Är sociala medier ett hot mot samhället?

Publicerad 2021-06-09 06:45

Sociala medier har blivit en större och viktigare del av vårt sociala liv på sistone och då kan man fråga sig om sociala medier är ett hot mot samhället. Jag anser inte att det är det. Låt mig förklara!

 

Genom sociala medier kan man nå ut till fler personer enklare. Om du vill ändra på något i samhället som inte fungerar kan du uppmärksamma det på Facebook. Utan sociala medier hade detta inte varit möjligt och du hade troligtvis inte nått till lika många personer som du annars hade gjort. Genom sociala medier kan man även hitta nya vänner och gå med i olika communityn som har samma fritidsintressen som du har.

Företag som Google säljer din information till annonsföretag så att de ska kunna visa anpassade annonser till dig. Det är dock viktigt att poängtera att företagen bakom de stora plattformarna idag gör detta för att tjäna pengar. Dessutom används informationen till att rekommendera dig inlägg/videos som du vill titta på. Utan de här algoritmerna blir det inte samma upplevelse att använda sociala medier och det hade inte varit lika intressant och relevant för dig. På YouTube går 55% av annonsintäkterna till skaparen av innehållet. Det kanske inte låter som en speciellt stor summa men tänk på att det är något vem som helst kan göra när som helst. Om inte skaparen hade fått betalt hade alla videos på YouTube inte haft lika bra kvalité.

En negativ sak om sociala medier är att det är så lätt att sprida desinformation, konspirationsteorier och propaganda. Många ser ett inlägg och innan de ens har kollat upp om det stämmer och är rimligt delar de det till vänner och bekanta. Det leder till en ökad spridning av desinformation vilket inte är bra såklart. För att tackla det här problemet måste vi bli bättre på att källkritiskt granska det vi läser på sociala medier. I framtiden måste vi lära oss mer om källkritik så att vi kan förhindra att propaganda sprids. Det handlar inte om att sociala medier är dåligt, utan det är hur vi använder det som spelar roll.

Alla företag bakom de stora sociala medierna idag måste tjäna pengar på något sätt. Just nu är det oftast personanpassade annonser som drar in de stora summorna av pengar. Hur ska företagen annars tjäna pengar på att någon delar innehåll på deras sociala plattform? Det kostar pengar att hålla igång servrar och se till att den sociala plattformen fungerar som den ska. Genom en betald app kommer inte lika många ha tillgång till sociala medier vilket skulle göra det svårare för den som försöker hitta nya vänner eller nå ut till andra på nätet. Det är svårt att hitta en metod som fungerar för alla och just nu tror jag att annonser är den bästa.

Jag ser YouTube, Instagram, Facebook som ett verktyg, precis som en hammare. Om du slår hammaren i huvudet gör det ont. Om man sprider konspirationsteorier och propaganda på Facebook blir det dåligt.

page Slideshow: 

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional