Mer pengar till vården

Publicerad 2020-11-05 12:59
Socialdemokraterna  "Sjukvård" by Socialdemokrater is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

I dagens samhälle så har vi en stor brist på sjukvårdspersonal. De få vi har jobbar antingen tills de går in i väggen eller säger upp sig på grund av all stress och den dåliga lönen. Det har påverkat vårdköerna vilket har försämrat sjuka människors hälsa då de inte fått vård i rätt tid. På grund av att vi inte satsade mer på sjukvården så blev det en kris då vi inte hade nog med resurser för en pandemi när Corona drabbade hela världen. Flera vårdarbetare fick jobba långa dagar för att bekämpa viruset och riskerade sin hälsa för andras då de hade dålig utrustning för att staten inte hade förberett för en situation som den här. Om vi fortsätter så har så kommer vi inte ha någon ordentlig sjukvård kvar och därför anser jag att vi ska satsa mer pengar på vården!  

Det pratas mycket om vårdkriser i Sverige som avlöser varandra. Den senaste tiden har det handlat om brist på vårdplatser. Vårdplatsbristen beror på att sjukhus och primärvården har svårt att anställa och behålla personal. Det pratas även om bristen på effektivitet och svårigheten att få rätt kompetens att jobba med rätt sak och att använda resurserna på bästa sätt (DagensMedicin, 2020). Sverige har få sjuksköterskor om man jämför med andra länder i Norden. I Sverige går det 11,1 sjuksköterskor per 1000 invånare, Danmark har 16,7 sjuksköterskor per 1000 invånare och Norge har 17,3 sjuksköterskor per 1000 invånare. I hela Europa har Sverige lägst antal vårdplatser, 2,4 per 1000 invånare (Vårdfokus, 2018). Vårdkrisen blev tydligare när Coronapandemin kom. Vårdförbundets medlemmar fick slita hårt med övertid, utebliven semester, långa arbetspass och orimlig arbetsmiljö. Sjukskrivningarna hos vårdpersonal var höga redan innan pandemin speciellt för stressrelaterad ohälsa. 12000 sjuksköterskor har redan lämnat yrket. Majoriteten av dem som lämnat yrket har gjort det pga påverkbara faktorer så som lön, karriärmöjligheter och arbetsmiljö (Västerbottens-Kuriren, 2020).

Argument 1 Stress och låga löner gör inte arbetet attraktivt. Om vi höjer lönerna så kommer flera vilja arbeta inom vården. Vi behöver anställa mer vårdpersonal för att avlasta den nuvarande personal som sliter för att hinna med sina arbetsuppgifter. Arbetsuppgifterna behöver ses över och fördelas på bättre sätt. 

Argument 2 Sjukvården är en samhällsbärande del i Sverige som sträcker sig från födseln till döden. Sjukvården arbetar även hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Utan en väl fungerande sjukvård skulle fler människor bli sjuka och lida i onödan.

Varifrån ska de pengarna komma ifrån? Vi får sänka summorna på pengar som går till mindre viktiga saker som tex kultur och nöje. De flesta skulle välja att få rätt vård vid sjukdom istället för kunna gå på en förgylld bro i Stockholm. Vi kan även beskatta höginkomsttagare mera. Många cheftjänster inom vården får absurt mycket med pengar för väldigt lite arbete, pengar som har tagits från vårdpersonal och bemanning.

Genom att ge mer pengar till vården så personal kan få högre löner kommer fler vilja utbilda sig och arbeta inom vården. Arbetsuppgifter och resurser behöver fördelas jämnt och arbetsmiljön behöver bli bättre så stressen inom vården blir mindre vilket kommer få fler att stanna inom yrket. Mer pengar till vården kommer ge möjlighet att anställa mer personal för att de som redan jobbar inte ska bränna ut sig.

Källor: (1) DagensMedicin, (2) Vårdfokus, (3) Västerbotten kurriern
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional