16 maj

Dans i skolan är inget vi behöver och barnen idag vill inte dansa på idrotten om man bara ska göra det en gång per år och det gör man på skolbalen. Dessutom så behöver man inte ens dansa på skolbalen om man inte vill. Vi har haft dans på idrotten i flera år men jag tror att dans var mycket mer inne förr i tiden. Nu för tiden så tycker inte vi barn att dans är lika kul. Jag har till och med gått runt och fråga andra barn om de tycker dans är kul.

- Dans är jättetråkigt tycker jag, säger Elias Holmgren 14 år gammal.

- Dans är inte nödvändigt, jag förstår inte vilken nytta vi har över att dansa. Man dansade bara på 70-talet, säger Herman Lindström Björner 14 år gammal.

Jag intervjuade massa fler personer och jag kan säga att alla sa att dans är inget vi behöver. Det är bara gamla lärare och gamla människor som tycker att dans är viktigt. Det är många studier också som säger att dans är bra för att man rör på sig mycket men kan lika gärna göra något annat som att köra till exempel fotboll eller någon annan lagsport. Det är också studier som säger att det är bra för oss ungdomar att komma nära varandra så man kan börja lära känna varandra. Men jag tror det är inte så många som föredrar att dansa för att lära känna varandra. Jag tror dagens ungdomar gör något annat än att dansa för att lära känna varandra. Jag frågade några personer vad de skulle göra istället för att lära känna nån än att dansa.

- Om jag skulle försöka lära känna någon så skulle jag köra innebandy eller göra något annat än att dansa, säger Emil Lundgren Olsson.

- Köra Cs-Wingman för där så är man bara två personer och då blir det mer personligt, säger Tage Waldersten.

Det här visar att alla vi ungdomar vill inte dansa på idrotten och därför vill vi att Skolverket ska ta bort ämnet dans i skolan. Jag tror säkert jättemånga ungdomar i Sverige håller med mig eftersom alla tycker det är pinsamt att dansa med nån som man knappt pratar med. Men sen så kanske är det några personer som tycker att dans är viktigt men då så får de tycka det.

Etiketter:
16 maj

 

Trimmade mopeder blir vanligare och vanligare nu när man bara kan gå online och beställ alla delar typ som ett trimmrör, mycket större cylinder och även varje liten del som krävs för att få maximal prestanda på mopeden. Vanliga mopeder kan nu enkelt öka hästkraften 10x så mycket som den hade från början och bara ta bort strypningarna kan dubbla kraften och hastigheten.

Det som är extra jobbigt för polisen är att dom inte får jaga mopedisterna för att det är för stor risk med att skada sig eller dö.

Det finns massa händelser i Sverige, typ som en 2011 där polisen jagade en motorcykel i över 250 km/h där en tragedi hände. Även fast alla polisbilar hade lugnat ned sig och parkerat hade han en helikopter efter sig fortfarande och körde in i en bom vid ett vägarbete och skadades rejält. Den 22 år gamla föraren dog medans hans 17 år gamla flickvän bröt ryggen. Båda fördes till Karolinska sjukhuset i Solna.

På Youtube finns det en film om händelsen ifrån polisbilen.

Unga tonåringar som är de flesta som åker moped saknar konsekvenstanke vilket leder till att dom kan åka mycket snabbare än vad som är lagligt, säkert och kan sätta sig själv och andra i stor fara.

Att köra en trimmad moped på allmänna vägar nu räknas som olovlig körning då man behöver lätt motorcykel kort eller ibland även medel motorcykel kort.

Det är därför jag skulle vilja att man skulle fixa så att det inte var olagligt att köra trimmad moped för att de är så många som gör det. Jag skulle vilja att man skulle få fixa hur mycket som helst så länge det är 50cc så kan man dreva om byta avgasrör byta förgasare och massa sånt och även byta till en 50cc sport eller racing. Det hade fixat mycket med att polisen inte behöver jaga mopeder så ofta och det hade även hjälpt mopedisterna att komma i tid och inte göra lika långa köer i trafiken.

Vi har redan hört hastigheten från 30km/h till klass 1 45km/h och sänkt klass 2 till 25km/h men de flesta som kör klass 2 har köpt den billigare och gjort så den går 70-110 km/h plus man har ingen regplåt eller samma utbildning till körkort.

Det hade också hjälpt bilarna så att det inte är lika långa köer och bilarna skulle inte vara lika sura. Mer personer hade åkt moped vilket hade fått bort många epor och det hade gjort ännu mer bilförare glada.

 

Etiketter:
16 maj

 

Jag har valt att skriva om livet för djuren som lever i djurparker. Djur har alltid varit en stor del av mitt liv, och betytt väldigt mycket, därför är detta ämnet viktigt för just mig. Huvudsakligen spelar det även en stor roll eftersom djuren är en stor och viktig del av vårt och planetens liv. Jag vet redan att behandlingen av djur i de flesta djurparker är förfärligt, även om det inte syns på utsidan. Många tänker säkert, att de bara är ett djur, så varför är det viktigt att bry sig om? Djur är precis som oss människor, levande och kännande varelser. Alla som någonsin umgåtts med djur vet att de har sina egna intressen och behov och de kan känna både smärta och glädje precis som oss. Oavsett om det är en människa, ko, höna eller fågel, är de viktiga att bry sig om, för så stor skillnad är det inte på oss. Eftersom de inte kan föra sin egen talan eller kontakta polis om de behandlas illa, är det extra viktigt att vi står upp för dem. 

Djurparker finns främst för att människor vill titta på djur på nära håll, på ett billigt och bekvämt sätt. Den anledningen är tystad otroligt mycket, och jag tycker det är så fel. Utan istället sägs huvudanledningen vara att man bevarar hotade arter och utbildning. Absolut, de värnar då om den biologiska mångfalden. Enligt Svenska Djurparksföreningen, som skriver att det inte är någon nyhet att de avlivar djur ibland, att de är helt öppna med det. Sidan skriver att det blir en del av kretsloppet, att de avlivade djuren blir mat eller så går de vidare till forskning. De skriver även att de förmedlar kunskap för att besökare lättare ska förstå samspelet mellan människor, djuren och naturen. 

De anledningarna, att de förmedlar kunskap och bevarar hotade arter, ser självklart jätte bra ut utifrån, och för de som inte grävt in bakom kulisserna hos djurparker. Enligt mig skulle det vara betydligt mycket bättre att skydda djuren fortfarande, men i sin naturliga miljö. Även att lära barnen på ett bättre sätt om djuren i skolan, än att sätta vilda djur i bur och " skydda " de och lära ut kunskap på det sättet. Att sätta vilda djur i burar, medan djuren har en stor befolkning som åskådar de, orsakar stress vilket försämrar för de att få ungar. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans kan leda till stereotypa beteende, det vill säga beteendestörningar. Detta kan drabba djur som är vana vid de stora ytorna i naturen, till exempel elefanter. Många djurarter som hålls i fångenskap är inte heller anpassade för Sveriges klimat, därför hålls de djuren inomhus under vintersäsongen, vilket ännu en gång begränsar deras utrymmen. 

Djuren på djurparker manipuleras i stort sett dagligen, de har inget val i vad eller när de äter, vilka de möter eller vem de delar utrymmen med. De är inspärrade i burar och inhägnader som inte på något sätt kan mäta sig med eller efterlikna miljön i djunglerna, savannerna och skogarna som är deras naturliga hem. Djur tas från sina familjer, de dödas när deras gruppstorlek överstiger den utrymme som tilldelats dem. Djurparker säljer, lånar och byter ut rutinmässigt för att bedriva avel eller få nya djurarter som höjer antalet besökare. På svenska djurparker avlivas regelbundet friska djur och även utrotningshotade djur har dödats för att göra plats åt andra djur, som förmodligen är för att öka besökarna. 

Som tidigare nämnt är en av djurparkernas huvudanledningar till att de är viktiga är för kunskap, då de ska lära barn att respektera djur och natur. Djurparker ger barn en felaktig bild av hur djuren lever och visar inte upp dem i dess rätta miljö. De lär i stort sett barn att det är acceptabelt att ta djur ifrån det vilda och ibland splittra familjegrupper och frakta de långa sträckor. Slutligen kan man dra en slutsats att vi inte alls behöver djurparker för att förstå djurens liv. Med hjälp av dokumentärer, webbplatser med kameror i naturen och böcker kan vi lära oss mycket om de. Så i grund och botten handlar det om att tjäna pengar. 

Djurparker håller tusentals djur inspärrade. Djuren manipuleras och dödas för att få mer plats i djurparken eller för att bedriva avel. Det kan också bero på att deras storlek överstiger det utrymmet som de tilldelats. Djuren som dödas kan vara sjuka eller helt friska, det kan även vara utrotningshotade djur som dödas. Detta måste få ett stopp, djurparkerna måste stängas ner och låta djuren gå fria i sin anpassade miljö. 

 

 

 

Etiketter:
16 maj

 

EU har lagt fram förslaget att införa hårdare körkortskrav och höjd åldersgräns från det nuvarande 15 år till 16 år.

EU har gett detta förslag för att försöka förminska att se unga i bilolyckor. Men alla håller inte med detta förslag.

”Jag är förbannad. Att höja åldersgränsen för Epor är en enorm frihetsinskränkning för ungdomar, framför allt på landsbygden”, säger Emma Wiesner (C) via sms till TT, skriver DI.

Själv tycker jag att det är löjligt att man ska höja åldersgränsen.  

 

 

 

Etiketter:
16 maj

 

Ungefär en av fem barn rör sig för lite och det beror på många orsaker, en kan vara att många inte har föräldrar som orkar skjutsa sina barn hela dagarna. Och med allt snack kring klimatet och hur mycket vi åker bil och släpper ut avgaser och om vi ska kunna förändra på klimatet så tror jag att flera ska åka kommunalt. Och jag vet att de har lämnat ut kort förut men jag tror att det nu är ännu viktigare om vi ska kunna nå ett bättre klimat. För tänk hur många barn som går på någon sport och tänk hur många gånger föräldrarna måste skjutsa sina barn. Och tänk hur många bussar som går tomma för att ingen åker de och många barn håller sig borta från saker som de tycker är onödiga och kostar pengar. Och tänker att om det ska kosta pengar varje gång de ska åka buss så tänker de att det kommer bli mycket efter ett tag. Och det är nog barn som åker mest bil för att de ska åka på träningar och till kompisar och alla olika saker. Och om vi ska kunna ändra på allt det här så måste vi försöka få ut mera barn och då måste vi nog dela ut busskort till alla elever.

 

 

Xtrafik

Etiketter:
16 maj

 

Operationen gjordes med laser och patienten var täckt med våta handdukar runt munnen. Patienten ska ha haft låg syrenivå så man höjde syrehalten och något tändes på och det började sedan brinna runt patientens mun.

Men lågorna kvävdes raskt av de blöta handdukarna, trots det hann patienten få brännskador kinder, näsa, läpp, haka och delar av munhålan.

16 maj

 

Om barnen på Järvsö skola skulle få mat från Järvsöbaden. Så skulle koncentrationen efter lunch bli betydligt bättre. För att de flesta tycker att maten därifrån är bättre än vad maten från centralköket är. För på centralköket så görs det trippelt så mycket mat som det görs på Järvsöbaden. Så när man gör maten på Järvsöbaden så är det lättare att lägga ner mer tid på maten för att det görs till en mindre mängd. Men när centralköket i Ljusdal ska laga maten till skolan. Så gör det inte bara mat till Järvsö skola. Utan till massa andra skolor och verksamheter under en kort tid. Då blir det svårare att lyckas lägga ner mer tid på maten så att den blir riktigt god. Då ska det lagas mera mat där än vad det ska göras på Järsvöbaden under samma tid. Så om vi stöder närproducerad mat som ligger i samma by som vi bor i. Kan de stöda de företagen så att det blir ännu större, dra in mera pengar och få mera gäster till sitt boende och restaurang. 

På Järvsöbaden så odlas det mycket grönsaker, frukter och bär. Men på centralköket odlas det inga grönsaker, frukter eller bär. Så Järvsöbaden är bättre för miljön för att det odlar själv i deras trädgård de har. Trädgården där är väldigt stor och fin och drivs på rätt sätt. När man odlar egna frukter, grönsaker och bär så blir det ekologiska och oftast godare än när man köper det från ett annat land, och när man köper från andra länder så sprejas ofta de med massa dåliga ämnen. Frakten hit till Sverige stäpper ut massa avgaser. Så det är bättre odla själv än att köpa från Holland eller Spanien. 

Om man skulle börja köpa mat ifrån Järvsöbaden så skulle det nog bli dyrare än att köpa mat ifrån centralköket. För att centralköket är gjort för att göra mat till skolor. Då blir det mer naturligt att det är billigare att köpa mat där. För att det är byggt för skolornas skull och då har det så låga priser som möjligt till skolorna. För att så många skolor som möjligt skulle kunna köpa billig skolmat. Men nackdelen med det är att när man kör maten från Ljusdal varje dag så släpper man ut massa avgaser. Avgaserna som lastbilarna släpper ut är koldioxid. Koldioxiden är väldigt dåligt för miljön. För att det gör så att världens medeltemperatur blir högre. När medeltemperaturen blir högre så förstörs världen. När medeltemperaturen höjs så smälter isarna och när isarna smälter så kommer det bli översvämningarna mer än var det är nu. Översvämningarna kommer att göra att människorna som bor där det blir översvämningar kommer att behöva flytta. Det betyder att det kommer att bo fler människor på samma yta. Hus kommer att byggas. Då kommer folks ekonomi inte må så bra för att vi har köpt mat från Ljusdal när vi kan köpa mat från Järvsö. Ska vi förstöra för folk som bor i i andra länder På grund av det här? Så vill vi ha billigare mat eller en trasig värld och förstörd miljö på grund av att vi ska köpa mat från Ljusdal som ligger 2 mil bort. 178 stycken skoldagar på ett år. Det betyder att det kör lastbilar med mat 178 till Järvsö och sen ska den tillbaka till Ljusdal. En lastbil som väger 4 ton släpper ut ungefär ut 244 gram koldioxid på kilometer. På två mil så är det 5 kg koldioxid som kommer ut. Så på 178 skoldagar så är det ungefär 9 ton som släpps ut om det kör varje dag.  

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                   

 

 

 

Etiketter:
16 maj

 

I klassen så är det många som har rester i svenska det beror på att uppgifterna är för stora för att hinnas med. Det orsakar så att många måste stanna på plus tid, Vilket inte är så dåligt för många som bor nära skolan men för folk som bor långt bort de kanske inte har någon skjuts hem. Det orsakar att vissa personer kanske aldrig kommer hinna göra klart uppgiften. Då kommer den resten att ligga och aldrig bli gjord. Vissa personer har koncentrationssvårigheter av olika anledningar till exempel ADHD och ADD. Det orsakar att det blir ännu svårare för vissa elever att bli klar.

Varför ger ni oss så lite tid på uppgifterna. Hur ska ni ordna så mer elever hinner klar med uppgifterna. Jag skulle föreslå att ni låter oss jobba hämma om det verkligen behövs. Det är också viktigt att ge tydliga instruktioner, berätta vad som krävs och hur et ska utföras och hur lång tid eleverna har på sig. Undvik att använda orden: inte, får inte och förbjudet. Använd istället ord som: önskar, vill och hoppas när lärare berättar hur hän vill ha det i klassrummet under lektionerna för få så mycket arbetsro som möjligt. För ju bättre arbetsro desto enklare blir det för eleverna att få uppgifterna gjorda. Men den bästa lösningen på problemet är mer tid för det skulle förenkla lektionerna på så många vis. För om problemet inte löses så kommer det orsaka mycket rester som kommer att orsaka sämre betyg. Om problemet löses så kommer det orsaka bättre betyg för att eleverna har mer tid på sig och kan ta det lugnt och ostressat. Det orsakar bättre resultat på uppgifterna och som orsakar bättre betyg.

Det finns en bra sak med uppgifterna och det är att man lär sig att använda arbetstiden och jobba hårt. Det isig är ju bra saker att lära sig. Men som sagt vissa har svårt med det och då måste lärarna ta hänsyn till det. För en lärare kan förvänta sig hur en elev ska jobba och använda arbetetstiden. Men det betyder inte att blir så. Då måste läraren överenskomma med eleven hur de ska lösa problemet till exempel låta eleven jobba hemma om den inte har det möjligt att komma till läxhjälp. 

Etiketter:
16 maj

 

Dagens ungdomar sover alldeles för lite, om de ska komma till skolan pigga och koncentrerade så det behövs det en förändring. Allt fler ungdomar klarar inte av sina klasser och en stor del till det är att de inte är aktiv under skolgången. Om det sker en förändring så skulle det bli en stor skillnad, att ungdomarna kommer till skolan pigga och glada, med en bättre koncentration. Detta skulle även påverka deras betyg positivt.

Ungdomarnas sömn påverkar deras fysiska och psykiska hälsa, Om då barnen får en extra timme sömn så skulle det att minska risken med 10% för depression enligt en ny svensk forskningsstudie. Forskaren Gergö Hadlaczky föreslår att man ska börja skolan senare för att ungdomar ska sova mer. Forskaren Gergö Hadlaczky säger även att sömn är förknippat med bättre betyg och mindre brottslighet.

46% av regions Stockholms ungdomar sov mindre än åtta timmar på vardagarna, men på helgerna var resultatet annorlunda, där sov bara 17% mindre än åtta timmar.

Både elever och lärare anser att det är bättre om man skulle börja en timme senare. Eftersom att lärare strävar efter mer planeringstid och då är det perfekt att ha det på morgonen innan alla lektioner och att ha en plan över dagen.

Men detta blir då svårt eftersom att det krockar med timmarna, Folk kanske inte har tid och sluta senare, men då så drar man av ett lov samt några dagar kortare sommarlov. Detta skulle innebära en bättre framtiden för barnen, Med en bättre utbildning, ungdomarna skulle därmed att ha ett bättre liv.

Elias Holmgren

En av fyra ungdomar har drabbats med sömnproblem. Det har en negativ inverkan på deras mentala och fysiska hälsa. Tidpunkten när en tonåring blir tillräckligt trött för att somna är senare än för vuxna. Och tonåringen har svårare att piggna till på morgonen.

Forskning har visat att ungdomar med kort nattsömn skolkar på de första lektionerna mycket mer än de andra elever. Ju mindre sömn, desto sämre skolresultat.

Om ungdomarna ska få en ljusare framtid eller en bättre framtid så krävs det en bra skolgång med bra betyg. Om man då kan påverka detta så ska det göras, för barnens skull.

Etiketter:
16 maj

 

En av de största utmaningarna är att skolmaten ofta är underfinansierad. Många skolor har en bästemd budget och måste spara på matkostnader för att få ekonomin att gå ihop. Detta resulterar i att man väljer billigare alternativ, vilket ofta innebär mat av sämre kvalitet. Ofta serveras färdiglagad mat som är full av tillsatser och inte så god att äta, istället för näringsrik och färsk mat. Dessutom kan den otillräckliga budgeten leda till att det blir mycket mer processade produkter i kosten. Detta kan leda till brist på viktiga näringsämnen och på lång sikt kan påverka elevernas hälsa negativt. En dålig kost kan leda till problem som koncentrationssvårigheter och brist på energi.

För att förbättra kvaliteten på skolmaten krävs det en satsning från både skolornas och politikernas sida. Skolorna behöver få en ökad budget för matkostnader så att de har möjlighet att servera näringsrik och varierad mat. Det är en investering i elevernas hälsa och välmående. Dessutom kan en näringsrik och varierad skolmat bidra till bättre resultat i skolan, då eleverna har lättare att koncentrera sig och lära sig om de får i sig rätt näring.

Att förbättra kvaliteten på skolmaten är en angelägen fråga som inte får ignoreras. Elevernas hälsa och välmående är viktigt, och en näringsrik och god skolmat är en viktig del av detta. Det är dags att ta tag i problemet och se till att alla elever får tillgång till en skolmat av hög kvalitet. 

Etiketter:

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional