Emelie: Jag skulle inte kunna tänka mig mitt liv på ett annat sätt

Publicerad 2020-12-21 22:15

Jag har intervjuat Emelie Johansson en sjuttonårig tjej med stora drömmar. I intervjun berättar hon om sin dröm att vinna SM och vilken väg hon ska gå för att komma dit. Detta är en intervju om viljekraft och visioner. Om en stark individ som kämpar för sina drömmar och mål.  

 

Emelie går i tvåan på gymnasieskolan Forshagaakademin. Forshagaakademin är ett naturbruksgymnasium med fyra inriktningar. Hundsport, sportfiske, viltvård och äventyr. Just Emelie går inriktningen hundsport där hon och hennes klasskamrater får ta med sig hundarna till skolan varje dag. Emelie har två hundar en kelpie och en sheltie, kelpien är 9 år och sheltien är 2 år. I vår intervju fick hon berätta lite om sitt intresse och sina hundar. 

 -Jag tävlar i klass två agility med båda mina hundar. Jag och Tima min yngsta hund har precis tagit oss upp dit och hoppas på många tävlingar i framtiden bara Coronan har lagt sig lite. 

Hon berättar det sista med en liten suck. Både hon och många andra hundtränare har fått tänka bort sina tävlingsdrömmar i några månader då Corona har stängt ner tävlingarna. 

-Jag tycker det är väldigt tråkigt eftersom det var detta året som jag planerat som mitt tävlingsår. Min plan vara att tävla så mycket som möjligt med både Tima och Inka för att förbereda oss inför större tävlingar.

Hon ser lite nedstämd ut och fortsätter.

-Detta året är nämligen sista året som Inka kan tävla innan hon får gå i pension och det hade varit roligt att uppleva det året med henne. 

Hon skakar lätt på huvudet som om hon försöker få iväg tankarna på andra banor och ler mot mig.

-Men vi har haft ett bra år ändå. 

Efter att hon berättat allt detta börjar jag undra hur hon egentligen kom in på hund så jag frågar henne om det. 

-Jag är uppväxt med hundar, alltid levt med minst två hundar samtidigt och jag skulle inte kunna tänka mig mitt liv på ett annat sätt. För mig är dom en trygghet och en stor del av mitt liv. De är min familj. 

Hennes syn på sina hundar som familjemedlemmar gör att deras band blir väldigt fint och att dom kan kämpa tillsammans mot uppsatta mål. 

-Mitt mål är att komma till SM och få placering och det har det alltid varit. Jag vet vad jag måste göra för att nå detta och jag ska jobba för det, annars kommer det inte gå.

Hon berättar även hur hennes drömmar ibland gör att hon slutar se det roliga i sin träning och att hon ibland glömmer bort att vinna inte är allt. 

-Ibland kan jag glömma bort varför jag tränar hund. Nästan tycka att det har gått dåligt på en tävling när jag inte vinner, även om både jag och min hund gjort en bra prestation. Jag vet att det inte är bra och om jag vill klara av mina mål måste jag sluta ha denna prestationsångest. Min träning blir bättre när jag är taggad och tycker att det är kul. 

Efter att hon sagt detta lägger hon även till med glimten i ögat. 

-Men det är också svårt för det är ju kul att vinna.

Emelies viljestyrka och vinnarglöd är det som för henne framåt i sitt liv och även det som får henne att utvecklas och lyckas. Redan som sextonåring fick hon sin första sponsor Aktiv djurvård och nu som sjuttonåring har hon både Aktiv djurvård och Pets AB. 

-Det är kul när folk ser ens jobb och tycker att det är bra, att se att de jobb man gör lönar sig. Det blir som ett bevis på att det man gör är bra. 

När Emelie pratar om sina drömmar och sin karriär ser man att hon är engagerad, man ser hur mycket hon vill det. Frågan är bara när.  

-Mitt mål är ju som sagt att vinna SM och planen var från början att träna så mycket som möjligt detta året så att jag nästa år skulle kunna kvala in till SM. Det är fortfarande min plan men det kanske inte riktigt går. Vi får se. Jag har inte haft turen på min sida i år. Men det går nog bra ändå, jag får jobba på lite bara. Vinna SM tror jag dock jag kommer göra inom ett par år. Kanske med Tima men troligtvis med nästa hund. Jag vet iallafall att vägen dit kommer vara svår men otroligt rolig och lärorik. Allt jag kan göra är att omfamna svårigheterna och ta mig igenom dem tillsammans med mina hundar. Tillsammans med min familj. 

 

 

 

 

 

 

 

page Slideshow: 
Källor: (1) Emelie Johansson
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel
BILD: Esaias Lundgren
12 jan
Elevartikel
06 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional