Teeterboard - Spritt, språngande galen?

Publicerad 2020-06-15 10:00

Jeremy Levesque började med cirkusdisciplinen teeterboard när han var 13 år. Under lång tid tränade han upp styrka, tajming och mentala kapacitet för att som nu ta disciplinen till nya höjder. Teeterboard är i grunden en vippbräda där två akrobater i var sin ände ger varandra fart och kraft för hoppa och göra volter, innan de på nytt landar på brädan. Farliga tricks, men vi som utövarna disciplinen är inte tokiga utan har tränat på detta väldigt många gånger.

 

Jag heter Simon och tränar till att också bli en cirkusartist med huvuddisiplinen teeterboard. Det passar mig väldigt bra då jag tycker om att göra volter och flyga högt. Tidigare har jag hållit på med andra typer av akrobatik på marken, vilket visade sig vara väldigt bra grunder till teeterboar där man använder liknande styrka och teknik. Jag såg en teeterboardakt när jag var mindre och blev då intresserad av disciplinen och vad som gick att göra med den. Att det blev teeterboard och inget annan var nog för att den passade mig bra. Jag stark snarare än vig, inte överrörlig någonstans samt villig att försöka utforska disciplinens gränser.

Teeterboard är samlingsnamnet för disciplinen. Ibland kallas det också för Koreean plank, Hungarian plank eller exitboard. Beroende på vilken av dessa det är utförs disciplinen på olika sätt, trots att grundtanken om att teeterboarden, med samma princip som en gungbräda, ska göra det möjligt att hoppa högre.

Hungarian plank, eller Exitboard som det också kallas, är den mest traditionella typen av teeterboard som har använts längst. Den är byggd för att skjuta iväg en person så högt upp i luften som möjligt där hen ofta gör någon form av volt och landar på en matta bakom teeterboarden. En exitboard har vinkel är stor för att kunna maximera höjden. Personen som ska flyga står på ena änden av plankan och får sedan fart av vanligtvis två andra personer som hoppar från en höjd och landar på på plankans andra sida. Det blir som en katapulteffekt.

Kallas teeterboarden istället för Koreean plank ser den ut och är byggd på ett annat sätt. En Koreean plank har mindre vinkel jämfört med den Ungerska. Detta gör så att två personer kan hoppa upp och ner under en längre period och varje gång landa på samma plats som de hoppade ifrån, det vill säga på varsin ända av plankan. Med tillräcklig hög höjd går det att börja göra olika typer av volter på samma vis som man hoppar.

Fysiskt sätt bygger teeterboard på en kombination av tajming och styrka, utan dem blir det svårt att hoppa. Men som tur är går det att träna upp. Det viktigaste att fokusera på inom styrkan är ben och bål (mage- och ryggmuskler). God styrka i benen kommer leda till att det går att hoppa högre och då förökas ens möjligheter av vad för tricks som går att göra. För att kunna vara stabil i luften, när man gör volter och i landningar krävs också en stark och stabil bål. Det bästa är att träna explosivt, dvs tungt men kort, för att det efterliknar den rörelse och styrka man använder medans man hoppar mest.

Bra tajming underlättar framförallt för att kunna hoppa högre med det spelar också stor roll ur skadesynpunkt. Teeterboard en farlig och oskyddad disciplin och de flesta skador beror på dålig tajming. Därför är det väldigt viktigt att också träna skadeförebyggande. De vanligaste skadorna blir utav stor belastning på rygg, knän och fotleder. För att kroppen ska hålla så länge som möjligt och för att minimera skaderisken rekommenderas det verkligen att stärka upp muskler runt exempelvis knäna eller fotlederna. Ett tillägg till detta är att också vara vig och rörlig. Just inom teeterboard är det bäst att vara aktivt rörlig vilket liknar det explosiva träningssättet. Du behöver bara under korta ögonblick kunna vara i en "stretchpossition" såsom pik eller splitt.

Den psykiska delen är också viktig för teeterboard. Många kan tycka att det är omänskligt eller våghalsigt att hålla på med denna disciplin. Det stämmer att det är en fördel att vara orädd men utövare är långt ifrån galna. För det mesta tränas teeterboard på ett väldigt säkert sätt. Mycket träning till mjuka mattor och hundratals repetitioner av speciella trick sker innan det görs tillbaka till plankan. Sällan börjar man med de största tricken direk utan bygger upp dem sakta med grunder. Det krävs full fokus och koncentration när man väl ska hoppa men det är också en övningssak, precis som i trampolin och akrobatik som i övrigt är väldigt bra komplimenterande träning för teeterboard.

Jeremi Levesque är idag en kringresande cirkusartist och turnerar världen om med olika akter och shower, både själv och i grupp. Han började i 13 årsåldern att intressera sig för akrobatik i sin hemstad i Kanada. Han plast att träna på var en liten träningshall och allt startade med att han lärde sig själv utan några lärare inblandade. Några år senare ansökte han och kom in på den kanadensiska cirkushögskolan ENC (École Nationale de Cirque), i Montréal. Det var då han började med teeterboard och specialiserade sig på Koreen plank. Levesque har bidragit mycket till utvecklingen av teeterboard. Förutom att han har väldig hög nivå på de trick han gör använder han också disciplinen på nya kreativa sätt som aldrig gjorts förut. Till exempel är det mest normala att göra volter med bakåtrotation men Levesque var bland de första att arbeta mer framåtvolter och framåtrotationer på teeterboard, där han inte bara gör enstaka trick utan kan även lägga in dem i serier (flera trick på raken). Han var även det första personen att göra bakåtvolt med fyra skruvar och landa tillbaka på teeterboarden igen och fortsätta hoppa.

Källor: (1) About Jermi Levesque, (2) (@) jeremilevesque
Skribent

Dela

Elevartikel

26 nov
Elevartikel
"train" by k_haruna is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
24 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
BILD: Madelen Claeson
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Pxfuel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Iris Gulis
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
Wilda Losbäck
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
Erich Westendarp
05 nov
Elevartikel
20 okt
Elevartikel
Privat
09 sep
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional