Alla ungdomar borde få gratis busskort

Publicerad 2024-05-16 13:45

Skolan borde ge ut gratis busskort till eleverna därför att nu är de bara stora städer så som Stockholm som har SL kort och då kan man åka tunnel banna, tåg och buss gratis. Barnen som bor på landet borde också kunna åka till ställen och platser.

 

Elever behöver busskort därför att de är många ungdomar som bara stannar hemma efter skolan. Istället för att liga hemma i sängen om dagarna ska kan man åka till olika ställen med till exempel sina kompisar, då får fler ungdomar vara ute och röra på sig mer och vara mer sociala och då minskar deras skärmtid för att de inte bara sitter hemma.

De som inte har råd att åka köpa till exempel bussbiljetter dem har inget annat val en att stanna hemma och då om ens kompisar åker på utflykter tillsammans kan de leda till att dem missar roliga saker som andra gör bara för att man inte har råd. De kan också leda till att barnet blir ensamt och utstöt och om ett barn blir utfryst då kan man få psykisk ohälsa och de är inte bra.

Barn borde inte behöva prioritera att spara sina pengar på att åka buss de borde använda sina pengar till annat så som kläder.

De blir extra svårt för ungdomar som bor på landet därför att dem bor långt bort ifrån centrum och affärer och för ungdomar som inte har EPA blir de svårt att ta sig till ställen utan att behöva få skjuts av sina föräldrar. Bara att ta sig till en matbutik kommer kosta pengar. Samhället måste tänka på ungdomarna som inte bor i städerna och i centrum de borde tänka att folk bor också på landet där de kan vara flera mil till närmaste livsmedelsbutik.

Det är även miljövänligt att åka kollektivt därför att de är flera som åker samtidigt istället för att alla ska åka varsin bil de blir mycket mera utsläpp.

Där är väldigt smidigt att åka buss de är bara att gå på och sen att gå av, när man åker buss då kan man även åka flera personer samtidigt, så om man är ett stort kompisgäng så kan alla åka samtidigt istället för att dela upp sig i bilar.

De som kan vara dåligt med att ungdomar får gratis busskort därför att de kostar mycket för kommunen och kommunaltrafiken kommer att tjäna mindre pengar.

De är flera ungdomar som plankar alltså att man åker buss eller tåg utan att betala därför att de kanske inte har råd med busskort eller buss biljett och istället för att ungdomar ska behöva planka för att ta sig till ställen så borde ungdomar få busskort, sen om någon kontrollant märker att personen har plankat kan personen tvingas betala mycket pengar som den kanske inte har. Om unga börjar umgås med andra som plankar och de kan leda till att man får destruktivt umgänge och själv gör kriminella saker som kan leda till att man blir kriminell bara för att man inte hade råd med en bussbiljett ledde de till kriminalitet.

2018 fick ungdomar gratis busskort då var jag själv väldigt ung men jag har storasyskon som uppskattade väldigt mycket de fick en stor frihet genom att de kunde i princip åka vart de ville, de vill jag och många andra ungdomar ha i sommaren.

Källor: (1) Uppsala nya tidning
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional