Google, den bästa arbetsplatsen?

Publicerad 2020-05-04 10:00

Pool, resor och goa arbetskamrater, hur ser din drömarbetsplats ut? Med bland annat gym, gratis måltider och kreativa miljö placerar sig Google högt upp på listan. Vi är några elever från Strömstad Gymnasium som har fått chansen att besöka Sveriges Googlekontor i Stockholm för att få reda på mer om hur det är att jobba för mediejätten Google, en chans man inte vill missa.

 

På utsidan ser det ut som en vanlig kontorsbyggnad i Stockholms innerstad men bakom fasaden ligger mångmiljonföretaget Googles kontor i Sverige. När vi kommer in i byggnaden bestiger vi den regnbågsfärgade trappan som för oss till receptionen. Där möts vi av färgglada stationära datorer i taket och ljuset från den ikoniska Google-loggan på receptionsdisken.

Vi börjar vår rundtur i kontorsbyggnaden. Vi kommer in i en lounge, ”Northern lights” står det på dörren. Det är ett rum med tonat ljus, flera soffgrupper där man kan sitta och prata, och lugn musik som spelas i bakgrunden. Det finns ett kök där vi blir bjudna på bullar, frukt, nötter och olika sorters drickor. Här möter vi Joakim Larsson, Kommunikationschef, och Sara Övreby, Samhällspolitisk chef, och vi sätter oss ner för att ställa lite frågor.

Emma Jensson

Med sin journalistbakgrund och master i statsvetenskap har Joakim Larsson jobbet som kommunikationschef på Google och det innebär många olika arbetsuppgifter och intressanta samtal. Framförallt innefattar hans arbete att ta kontakt med journalister som ställer frågor om Googles verksamhet, både lokalt och globalt.

- Eftersom Google gör så himla många saker så får jag frågor om sådant som jag inte hade någon aning om att Google hade någonting med att göra. Till exempel så fick jag en fråga om hygieniska toaletter i utvecklingsländer där Google tydligen ligger längst fram i arbetet, men detta hade jag ingen aning om. Då får man leta rätt på rätt person och försöka hitta svaret på de frågorna.

En arbetsdag för Joakim kan se väldigt olika ut från dag till dag. I början av veckan kan han planera vad som ska göras, ett möte här eller en videokonferens där, men mitt i allt får han bara släppa allt för att till exempel en journalist vill ställa några frågor. Joakim menar på att hans jobb är väldigt beroende av vilka frågor som kommer in från media och att det kan vara mer eller mindre akut.

En annan uppgift Joakims jobb innefattar är att planera vad för aktiviteter Google ska ha under det kommande året. Några stora händelser för i år är bland annat att Google maps och Youtube fyller 15 år vilket ska firas.

- Kring detta kommer vi att ha väldigt mycket aktiviteter och nå ut till journalister för att till exempel berätta om vad Youtube har uppnått under de här 15 åren och vad vi har för planer för de närmaste åren och så vidare. Vi vill sälja in det hos journalister för att få dem att förstå att detta är något intressant.

Sara Philipson

 

För många är nog Google ett drömjobb, men vad behövs då för att man ska kunna bli anställd hos denna mediejätte?

- Det finns jättemånga olika roller här. Ingenjörer behöver någon typ av ingenjörsutbildning i datavetenskap eller i akustik eller något annat av vikt för produktutvecklingen, medan om du är en säljare på molntjänter så behöver du ha säljarerfarenhet. Då kanske man har läst ekonomi, berättar Sara Övreby, samhällspolitisk chef på Google.

Från receptionist till programmerare, ja, det finns väldigt mycket att välja på. Av de cirka hundratiotusen anställda på Google sitter ungefär fyrahundra i Stockholm. Av dessa är hälften utvecklare som skapar olika typer av Google-produkter.

- De som har byggt Google, de som är stjärnorna i Google, är programmerarna. Det är ju de som gör det som vi alla tjänar pengar på liksom, menar Joakim.

Sara Philipson

Det som utvecklas i Stockholm är produkter som har med kommunikation att göra. Till exempel så utvecklar de ”Hangout”, en motsvarighet till Skype där man kan ringa upp och ha videokonferensmöten. Även det nya tv-spelsystemet "Stadia" utvecklas delvis här på Stockholmskontoret. Det är ett nytt system där man slipper att ha en konsoll hemma och istället har man bara en liten kontroll som man kan använda till mobilen, tv:n eller datorn.

 

Det nog många undrar över är hur lönerna är hos denna stora arbetsgivare. Joakim berättar att det är viktigt för teknikföretag att locka till sig de bästa talangerna direkt från universitetet, framförallt när det gäller ingenjörer, och det gör de med höga löner.

-Vi tittar på genomsnittet och försöker ha snäppet över.

 

Vad vi märker är att det verkar vara en härlig arbetsmoral på Google. Dock så kan prestationsångesten vara svår under den första tiden. Joakim berättar om hur man kan känna sig när man först blir anställd på Google. Det så kallade ”imposter syndrome” (bluff-syndrom) är när man känner sig som en bluff och att chefer och kollegor snart kommer att inse att man inte är så kompetent som jobbet kräver, och detta är en vanlig känsla för många nyanställda på Google.

-När man sitter på ett möte så kommer det alltid att vara någon annan i rummet som är smartare än du är. Det är lätt att känna sig dum ibland när man inte förstår vad de andra håller på med som till exempel programmerarna som ”knackar kod”. 

Det kanske låter jobbigt, men det betyder också att man inte alltid behöver vara smartast, vilket vi tycker låter som en väldigt avstressande tanke.

Google verkar också vara ett företag som tar hand om sina anställda. Det gäller dels det vi ser i loungen; gratis bullar, frukt och dricka, men också att arbetarna får frukost, lunch och middag. Google har också många personalaktiviteter som till exempel quiz varje fredag för att skapa samhörighetskänsla och få ihop arbetare som annars jobbar med helt skilda saker. De har också en vettig work-life balance med flexibla tider då du kan gå hem i vettig tid om dagen eller stanna längre om det skulle behövas.

- Jag blev anställd här när jag var gravid och skulle få barn så jag började med att vara föräldraledig och nu går jag ju hem och lämnar och hämtar mina barn varje dag, så jag kan göra det utan att det blir problem, berättar Sara Övreby.

 

Arbetsmiljön spelar nog också en stor roll. Med sin lounge, eget gym och färgglada och kreativa konferensrum förstår man att personalen trivs på sitt jobb. Toaletten var en upplevelse i sig då det fanns allt från tamponger till torrschampo. Man får också ta med sig hunden till jobbet som kan gå runt (nästan) var som helst vilket ”skapar en härlig känsla” menar Ellen Axenborg som visar oss runt. En rolig detalj är att alla rum har namn. ”Napping is good for me…” och ”Meatballs and dreams” är några få av dessa. Vi får titta in i ett av konferensrummen, så kallad Nobelrummet, där stora skärmar sitter på väggen.

- Väldigt ofta har vi videokonferensmöten så man går in i ett rum och så klickar man på en knapp så får man upp fyra personer där någon sitter i Kalifornien, någon sitter i London och någon sitter i Amsterdam, berättar Joakim.

På andra väggen finns en stor text. Booom står det i en explosionsbubbla man kan finna i serietidningar, en koppling till dynamiten och mannen detta konferensrum är döpt efter. Man kan verkligen känna att här är en plats där kreativiteten flödar.

 

Vi avslutar vår rundtur vid en växtprydd vägg med ”Google” i stora vita bokstäver. Nu har vi fått en inblick i hur det är att jobba hos mediejätten Google. Med ett brett och roligt arbete, en bra work-life balance och en kreativ miljö är nog Google den bästa arbetsplatsen!

page Slideshow: 
Källor: (1) Sara Övreby, Samhällspolitisk chef, (2) Joakim Larsson, Kommunikationschef
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional