Vårdagar i London

Publicerad 2018-05-02 06:30

London, Englands huvudstad, är en stad med många olika sidor. En stad som är perfekt att strosa runt i där det finns mycket för alla. Där man på få dagar hinner uppleva massor.

Vi vaknar på morgonen av att solljuset tränger in genom fönstrets gardiner på vårt hotellrum. Fönstret öppnas och vi möts av stadens höga puls. Tidigt på morgonen är Londons alla gator redan fulla av liv. Vi har besökt staden tidigare, och fortfarande finns det mycket nytt att se och upptäcka.

Vi tar närmsta tunnelbana tvärs över hotellet till Londons stora gator. Stadens tunnelbana så kallade “Underground” är full av människor som alla ska åt olika håll. Ett bra och enkelt sätt att ta sig runt i staden. Stationer både moderna och äldre, där alla ser olika ut. Vissa mer färgglatt målade än andra. Där mobiltäckningen är knapp möts vi ofta av huvudstadens vardaglige pendlare som tar fram sina korsord. Resorna med tunnelbana varvas med turer i stadens färgglada röda dubbeldäckare för att se andra vyer av staden. Människor på väg hem, gående med take-away muggar och bilar på väg bort. På gatorna är det människor och liv dygnet runt. 

Alva Smith

Uppe på Londons stora gator Oxford Street och Regent Street finns det mängder av olika butiker och mäktiga varuhus, som alla ligger tätt inpå varandra. Längs vägen passerar vi butiker både kända från de stora klädmärkena, men även mindre välkända som vi tidigare inte träffat på. Här finns allt från kläder, inredning, och leksaker. Även om det är regn eller sol är detta kvarter alltid fullt av folk. På gatorna träffas vi av myllret, och trots av att vi befinner oss på andra sidan Nordsjön möts vi av många andra svenska turister som strosar runt likt oss. Det är mycket som lockar för alla. Vi fortsätter längs shoppingstråket och slinker in då och då på en tvärgata bland de mindre småbutikerna. Vid storstadsshoppingen är det enkelt att fördriva tid, nästan som att den inte räcker till.

I London besöker vi även de klassiska sevärdheterna som Buckingham Palace, Hyde Park och Big ben som alla är obligatoriska för staden. För att varva shoppingen tar vi del av stadens kultur, som avbrott från hetsen i affärerna. Vi gör besök på några av de berömda museerna, såsom British Museum med sina historiska samlingar från hela världen. Ett av besöken avslutar vi på en pub med klassisk fish and chips för senare lunch, som kom att hålla oss mätta i många timmar.  

På kvällarna beger vi oss till stadens mer mindre och lugnare kvarter där det kryllar av olika restauranger, pubar och caféer, men som till kvällarna är fulla av liv. I den stämningsfulla stadsdelen Soho finns det mycket av detta. Utbudet är stort med olika mat inspirerat av alla världens länder. Vi sätter oss en av våra dagar på en indisk restaurang. Fullsatt med människor och hög volym av prat gör att musiken har svårt att tränga igenom. Hit har många kommit för att äta en god middag tillsammans med familj och vänner. Vi beställer in små mindre rätter som vi delar med varandra, medan servitörer och kockar hastar förbi fram och tillbaka.   

Under vår sista dag beger vi oss till stadsdelen Notting Hill, väst om staden. Den är känd för sina pastellfärgade hus som sticker ut trots den mindre färgglada himlen ovanför. Vi går på gatan Portobello road med sin marknad, små butiker och caféer, där många stannat för en afternoon tea i det tidiga vårvädret. På marknaden säljs det allt från lokal mat till antikt där människor fyndar allt från kläder till tavlor. I trängsel bland londonbor och turister följer vi den smala vägen där vi passerar förbi ett par unga gatumusikanter. Här har en liten publik samlats för att stanna och lyssna, innan de strosar vidare. Samtidigt börjar solen lysa fram och himlen spricker upp i blått, i Englands huvudstad.

Källor: (1) Alva Smith
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional