Händelsen som förändrade allt

Publicerad 2022-11-29 10:15
Madicken Randevik Engde

Boken kort kjol handlar om en brutal händelse där man får följa en flickas liv efter att hon blir utsatt för våldtäkt. Flickan i boken kallas Myran och har precis gått ut första året på gymnasiet. Detta firar Myran med en av hennes tjejkompisar och två av hennes killkompisar. Det blir fler öl än vad alla hade trott och tjejkompisen var tvungen att åka hem. Myran och hennes två killkompisar drar hem till en av killarna för att fortsätta efterfesta där men det är då det Myran aldrig trodde skulle ske hände. Kompisarna bestämde sig för att testa droger och det är då det sker. Myran blir våldtagen iskallt och grymt av båda killarna och efter denna händelsen blir hon aldrig  sig lik. Det är Myrans känslor och handlingar man under denna bok får läsa om och ta del av.

Jag har läst boken kort kjol skriven av Christina Wahlden. Boken gavs ut för första gången år 1999 då den fick mycket uppmärksamhet runt om i landet. Det hade aldrig skrivits någon liknande bok inom den svenska ungdomslitteraturen innan. Boken finns i bokform men även pocketform med 144 sidor i. Förlaget för boken kort kjol är Rabén & Sjögren som är ett bokförlag från Stockholm sedan 1942 med flera olika kända böcker släppta. Det finns tyvärr inga bilder i boken men författaren använder sig av flera bildspråk då man kan skapa egna bilder utifrån beskrivningarna som finns. Boken jag har läst är tryckt år 2006 i Danmark.

Huvudpersonen i boken heter Madeleine Jansson men kallas även för Myran. Man får även läsa mycket om dom tre kompisarna som var med Myran den natten det ofattbara skedde. Hennes tjejkompis heter Cilla och hennes karaktär träder fram mycket efter våldtäkten eftersom hon är den enda personen som hjälper Myran med hennes problem. Dom två killkompisar som våldtog Myran heter Torbjörn och Uffe. Deras karaktärer beskrivs under hela boken men det är mer mot slutet man inser vilka personer de egentligen är.

Boken utspelar sig i nutida Sverige bland normala tonårs elever eller iallafall det man trodde var normala elever. Händelsen i boken är ofattbar och det finns ingen förklaring till varför detta ska hända någon. I boken får man alltså veta och följa med konsekvenserna en sådan händelse kan få och det är obegripligt. Som tur blev dessa två killarna i boken straffade för det brott de hade gjort men så är det inte i alla fall. Även fast dessa killarna blev straffade kan det inte jämföras med det livet Myran fick efter denna händelsen.

Jag tycker att boken var väldigt gripande då man direkt ville läsa mer eftersom man undrade hur det någonsin skulle kunna sluta. Jag tycker att språket och meningsuppbyggnaden var bra varierad och lagom utvecklad för läsarens målgrupp och gjorde därför även boken mer intressant. Boken var ganska lättläst då det inte används svåra ord som kan göra det svårare att förstå handlingen. Allt i boken var väldigt verklighetstroget vilket även gjorde boken mer förståelig och enklare att sätta sig in i och känna medkänsla med Myran vilket resulterade i ett bättre djup i läsandet.

En fråga jag fick under läsandet av boken var vad jag hade gjort om jag blev utsatt för samma situation. Detta är någon ofattbart som inte ens går att tänka sig in i och ingen ska heller bli utsatt för det. Ju mer jag läste desto mer insåg jag vad en sådan händelse påverkar och kan till och med förstöra liv som i detta fallet. Killarnas händelse ledde till att Myran inte kunde vistas ute eller i skolan för att hon var att bli utsatt igen vilket inte alls är ett okej samhälle. Ingen ska vara rädd för att vistas ute för att vara rädd att bli utsättas för övergrepp eller någon annan typ av våld.

Omdöme:
Skribent

Dela

Elevartikel

31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel
14 dec
Elevartikel
Marie wingh
12 dec
Elevartikel
Marie Franzén
12 dec
Elevartikel
Allan Sterner
12 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional