland annat skrev "XXX = Tv4:s egen Harvey Weinstein". Hon fortsätter även att berätta om hur detta inte bara är ett problem i USA utan att det även är ett problem här i Sverige. Dagen efter hennes uttlande kom även 2000 till inlägg från kvinnor i hela Sverige där de berättade sin #metoo historia. 

 

Den manliga kollegan har inte bara blivit anklagad för sexuella trakasserier utan även för en våldtäkt som ska ha skett på en firmafest 2008. Det har pågått en utredning om fallet och för att han ska kunna bli fälld så måste domen komma innan September i år, annars riskerar fallet att preskriberas. Dock friades den åtalade från alla anklagelser i brist på bevis. Detta kan antyda på att offret har tystats ned sedan 2008, för vem skulle tro hennes ord mot Sveriges TV-ängels ord? Det är just det som håller många kvinnor tysta, skräcken över att inte bli trodd av någon. Män som honom och Harvey Weinstein ska inte få glida på en räkmacka igenom detta bara för att de råkar vara stora TV-profiler, utan de måste få dem straff som de förtjänar. När det gäller dessa typer av brott så är det ofta brist på bevis, vilket leder till att det blir den åklagades ord mot offrets. Man skulle kunna säga att det är den parten med bäst advokat som vinner. Men även i de flesta våldtäksfall så läggs fallet ned innan åtal väcks av samma anledning, det är brist på bevis. Detta leder till att det är många våldtäksmän som går på fri fot helt utan konsekvenser. Med tiden har detta lett till att många utsatta väljer att inte anmäla pågrund av att man vet att chansen för att fallet ska gå vidare och utmynna i ett fullt fängelse straff, är liten. 

 

Miljoner är kritiska till många av #metoo historierna. När det gäller dessa typ av uppror så är det många som skriver bara för uppmärksamhet. Men precis som de flesta män ofta säger "alla män är inte våldtäktsmän”, är inte alla kvinnor lögnare. De flesta som skriver har blivit utsatta för någon slags sexuellt trakasseri, för det är vanlig vardag för kvinnor i den värld vi lever i idag. Kvinnor blir dagligen sexuellt trakasserad på sina arbeten, skolor och på gator. Kvinnor runt om i hela världen har gått tillsammans för att få ett stopp på detta beteende hos många män. Kvinnor är trötta på att bli nedvärderade på grund av att de råkar vara just kvinnor. En anledning till varför många kvinnor inte anmäler när de blivit utsatta för sexuella trakasserier är dels för rädslan över att inte bli trodda och för att fall som dessa ofta läggs ned i brist på bevis. ”Anmälningarna om sexuella övergrepp prioriteras bort när polisens få resurser läggs på mord och mordförsök. Statistik som SVT Nyheter tagit fram visar att allt färre anmälningar om våldtäkt leder till åtal.” skriver Iva Horvatovic i en artikel till SVT. I brist med personal prioriterar man bort våldtäktsfall då mordfall klassas som grövre fall, vilket det självklart är. Men problemet som uppstår då är att de som faller offer för våldtäkt tappar förtroende för polisen när de inte får den hjälp som de behöver. Att bli bort prioriterad är som att strö salt i öppna sår, speciellt när man har tagit sig modet att gå till polisen och be om hjälp. En 12-årig flicka misstänkts ha blivit våldtagen av en äldre kille i Stenungsund. Efter sex veckor hade utredning fortfarande inte kommit någon vart trots att polisen hade ett namn på den misstänkte. Torgny Söderberg, sektionschef för utredningsenheten på Stockholmspolisen säger till Aktuellt ”Det här är inget önskvärt läge. Tvärtom, vi skulle vilja göra mer”. Varför gör man inget mer då? Varför lägger man inte resurser på det? Istället för att sitta och tycka att det är en tråkig situation så kan man försöka göra något åt det! Det är förståligt att det finns dåligt med resurser, något man kan göra då är att uppmana studenter att söka till polishögskola! Att aktivt försöka lösa situationen är bättre än att bara sitta och tycka att det är synd att det har blivit som det har blivit. Just nu går våldtäktsmän som borde ha fått straff, fria. Vid dömande av en våldtäkt reglerar man i 6 kap 1 § . Straffskalan går då mellan 2-6 år. Om våldtäkten anses vara grov kan det gå upp mot 4-10 år. Dock får man en känsla av att detta inte följs.

 

Kvinnor har i alla tider tystats ned, men nu är det slut med det. Inte längre tänker de låta en man röra dem när de inte vill, inte längre ska de få låta männen styra. Nu är det dax för de män som sexuellt ofredat någon att få de straffen som de förtjänar. 

 

 

Källor: (1) Svt, (2) E News , (3) Nyhet24, (4) Lagen.nu
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Kalle
06 aug
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional