"We have the right to not see people like you"

Publicerad 2018-09-27 13:31

Vi befinner oss på bokmässan. Bland många intressanta seminarium, hittade vi något som fångade vårat intresse. Olena Shechenko, en ukrainsk, lesbisk kvinna som ska prata om sitt arbete för HBTQ-rättigheter i Ukraina. Olena Shechenko berättar om hur livet som HBTQ-person kan se ut i Ukraina och hur det skiljer från Sverige.  

Olena Shevchenko är en HBTQ-aktivist. Hon är också ledaren för den ukrainska offentliga HBTQ organisationen Insight. Organiationens prioritering är att hjälpa homosexuella,bisexuella ,queer och transexuella personen. Insight är en av de få organisationer som arbetar med transexulla personer. Målet är att det ska bli lika rättigheter, frihet, inklusivitet, mångfald för alla sociala grupper. Organisationen strävar efter ett sant demokratiskt och tolerant samhälle.   

Seminariumet heter “we have the right to not see you” därför att det var någon som sa det till henne i en diskussion om människors rättigheter. Olena förklarar att det personen menade var att hbtq-personer får göra vad dem vill men bara inte andra människor behöver se det.  I början av seminariet berättade Olena om vem hon är och vad hon gör. Hon berättar också varför hennes arbete är viktigt. Hon hävdar att samhället är baserat på att vissa människor har priviliger som inte andra har. Till exempel som att vita, heterosexuella och folk som har ukrainskt ursprung är mer priviligerade än svarta, homosexuella och folk med utländskt ursprung är. Olena påstår att samhället är väldigt svart på vitt, med det menar hon att om du är man så ska du vara stark och är du kvinna så är du svag. Hon vill motarbeta detta och göra samhället mer grått och få folk att inse att det är okej att vara man och svag. 

Moderatorn Sussana Ahlfors frågar sedan om vad Olena tycker är skillnaden mellan Ukraina och Sverige. Olena svarar att i Sverige är det lättare att berätta för någon om man är homosexuell. Sverige är mycket mer tolerant när det gäller HBTQ än vad Ukraina är. Olena beskriver inte vardagen som HBTQ person i Ukraina som ett problem, utan mer som en kamp. Man måste kämpa hela tiden om man är en hbtq-person. Varje dag måste man vara på sin vakt när man gör de minsta vardagliga sakerna som till exempel gå till tunnelbanan, eftersom att man kan bli påhoppad om man visar sin sexualitet öppet. Många i Ukraina tycker att HBTQ-personer är perversa, konstiga, onaturliga. Olena berättar att till och med politiker i Ukraina gör homofobiska uttalanden. Hon berättar hur Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman lovade folket att skydda deras traditionella familjer från dessa människor, dvs. Hbtq-personer.   

När vi gick ifrån seminariet fick vi en tydlig bild av hur det är att leva som homosexuell i Ukraina, och vi insåg vilket privilegeum det är att bo i Sverige. 

Källor: (1) Wikipedia , (2) Insight-ukraine
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional