För första gången i Bokmässans historia

Publicerad 2019-06-03 10:29
Besnik Obërtinca

Strömstads satsning på Bokmässan är unik i sitt slag, som det första samarbetet mellan Bokmässan och en kommun. I ett besök på Strömstad Gymnasium berättar Annica Andersson mer om årets teman, nyheter och rekomendationer inför besöket den 27:e september. Strömstad på Bokmässan - DEL 3.

 - Det här är första gången i Bokmässans historia sedan 1985 som vi får arbeta med en kommun på det här sättet där alla lärare och ett stort antal elever från gymnasieskolan går samman med staden och kommunen och gör en sådan här satsning för att komma till oss, berättar Annica Andersson, redaktör för skola och bibliotek på Bokmässan, för en grupp lärare som samlats i aulan på Strömstad Gymnasium. 

Den 27 september kommer närmare 250 lärare från Strömstad och runt 100 elever från gymnasiets årskurs 3 att vara på plats på Bokmässan i Göteborg. Kommunen kommer att ha en egen monter och lärarna kommer att få tillgång till seminarier, förutom detta kommer Strömstad även att delta i två seminarier under dagen. Att lärare besöker Bokmässan tillsammans med sina elever på det här sättet är någonting unikt och positivt enligt Annica Andersson. 

Henrik Lysén

- Det känns fantastiskt kul att få jobba så här med en kommun som Strömstad. För det känns som att vi kommer att sätta ett väldigt bra exempel på hur man kan nyttja Bokmässan som en kompetensutveckling och mötesplats, för frågor som är aktuella i skolan, säger Annica Andersson och hoppas att man i framtiden skall skapa fler liknande samarbeten. 

Ett av årets teman är Medievetenhet, som står för Medie- och informationskunnighet. Det är ett vidare begrepp av källkritik som handlar om att få förståelse för och lära sig att hantera alla digitala kanaler som finns idag. Att avkoda, läsa budskap och själv bli en ansvarsfull publicist. 

För Annica Andersson är detta en av vår tids viktigaste frågor. Hon menar att desinformation motsvarar dagens krig och konflikter genom att påverka valkampanjer, åsikter och manipulation av bild och röst. 

- Jag är otroligt glad att temasatsningen medievetenhet få så stort genomslag. Det får det ju eftersom det är en så relevant fråga för skolan och man ser hur viktigt det här är för demokratins fortlevnad att människor lär sig och får en större publicistisk kompetens. Att man tänker till innan man delar och att man är medveten om hur saker skapas och kommer till, samt att man kanske inte skall lita på allting utan vågar ifrågasätta, säger Annica Andersson och hävdar att skolan är den enskilt viktigaste aktören för att få rätsida och fortlevnad i demokratin. 

- Det finns faktiskt inget annat organ i hela samhället som frotterar alla människor genom sitt maskineri. Det är därför vi i skolan kan vara med och påverka den bild av världen som människor växer upp med. Vi kan hjälpa unga människor, oss själva, bidra till utveckling och förhindra begränsade filterbubblor, berättar Annica Andersson. 

Bokmässan

Annica Andersson rekommenderar alla lärare att ta vägen inom Fantastikgränden. Att kunna läsa och skriva är viktiga förutsättningar för ett demokratiskt samhälle, vilket gör det viktigare att man läser hellre än vad man läser, menar hon och tycker att det är viktigt att lärare och vuxenvärlden i sin helhet lär sig mer om de genrer som intresserar unga.

- Vi har minst lika mycket att lära från de unga, men av ett annat slag. Det som skiljer oss åt är kanske erfarenheten av att vi har hunnit leva längre, menar Annica Andersson. 

7 Guldkorn på Bokmässan
https://bokmassan.se/uploads/2019/05/skolsparet-bokmassan-2019.pdf 

Traditionellt är Bokmässan en mötesplats för författare och läsare, en arena för kultur, litteratur och media och en kompetensutveckling för skola och bibliotek. På senare tid har man även börjat rikta sig mer till yngre genom att bjuda in influencers, människor som blivit kända på sociala medier, vilket gäller även för 2019. Något som däremot är helt nytt för i år är Bootcamp i E-sport och digitala spel, ett samarbete med Rainy Labb som riktar sig till ungdomar.

- Det finns någonting för alla, från ung till gammal, säger Annica Andersson.  

Årets Bokmässa bjuder även på 120 internationella gäster, däribland den sydkoreanska skolexperten Okhwa Lee. Läs mer om gäster och föreläsare i årets seminarieprogram (https://bokmassan.se/uploads/2019/05/bokmassan-seminarieprogram-2019.pdf )

Strömstad på Bokmässan - DEL 3

Läs mer:

"Det blir lite av en morot för eleverna" (https://orbit.mobilestories.se/?open=http://mobilestories.se/det-blir-lite-av-en-morot-f%C3%B6r-eleverna )

Bokmässan + Strömstad = SANT (https://orbit.mobilestories.se/?open=http://mobilestories.se/bokm%C3%A4ssan-str%C3%B6mstad-sant )

Mer om Bokmässan på https://bokmassan.se/ 


 

Källor: (1) Annica Andersson, (2) Seminarieprogram 2019
Skribent

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional