Pyroteknik är inget brott!

Publicerad 2024-05-16 13:45

Att se flera bengaler lysa medans spelarna går ut ur omklädningsrummen är fotboll. Det är coolt, mäktigt, häftigt och viktigt. Efter ens lag har gjort mål så tänds flera bengaler och lyser upp himlen. Bengaler är bra för fotbollen och det ska jag bevisa.

 

Bengaler har funnits inom fotbollen under en väldigt lång tid. Det finns inget exakt datum när den första bengalen användes inom fotboll men 1950 den 12 November, spelade Inter Milan mot AC Milan, i denna match så kan man tydligt se att det användes någon form av pyroteknik (Bengaler). Det kan mycket väl ha varit använda tidigare än det här. Men i Sverige började pyroteknik användas vid 70 talet. 2009 förbjöds pyroteknik helt inom den svenska fotbollen. Men det stoppade inte de svenska fansen.

De fortsatte att använda pyroteknik och det har i sin tur gett en massa otroliga pjäser som har hjälpt den svenska fotbollen att växa. Det finns folk som har dragits till fotbollen för att de ser pjäserna som fansen gör och då blir intresserad. Jag kan med ganska mycket självförtroende säga att det inte finns någon som inte gillar pjäserna som pyrotekniken ger. Men jag är medveten om konsekvenserna pyrotekniken kan ge, och de är hemska. Det finns personer som har blivit skadad både fysiskt och psykiskt. Ett exempel är när Malmö FF mötte Union Berlin i Europa League matchen 2022 7 okt. Union Berlin fansen kastade bengaler mot Malmö FF's familjeläktare där det fanns barn, gamla och vanliga familjer. Det var hemskt av Union Berlin Fansen att göra det men det är inte bara dem som har gjort det. Det har framkommit en massa gånger där de mer ¨seriösa¨ fansen kastat bengaler på fans som bara vill kolla fotboll. 

Det är just det här som är det stora problemet med pyroteknik men det går att fixa. Ett förslag är att man har folk som inte kastar bengaler på folk som har kontroll över dem. Det låter ju självklart och det är det. Men det är väldigt svårt att få till det. Men om t.ex. klubben väljer folk som kan hantera bengaler få använda dem. Det är inte bengalerna som är problemet. Det är folket som använder dem som är det.  

Jag tror att så länge folk som kan hantera bengaler har dem så kommer det att gå bra.. Jag förstår att ha bengaler som är över 2000 grader varma precis bredvid en massa onyktra personer inte är jättesäkert men jag tror ändå att det går att fixa. Om man verkligen får problem så kan de som har bengalerna få stå utanför folkmassan och inte riskera att skada någon där. Det jag vill komma fram till är att det finns problem men det finns även fix till problemen. De förslagen jag gav tog inte lång tid att komma på så jag tror att om man verkligen försöker hitta en lösning kan man komma på något som är både bra för ultrasgrupperna, övriga åskådare och Svenska fotbollens organisation. 

 

Källor: (1) En kall Bengal för supportrar : Axel Senn Pedersen
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional