Lön oavsett kön

Publicerad 2021-04-15 11:30

Som ung kvinna år 2021 är jag förvånad och besviken på att det fortfarande är ojämlikhet när det kommer till lön mellan könen. 

 

Om man strävar efter ett samhälle där män och kvinnor ska behandlas lika måste det ske en ändring kring hur kvinnor blir behandlade i arbetslivet. En stor faktor till att vi i dagsläget inte har ett jämställt samhälle är att kvinnor inte får samma lön som män. Kvinnodominerade yrken innebär generellt mindre lön och det är något som måste förändras. Det är 2021 och mansdominerade jobb har fortfarande högre lön. Borde inte detta ämne vara slutdiskuterat och att det redan ska ha skett en ändring? En justering borde ha gjorts för länge sen. Att vi lägger energi på denna fråga är viktigt men att vi fortfarande måste kämpa för detta år 2021 är skamset.

Om en kvinna har samma utbildning som en man på samma arbetsplats bör de få samma lön. Detta är eftersom om man jobbar lika hårt oavsett vilket kön man har, hur man ser ut och vilken identitet man har, så ska man få samma lön. I branscher där majoriteten är kvinnor tjänar alla generellt mindre och då drabbas även männen. Detta kallas för strukturella löneskillnader. Om chefen på arbetsmarknaden sätter olika lön på kollegorna utan en saklig grund blir detta en osaklig löneskillnad och i vissa tillfällen kallas även detta för lönediskriminering.

En kvinna ta mer ansvar hemma och måste även jobba hårdare och längre på sin arbetsplats för att uppnå samma lön som männen. Kvinnor bör få samma lön som männen eftersom de båda jobbar, tar hand om familj och hem. Idag är löneskillnaden mellan män och kvinnor 10,7 procent. Om man räknar om detta till tid så får man fram att män får betalt för hela arbetsdagen 8-17, medan kvinnor får lön fram till 16.09. Efter detta klockslag jobbar kvinnor gratis.

Å andra sidan är pengar inte allt. Lycka kommer inte generellt från pengar. En löneförhöjning ger en kick men den höjer dessutom ambitionerna. Om en person med mer pengar köper ett hus i ett finare område där personens grannar har mer pengar börjar man själv vilja ha mer saker och tillslut hamnar man i ett “njutningens ekorrhjul” och att ha råd att köpa mer saker gör än inte mer lycklig. Professor Ryan Howell vid San Francisco State University forskade och skrev i en rapport att en kick av en ny sak man köpt är kortsiktig.

En bra ekonomi är å andra sidan en väldigt viktig del för att ha en stadig grund. Man sparar till sin pension när man arbetar och om kvinnor hade fått högre lön hade den allmänna pensionen blivit högre. Idag får kvinnor 5 400 kronor mindre i pension per månad än vad män får och vi lever i ett samhälle där man måste ha pengar för att kunna leva ett bra och hälsosamt liv.

Avslutningsvis bör det inte finnas någon skillnad mellan män och kvinnors lön eftersom det inte gynnar någon i slutändan och det måste vara en jämvikt vid lönen om ett jämställt samhälle ska uppnås.

Källor: (1) KPA pension , (2) Vision , (3) Unionen , (4) ST, (5) Ingenjörskarriär
Skribent

Dela

Elevartikel

14 aug
Elevartikel
28 jun
Elevartikel
27 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
21 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
14 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Viaplay Clipsource AB
10 jun
Elevartikel
-
09 jun
Elevartikel
Bilden är tagen av Medina Rashid från Lindängenskolan.
09 jun
Elevartikel
Foto: Itgel
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional