Gratis mensskydd borde vara en självklarhet

Publicerad 2020-11-06 14:15
Wilda Losbäck

Varje månad lägger livmoderbäraren i genomsnitt cirka 80 kronor per månad på mensskydd enligt en uträkning publicerad av SVT år 2020. Det blir sammanlagt ungefär 38 400 kr under en livstid beroende på hur mycket man blöder. Detta tycker vi är skamligt eftersom mens är en biologisk process som ingen människa kan rå för. Är det då rimligt att man utan stöd ska behöva finansiera detta på egen hand?

Livmoderbärare tvingas lägga flera tiotusentals kronor under sin livstid på någonting de inte kan göra något åt. Dessa pengar hade kunnat läggas på annat viktigt, som exempelvis mat, sparande och kläder. Är det då rimligt att de ska behöva betala detta själva? Sjukvården i Sverige är gratis eftersom fysiska skador inte är någonting man kan hjälpa. Mens är inte heller något självvalt, så varför är inte mensskydd gratis? Skottlands parlament röstade i februari 2020 fram att alla kvinnor ska få gratis mensskydd. Varför har då inte Sverige lyckats?

Ett stort problem vi har i Sverige är den orimligt höga momsen på mensskydd, ca 25%. Denna moms är skyhög om man jämför med momsen på livsmedel som är ungefär 12% enligt verksamhet.se. Det betyder att priset för mensskydd skulle kunna vara mycket lägre om momsen inte var så hög. Då skulle de som behöver mensskydd inte behöva spendera lika mycket av deras ekonomi på en process som inte är självvald.

Ett vanligt motargument till denna fråga är att man istället kan använda menskopp då den kan återanvändas flera gånger och därmed spara pengar. Detta är dock ingen fungerande lösning på problemet då alla människor är olika och använder olika mensskydd. Vissa människor kan till exempel inte använda tampong på grund av bekvämlighet eller annat. Av samma anledning som dessa inte ska behöva använda tampong ska ingen heller tvingas använda menskopp på grund av att det är bättre ekonomiskt. Att använda menskopp skulle vara mer miljövänligt, men man måste ha i åtanke att ekonomi- och miljöskäl inte är anledningar till att man ska känna sig obekväm.

Ett sätt detta skulle kunna finansieras på är att använda en del av skattepengarna som betalas in. Även om detta skulle innebära en skattehöjning är det ändå något som borde prioriteras då denna fråga är något som påverkar en stor del av samhället och något som alla måste ta ansvar för. Tabun som finns än idag över mens är något som måste bekämpas och tas på allvar.

Vi har inför denna artikel intervjuat Cassandra Larsson, ordförande för Tjejjouren Väst som precis som vi tycker att detta är ett stort problem i dagens samhälle. Vi började med att fråga Cassandra om hon hade något förslag på hur gratis mensskydd skulle kunna finansieras.

- Jag tror att detta skulle kunna finansieras genom skatt och det är statens och kommunernas ansvar att se till att detta möjliggörs. Att finansiera detta skulle kosta ungefär 55 kr per person varje år vilket är mindre än vad man som privatperson behöver betala per månad. Momsen på mensskydd ligger på 25%. Om man jämför det med momsen som är på livsmedel som ligger på 12% så tror jag absolut att det kan vara möjligt att åtminstone kunna sänka momsen på mensskydd så att den blir samma som livsmedel.

Har du något annat förslag på lösningar som skulle kunna underlätta för livmoderbärare om gratis mensskydd inte är möjligt?

- Förutom sänkt moms kan man börja dela ut mensskydd på ungdomsmottagningar och vårdcentraler. med tanke på att kondomer delas ut gratis på dessa platser känns det rimligt att mensskydd också skulle kunna finnas tillgängligt där. 

Vi har nu kommit fram till att det är fullt möjligt att finansiera gratis mensskydd i Sverige. Även om detta förslag inte skulle fungera finns det flertal olika sätt att underlätta för livmoderbärare på andra sätt när det gäller mensskydd. Vi måste bekämpa tabun krig detta ämne och faktiskt ta tag i problemet en gång för alla.

Källor: (1) SVT, (2) verksamhet.se, (3) Cassandra Larsson
Skribent
Fotograf
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

22 apr
Elevartikel
Sixten Törlind
22 apr
Elevartikel
Foto: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Bild: Pixabay
22 apr
Elevartikel
Elin Olofsson Bogren
22 apr
Elevartikel
Pixabay
21 apr
Elevartikel
Foto:Creative commonc
21 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
Elvira Grimm
20 apr
Elevartikel
20 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
19 apr
Elevartikel
Edita Meskoniene
19 apr
Elevartikel
Tony Holmgren
19 apr
Elevartikel
Vattenfall AB
19 apr
Elevartikel
Thea Jansson
19 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional