Lejonkungen

Publicerad 2019-10-24 11:07
Upphovsmannen är Mohamed Mahmoud hassan under licens av CCO Public Domain..

Den nuvarande lejonkungen Mufasa blir mördad av hans elaka bror Scar. Simba, mufasas son tror att det var han som var skyldigt till hans fars död och flyr ut i vildmarken, där han startar sitt bekymmerslösa liv. Simba får nya vänner och lever efter mottot "Hakuna Matata". Scars styre över landet har drabbat savannen med svåra tider och när Simba får reda på det inser han att han måste återvända hem.

Lejonkungen är en Amerikansk tecknad dramafilm som är animerad av Disneyfilm och producerad av Walt Disney feature Animation, regissörerna är Rob Minkoff och Roger Allers. Walt Disney pictures distribuerade filmen med dess biopremiär den 15 juni 1994. Filmen är en av de klassiska filmerna som gjordes under 90-talet. Den är med på listan över Disneyklassiker där den ligger på plats 32 och är även en av dem mest inkomstbringande animerade filmerna någonsin. Lejonkungen har dragit in en enorm summa av pengar, i totalt över 968 0oo ooo USD/dollar som motsvarar ca 936 510 9600 svenska kronor.

Lejonkungens inledning är vackert tecknat och mäktig. Filmen utspelar sig på Afrikas savann och huvudpersonerna i filmen är djur. Allt börjar när solen går upp över savannen och Afrikansk folkmusik börjar spela. Sedan ser man savannens olika djur: zebror, elefanter, antiloper som galopperar i hög fart, efter en översikt av savannen inser man att alla djur är på väg mot samma plats. De närmar sig en klippa och på klippan står ingen annan än lejonkungen. Djuren som har samlats runt klippan bugar inför kungen. Bakom kungen kommer hans drottning och ger honom en lejonunge det är hans nyfödda son. Han ger vidare hans son till Rafiki en babian, som sedan genomför en slags shamantisk ceremoni på lejonungen. Han håller upp det nyfödda lejonet mot himlen och strimmor av ljus mellan molnen lyser ner på honom. Protagonisten i filmen är det nyfödda lejonet Simba och antagonisten är Lejonkungen Mufasas lömske bror Scar. Scar har mörkare färger än alla de andra lejonen på savannen. Han har en förskräckligt ond röst och en svart man. Scar är avundsjuk på brodern Mufasa för att alla djuren på savannen dyrkar honom och på grund av det så planerar han hur han ska mörda sin bror. Simba lever med sin far Mufasa och sin mor Sarabi, som är kung och drottning över savannen, tillsammans bor dom på den mäktiga lejonklippan. 

Tiden går och den nyfikne Simba blir undervisad av sin kloka far. Han får lära sig mer och mer om sitt blivande rike, hur livet går till på savannen och om livets cirkel. När Simba har blivit några månader äldre så lockar Scar honom till elefantkyrkogården som ligger bortom Lejonrikets gränser. Simba och hans bästa vän Nala som är en lejonhona i samma ålder som Simba beslutar sig för att besöka platsen. Trots att Mufasa förbjudit honom från att gå dit av goda skäl. När de kommer fram blir de jagade av tre hyenor, Scar hoppas på att hyenorna ska döda Simba och Nala. De två lejonungarna springer för deras liv men kommer inte undan och till sist blir de omringade och har ingenstans att fly, men som tur kommer Mufasa till undsättning och lyckas rädda dem. Scar ger inte upp med sina mordförsök. Senare lurar han ner Simba i en kanjon som stormas av gnuer. Men Mufasa kommer till undsättning återigen och lyckas rädda Simba, men tyvärr så dör han i processen. Simba tror att det är han som är skyldig till hans fars död och på grund av det så flyr han från lejonriket ensam och rädd. Scar beordrar sedan hyenorna att döda Simba men de lyckas inte, men det får inte Scar reda på. Scar tar över tronen och självutnämner sig själv till kung över lejonriket och hårda tider börjar på Savannen. Medan Simba ligger utslagen i öknen och är döende dyker Timon och Pumbaa upp och räddar Simba från att dö av uttorkning. Timon är en surikat och Pumbaa är ett vårtsvin. De är två outsiders som har blivit utkastade från sina flockar. De blir snabbt vänner och Simba beslutar sig för att flytta in till djungel och bo med Surikaten och vårtsvinet. Timon och Pumbaa tar på sig föräldrarollen och uppfostrar Simba i den nya livsstilen. Tillsammans lever de under mottot hakuna matata som betyder inga bekymmer. Efter några år så har Simba blivit ett fullvuxet lejon och en dag så stöter han på sin barndomsvän Nala, medans hon jagar Pumbaa. Nala berättar om Scars dåliga styre över savannen och övertalar Simba att komma hem till Savannen och ta över tronen. Simba förstår att han behöver återvända hem och ta tillbaks tronen. Men det går inte som han förväntat sig.

Omdöme:
Källor: (1) Wikipedia
Skribent

Dela

Elevartikel

Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
14 apr
Elevartikel
Bokförlaget Forum. Bokförlaget Atlantis. Albert Bonniers Förlag.
13 apr
Elevartikel
26 mar
Elevartikel

Redaktionen

05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional