The Darkest Minds

Publicerad 2019-10-24 11:25
Alice Stjernholm

När barn och tonåringar dör av en sjukdom blir de vuxna rädda. Men inte på grund av de som dog utan på grund av de som överlevde.

Alla ungdomar som överlevt sjukdomen har fått övernaturliga krafter och har förflyttats till läger. De är rankade efter hur farliga krafter de har. De gröna, som anses vara minst farliga, är väldigt smarta. De blåa har telekinetiska krafter och kan flytta fysiska saker med tanken. De guldiga kan kontrollera elektricitet. De farligaste är de orangea och röda som också är mer ovanliga. De orangea kan kontrollera andras tankar och t.ex radera minnen. De röda kan blåsa eld och skapa tyranni.

Huvudkaraktären heter Ruby och är orange. Hon är en modig, omtänksam och vänlig själ som inte vill vara fånge. När hon var yngre råkade hon radera sig själv från sin familjs minnen och hennes mamma ringde efter de personer som tog hand om barnen som överlevt. När Ruby kommer till lägret låtsas hon att hon är grön så att ingen ska lägga märke till henne. Flera år senare när hon är 16 år är hon kvar på lägret som blivit allt mer befolkat. Men en dag kommer det en kvinna som vet att Ruby är orange och inte grön. Kvinnan heter Cate och jobbar åt “The league” som befriar ungdomar från lägren och tränar upp dem så att de kan kontrollera sina krafter och jobba för "The league". Cate vill hjälpa Ruby att komma ut och efter hon följt med Cate en bit flyr hon efter att hon sett en bit av Cates väns minnen och träffar tre andra ungdomar som flytt undan mindre läger. De blir vänner och jagas av de som vill ta dem tillbaka till lägren. Under denna period letar de efter en plats som kallas “East river”, som bara består av barn och unga och styrs av “the slip kid”. Där kan de bli fria och behöver inte gömma sina förmågor. Men vem kan de egentligen lita på?

Liam, en av de tre ungdomarna Ruby träffar på, är blå och närmar sig Ruby under jakten på att hitta “East river”. Liam har hjälpt många att fly från olika läger. Därför är han känd bland sina fiender och jagas av prisjägare som tar tillbaka ungar till lägren. Liam är omtänksam, förstående och har starka åsikter om andra människor.

Chubs eller Charles är en av de andra ungdomarna Ruby träffar. Han är väldigt smart eftersom att han är grön. I början litar inte Chubs på Ruby men med tiden lär de känna varandra och blir vänner. Chubs är väldigt smart och tänker logiskt, han bryr sig mycket sina vänner men är försiktig med nya människor.

Zu är den yngsta av de tre ungdomarna Ruby träffar och säger inte så mycket. Zu hjälper Ruby att fly undan “The league”. Hon är guldig och brukar oftast ha på sig gula handskar. Zu är försiktig och ganska rädd eftersom att hon är så ung men kommer väldigt nära Ruby och skapar lite av ett systerligt band med henne.

Filmens titel är “The Darkest Minds”. Den är baserad på en bok med samma namn som är skriven av Alexandra Bracken. Jennifer Yuh Nelson är regissör och manuset är skrivet av Chad Hodge. Några av skådespelarna i filmen heter Amandla Stenberg (Ruby), Mandy Moore (Cate), Harris Dickinson (Liam), Miya Cech (Zu) och Skylan Brooks (Chubs).

Några centrala teman i filmen är makt, frihet, fångenskap och vänskap. Berättarrösten i filmen är Ruby. Filmen har en sorglig början och slut och är mycket spännande. Den utvecklar sig på ett sätt som man inte förväntar sig och man vet inte riktigt vem man kan lita på.

Filmen utspelar sig på landsbygden i USA. Tidsperioden är i en dystopisk nära framtid. Den utspelar sig i ganska kronologisk ordning men ibland får man se minnen eller liknande från karaktärerna.

Jag tycker att filmen är väldigt spännande eftersom att man snabbt kommer in i handlingen och håller i en under hela filmens gång. Men jag tycker att filmen utelämnar information som jag tycker man borde ha tagit med från boken som att en av karaktärerna är blond i filmen men har svart hår i boken. Lite av handlingen är också ändrad som t.ex att Chubs är blå i boken och grön i filmen. 

Mitt betyg på filmen skulle nog vara 3,5 eller 4. Boken skulle jag nog ge betyget 4 eller 4,5.

Omdöme:
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Privat
09 sep
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional