Feminism - jämställdhet eller manshat?

Publicerad 2017-12-22 14:30

Feminism - jämställdhet eller manshat? Vi kör en lek. Jag säger ett ord och efteråt säger ni det första ni kommer och tänka på. Ordet jag väljer att yttra är "feminism". Vad tänker ni nu? Extremist kanske? Manshatare? Maktgalen kvinna? Jag skulle inte bli förvånad om det är så ni faktiskt tänker.

ARTIKEL AV DEMOKRATIAMBASSADÖRERNA PÅ VÄRMDÖ

 

I dagens samhälle är många otroligt ovetande om betydelsen av ordet feminism. Denna ovetskap gör folk rädda för feminismen och istället väljer de att gräva ner den i sanden. Hur många gånger har man inte hört; "Jag är inte feminist, men jag vill att det ska vara jämställt"?

Svar: alldeles för många.

Vad många tror att feminism betyder är att kvinnor ska ha övertaget och männen bara ska lyda. Detta är så sjukt vanligt, men också så sjukt fel. Feminister kämpar för att det ska vara jämställt i samhället. Att lönen inte ska vara olika mellan två personer som utför samma jobb bara för att de har olika kön. Att alla personer ska ha samma rättigheter oavsett om det är en man, kvinna eller någon däremellan. Ens kön eller könsidentitet borde vara det sista som påverkar. Det är otroligt stor skillnad på att vara feminist och att vara manshatare. Alla feminister är inte extremister. Detta måste folk förstå.

Vi demokratiambassadörer, Emelie, Miranda och Yazan, gick en dag runt i Gustavsbergs centrum och intervjuade några personer med 5 snabba frågor. En av frågorna var, "Om du fick förändra någonting här på Värmdö, vad skulle det vara?" Vad vi märkte då var att ingen av alla vi frågade prioriterade att få det mer jämställt i samhället. Vi fick svar som t.ex "fler parkeringsplatser" och "bussar som går oftare". Vi frågade också om personerna var feminister, vilket många svarade nej på. Direkt efteråt frågade vi vad feminism innebar för dessa personer och de flesta svarade väldigt tveksamt. De velade fram och tillbaka och kom tillslut fram till att det var att män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Nästan ingen hade koll på vad det faktiskt innebar. Detta är någonting som bör jobbas på. Vi kan inte leva i ett samhälle ovetande om vad ett så viktigt begrepp som feminism faktiskt betyder. Kanske är det själva ordet som gör folk tveksamma. Att det heter just ”feminism”, vilket direkt kopplas ihop med något feminint och därför kvinnligt, istället för ”jämställdism”. Det finns de som misstolkar ordet ”feminism” och tror att det betyder att kvinnor ska få mer makt än män. Men genom historien är det kvinnor, inte män, som förtryckts. Kvinnorna var de som hade ansvar för barnen och hemmet. De hade sällan möjlighet att utbilda sig och skaffa sig en egen karriär. De hade heller ingen möjlighet att rösta eller påverka sin situation politiskt. Först 1921 fick kvinnor rösträtt i Sverige.

Inte ens i hundra år har kvinnor räknats som lika mycket värda här, trots att vi utgör drygt halva befolkningen. När man vet sådant, är det inte så konstigt att det kallas just ”feminism”, för det är kvinnorna och inte männen som behövt kämpa för sina rättigheter. De flesta människor i dagens samhälle vill att Sverige ska bli mer jämställt, men trots detta är det väldigt få som kallar sig själva ”feminister” trots att det är just detta som är feminismens största mål. Ett jämställt samhälle där allas värde, kvinnor, män och ickebinära, är lika. Men frågan kvarstår, varför är så många rädda att bli kallade feminister? Kanske är förklaringen till detta att så fort vi hör om feminister i media, på sociala medier eller på TV presenteras de som en grupp galna aktivister som vill ta över världen. Men detta är inte sanningen. Å andra sidan ska man inte förneka att det finns feminister som tänjer på många gränser, och som kanske skulle kunna kallas ”manshatare”. Men tänk då hur otroligt fel det blir när vi låter en liten grupp personer representera alla människor i denna värld som tycker att kvinnor och män är lika mycket värda. Att säga att alla feminister är maktgalna manshatare är som att säga att alla muslimer är terrorister, att alla svenskar äter köttbullar eller att inga äldre människor förstår hur man använder en iPhone. Alltså helt totalt fel. Jag kan stolt säga att jag är feminist. En feminist som säger att kvinnor och män borde få lika mycket betalt för lika utfört arbete. En feminist som säger att kvinnor, precis som män, kan bli presidenter och styra denna värld. En feminist som anser att män är precis lika viktiga som kvinnor, och att vi måste behandla alla med respekt.

Källor: (1)
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Kalle
06 aug
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional