Jenny Persson
09 maj

Per har arbetat länge på Forshagaakademin.

Trivs du med ditt jobb?

- Ja, jag har en fantastisk skola med många mysiga elever och många bra kollegor.

Vad var ditt första jobb?

- Jag jobbade med gamla människor som bodde på sjukhem.

Är det någon skillnad på att vara arbetsgivare mot när du började?

- Både ja och nej, Att vara arbetsgivare är samma sak, men jag har lärt mig mycket på 25 år. Och i början var det en liten skola, nu är det många elever på skolan.

Är det svårt att vara arbetsgivare?

- Ja, ibland är det svårt, men oftast är det lätt och samma sak att göra som alltid.

Är det svårt att bestämma vad andra ska få i lön?

- Ja, det är svårt men som tur är finns det många andra som säger vad man ska ge ungefär. Fackförbunden till exempel. Pengar är svårt.

Har lönerna ändrats mycket sedan du började som rektor?

- Ja, de har ändrats mycket. Lönerna har blivit högre och det är bra. Nu börjar det bli bättre.

Vad brukar du göra på fritiden?

- Jag tycker om att träna och bada.

Gjorde du något förr på fritiden som du inte hinner nu?

- Ja, jag spelade innebandy. Nu är jag bara tränare. Det var kul att spela.

Var det något som var bättre förr i samhället eller på arbetsmarknaden?

- Jag tyckte att det var bättre på arbetsmarknaden förr, för då fanns det fler arbeten för alla.

Vad har blivit bättre på arbetsmarknaden sedan du började jobba?

- Det kanske är att lönerna har blivit lite högre. Tekniken och datorer har blivit bättre så det blir inte så tungt. Annars tror jag att mycket har blivit sämre och tuffare på arbetsmarknaden.

Etiketter:
05 maj
Etiketter:
Shejda
21 apr

Hur länge har du spelat fotboll?

Jag har spelat fotboll i ungefär 21 år.

Hur tar du hand om din hälsa?

Genom att träna och försöka äta hälsosamt ofta och mycket för man gör åt mycket energi.

Äter du hälsosamt?

Ibland, jag brukar tänka så här man kan unna sig och äta onyttigt om man tränar för man tränar ju ändå och då får man hitta en balans.

Hur viktig är din hälsa som fotbollsspelare?

Hälsan som fotbollsspelare är viktig för både den mentala asså den psykiska hälsan men också den psykiska hälsan är viktig. Den fysiska för att man ska orka och prestera men den mentala är också viktig för att om du mår dåligt psykiskt till exempel så är det svårt att fokusera och kanske känna glädje och sånt så båda delarna är väldigt viktiga för att det ska funka.

Hur många gånger i veckan tränar du?

Jag tränar ungefär 5-6 dagar i veckan det beror på lite.

Hur förbereder du dig innan en match?

Innan en fotbollsmatch så ser jag till att jag sover i ganska många timmar både dagen innan men också samma dag som fotbollsmatchen, att man dricker mycket vatten och äter bra mat och laddar helt enkelt.

Äter eller dricker du något speciellt innan träningar eller matcher?

Jag dricker ju mycket vatten innan matcher och träningar men varje dag jag spelar match så brukar jag äta falukorv och spagetti till lunch.

Hur värmer du upp innan en match?

Innan en match brukar jag och mina lagkamrater ha en gemensam uppvärmning, ibland har vi i omklädningsrummet lite rörelse övningar man kan göra med lite olika redskap om man vill för att mjuka upp kroppen men annars är det att vi går ut och joggar lite och lite passningsövningar innan en match.

Hur orkar du spela i 90 minuter eller mer?

Ja, asså på en match springer man inte hela tiden konstant man går och joggar, springer snabbt och så men så gäller de och träna så man orkar springa 90 minuter och hålla upp konditionen sen sitter det även i huvudet att man ska vara lite envis så orkar man.

Etiketter:
Mikael Wahl
21 apr

Han berättade att det inte fanns någon speciell idé innan Ordpalatset startade utan han och LG började med att göra friluftsdagar som hette Eastside story och då så frågade den fonden som gett pengar till friluftsdagarna om inte de vill starta ett berättarprojekt också och det ville de gärna. När de utvecklade Ordpalatset var det roligaste att få träffa många olika elever från många olika skolor ( som mig t.ex).

Mikael berättade också att det inte var så svårt att komma igång med Ordpalatset utan skolorna tyckte om det och Mikael och LG tyckte också att det var roligt.

Nu har Ordpalatset funnits i sju år och träffat nästan alla barn på Hässleholmen. Och nu de senaste åren har Ordpalatset också startat på Norrby.

Nu när Ordpalatset är så stort behövs det fler som jobbar med det. Nu kommer det också att finnas med journalister, författare och dramapedagoger. Men det är Mikael och LG som har funnits med hela tiden.

De gör detta på Hässleholmen för att språket är så viktigt och att eleverna ska ha roligt när de lär sig. ”VI ANVÄNDER VÅR FANTASI”.

Etiketter:
14 apr

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Nike Örbrink, förbundsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Sedan Socialdemokraterna tog makten har otryggheten ökat och i dag toppar Sverige europeisk statistik över antal dödsskjutningar. Polistätheten har minskat, få brott klaras upp och många unga har utsatts för förnedringsrån. Vi vet att det finns alternativ till denna vardag som många lever i. Vi i KDU vill se en politik som sätter brottsoffrets perspektiv i centrum. Den som blir utsatt för brott ska kunna lita på att polisen kommer när man ringer och att dömda förövare får straff som står i proportion till lidandet för brottsoffret. Fler brott måste klaras upp och de som tillfälligt befinner sig i Sverige och begår grova brott ska utvisas på livstid. Vi behöver satsa på rättsväsendet, skärpa straffen för vålds- och sexualbrott samt bygga fler fängelseplatser. Ingen ska behöva riskera att möta sin egen förövare på grund av att det inte finns nog med fängelseplatser.

På bara några år har Sverige stigit till att ha EU:s fjärde högsta arbetslöshet. Över 120 000 unga vaknar på morgonen utan att ha ett jobb att gå till. Pandemins restriktioner har ytterligare slagit hårt mot branscher som många unga jobbar i. Det behövs en rivstart för att unga ska få chansen att jobba ikapp. Därför vill KDU sänka skatten på företagande, införa minijobs och slopa CSN-fribeloppet permanent.

Martin Axkull

Bostadsbristen drabbar unga hårt. Allt för ofta förpassas unga till dyra andrahandskontrakt eller en svart hyresmarknad. Det vill vi förändra. Det måste bli enklare och billigare att bygga hyresrätter. Samtidigt vill åtta av tio unga äga sitt eget boende i framtiden. Däremot sätter tuffa amorteringskrav och höga trösklar för bolån käppar i hjulet för många att komma in på den ägda bostadsmarknaden. Därför vill KDU underlätta privat sparande, se över amorteringskraven och införa ett startlån riktat mot unga.

Sverige står inför en vårdkris. Vårdköerna hade fördubblats redan innan pandemin. Vården är ojämlik beroende på var i Sverige du bor. Vilken vård du får liknar närmast ett postkodlotteri. Det handlar om unga med psykisk ohälsa och cancerpatienter som inte vet om de kommer att få sin vård i tid. Detta är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, där samma patienter betalar bland världens högsta skatter. Vi kristdemokrater kan sjukvård. När KD senast satt i regering halverade vi vårdköerna, och vi kan göra det igen. Men då behövs en ny regering. KD och KDU vill lägga ner regionernas ansvar för sjukvården till förmån för ett nationellt ansvarstagande. På så vis skulle vården bli jämlik över hela landet.

Du ska kunna lita på att Sverige. Regeringen har haft snart åtta år på sig att lösa problem. Trots detta går utvecklingen i fel riktning. Den negativa trenden går inte att vända med en quick-fix, Sveriges unga förtjänar en nystart.

08 apr

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Joel Elisson, valgeneral, Ung vänster

Alla har rätt till en bra och billig bostad!

Idag råder det en extremt hög bostadsbrist. Bostadsbristen drabbar alla i samhället, men den påverkar oss unga allra mest. Den innebär att många inte kan flytta hemifrån när man gått ut gymnasiet och att väldigt många måste leva med osäkra andrahandskontrakt i trånga och svindyra lägenheter, men bostadsbristen är inte en naturlag, utan det är ett resultat av decennier av högerpolitik. Istället för att bygga nya bostäder har man prioriterat skattesänkningar och bidrag åt överklassen. Vi säger bygg bort bostadsbristen.

Alla har rätt till bra och rättvis utbildning!

Skolan idag är djupt orättvist. Skolan borde vara en plats som jämnar ut de orättvisor människor fötts in i, men idag förstärker den dem. Det sker genom läxor som bara elever med studievana föräldrar kan få hjälp med, det sker genom det fria skolvalet som bygger på att vissa ska välja “fel skola”, och det sker genom de enorma vinster som borde återinvesteras i vår utbildning men som istället går direkt till aktieägarnas fickor. Vi säger förbjud friskolor och avskaffa betyg och läxor.

Illustration: Martin Axkull

 

Alla har rätt till trygga jobb med schyssta löner!

Läget på arbetsmarknaden idag är uselt. Arbetslösheten är skyhög och vi tvingas acceptera otrygga anställningar med låga löner. Allra värst drabbas vi unga som får ta de slitsammaste jobben med de sämsta villkoren. Medan överklassen blir allt rikare så måste vi betala priset. Men det behöver inte vara såhär. Det är vi arbetare som får världen att gå runt, utan oss stannar allt. Inga sjukhus, ingen skola, inga caféer och ingen buss. Vinsterna borde gå till att göra samhället bättre, inte till de redan rikas fickor. De borde gå till investeringar i välfärd och infrastruktur, till tryggare arbetsplatser och till fler arbeten. Vi kräver trygga och bra jobb för alla.

Alla ha rätt till gratis kollektivtrafik, idrott och kultur!

Rätten till en tillgänglig och meningsfull fritid är något som det sällan talas om i den politiska debatten. Samtidigt är det vår fritid som verkligen skapar mening i livet. Men för att faktiskt kunna få något ut av vår fritid så behöver vi kunna ta oss till dansträningen eller målerikursen och vi behöver ha råd att kunna delta på dem. Vi behöver också ha möjlighet och platser att kunna umgås med våra vänner på, exempelvis fritidsgårdar som det tyvärr finns alldeles för få av idag. Vi kräver gratis kollektivtrafik idrott och kultur.

Aref Gharib
08 apr

08 apr

 

07 apr

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Rebecka Forsberg, språkrör, Grön ungdom

Vi som är unga idag har varit med om en global coronapandemi, upplever Rysslands krig i Ukraina och har redan börjat se smältande isar och brinnande skogar som orsakas av den globala uppvärmningen.

Här i Sverige är skillnaderna mellan fattiga och rika större än de har varit på 30 år. Dessutom är det mycket svårare för en ung idag att flytta hemifrån eller få ett jobb än vad det var när våra föräldrar var unga. Så nej, vi är inte bortskämda på något sätt.

Det är vi som får leva med konsekvenserna av den värld som den vuxna generationen lämnar efter sig. Och den världen är tyvärr full av orättvisor. Det kan låta deprimerande, och det är det på sätt och vis. Men jag skriver det inte för att vi ska deppa ner oss, utan för att uppmana till protest!

När jag var 15 började jag förstå en massa saker jag inte hade fattat innan. Jag började förstå att anledningen till att jag fick mindre respekt än mina killkompisar, inte berodde på att jag var sämre än dem, utan för att samhället är ojämställt. Jag och mina kompisar såg hur rasismen i samhället växte, och hur SD – ett parti som grundades av veteraner inom nazism och rasism – bara fick mer och mer stöd.

Martin Axkull 

Vi lärde oss också om klimatförändringarna och miljöförstörelsen som pågår och insåg att det är vår framtid det handlar om. Sist men inte minst förstod jag att om om man vill se en förändring av samhället, så måste man stå för den själv! Det gjorde att jag tillslut, i slutet av 9an, gick med i Grön Ungdom!

Grön Ungdom är Miljöpartiets ungdomsförbund. Vi kämpar mot klimatförändringarna och för en rättvis värld. Miljöpartiet är det enda gröna partiet i Sverige, dvs det enda partiet som står för det som kallas “grön ideologi”. Den gröna ideologin utgår från tre stycken solidariteter:

1. Solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet.

2. Solidaritet med kommande generationer.

3. Solidaritet med alla världens människor.

Ordet solidaritet bygger på idén om att man kämpar “en för alla, alla för en”. Den gröna ideologin handlar i grund och botten om att ge en röst till alla de som inte själva kan påverka politiken.

Djur, natur och ekologiska system kan inte prata, därför behövs det politiker som tar ansvar för att vi människor inte ska förstöra naturen och utrota djuren. T.ex. vill vi skydda mer skog från att huggas ner, stoppa nedskräpningen av naturen och haven och göra det brottsligt för företag och politiker att utrota hela ekosystem – genom att t.ex. bygga en motorväg genom Amazonas regnskog som Brasiliens president Bolsonaro vill göra.

Kommande generationer kan inte heller bestämma över politiken, eftersom de antingen inte är födda än, eller för unga för att få rösta. Men även unga påverkas ju av de beslut som politikerna bestämmer om idag, 2022! Ett bra exempel är klimatförändringarna, som kommer drabbar oss unga allra hårdast – därför behövs det en politik som tar klimatkrisen på allvar! Vi vill bl.a. göra det dyrt med sånt som är dåligt för miljön, och billigt med det som är miljöbra. Vi vill också att de företag som släpper ut allra mest, antingen ska läggas ner – eller ställa om till att bli klimatsmarta.

Sist men inte minst kämpar vi för ett rättvis värld för världens alla människor. Det ska inte spela någon roll om du är fattig eller rik, kvinna eller man, hetero- eller homosexuell, om du bor på landsbygden, i orten eller i stan, eller om du föddes i Sverige eller någon annanstans. Oavsett vem du är, hur du ser ut eller var du bor har du rätt att må och ha det bra. I en grön värld blir ingen utsatt för sexism, rasism, homofobi eller någon annan form av diskriminering.

Sammanfattningsvis kan man lugnt sagt säga att det finns mycket att kämpa för. Och bara för att man är ung, betyder det verkligen inte att man är maktlös. Om du vill gå med i kampen mot klimatförändringarna och för en rättvis värld, så är du varmt välkommen till oss i Grön Ungdom!

 

Tidigare publicerade artiklar i serien:

Liberala ungdomsförbundet: Din frihet kan inte vänta
Moderata ungdomsförbundet: 
Så kan Sverige bli världens bästa land

 

06 apr

 

Kommentar till artikeln: I Mobile Stories skolkampanj Ungt Perspektiv 2022 publicerar vi debattartiklar från riksdagspartiernas ungdomsförbund. I artiklarna argumenterar förbunden för sin politik med fokus på frågor som rör unga. Du hittar samtliga debattartiklar på Mobilestories.se. /Mobile Stories

Av: Matilda Ekeblad, förbundsordförande, Moderata ungdomsförbundet

I februari i år uppgick ungdomsarbetslösheten i Sverige till 24,2 procent, medan den genomsnittliga siffran i Europa ligger på 14 procent. Sverige tillhör därmed det översta skiktet av länder med högst ungdomsarbetslöshet i Europa och delar topp- tio listan med länder som Grekland, Spanien och Italien. Det är resultatet av sju år med Socialdemokraterna vid makten. Coronapandemin slog hårt mot ungas jobb men situationen var allvarlig redan innan pandemin. Nu krävs ny politik som minskar ungdomsarbetslösheten men som också gör det mer lönsamt att arbeta. Därför vill vi:

● Sänk arbetsgivaravgiften. Idag måste företag betala för att anställa någon. Vi vill halvera kostnaden för att anställa unga så att fler kan få sitt första jobb.

● Första 500 000 kronorna du tjänar ska vara skattefria. Sänkt skatt så att fler kan spara ihop till exempelvis sin första bostad eller bil.

Nyligen fick regeringens klimatpolitik återigen underkänt av det Klimatpolitiska rådet. Det är kanske inte så konstigt när deras politik ledde till att Karlshamnsverkets oljekraftverk eldade över 28 ton olja under 2021. Vi tror att de tre viktigaste förslagen för att nå klimatmålen är:

● Ett globalt pris på koldioxid. Det måste kosta att släppa ut och det räcker inte med att Sverige och EU betalar för det. Hela världen måste hjälpas åt.

● Satsa på CCS-teknik, dvs teknik som kan fånga in koldioxid från atmosfären.

● Mer fossilfri el. Ska vi ha industrier, hem och bilar som går på el måste vi ha ett stabilt elnät med fossilfri, planerbar och billig el. Därför måste vi exempelvis se till att kärnkraften kan leva kvar.

Illustration: Martin AxkullOtrygghet är ofrihet. Det krävs politiskt mod för att öka tryggheten i samhället som under de senaste åren minskat kraftigt till följd av ökad gängbrottslighet, dödsskjutningar och sprängningar. Sverige toppar idag listan av dödsskjutningar i Europa enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Samtidigt känner sig en av tre unga tjejer otrygga i sitt egna bostadsområde när det är mörkt ute. Ingen ska känna att de behöver begränsa sin egen frihet för att de inte känner sig trygga i Sverige. Vi vill därför:

Få fler poliser på gatorna. Det räcker inte med civila poliser på kontor, vi behöver fler i uniform.

Satsa på socialtjänsten. Vi måste fånga upp unga innan de bli grovt kriminella. Då är socialtjänsten otroligt viktiga.

Ta borta straffrabatten för unga helt. Det spelar ingen roll om du är 17 eller 37, har du begått ett allvarligt brott ska du ta ditt straff. Om vi inte hade haft straffrabatt hade inte våldtäktsmannen som fick skadestånd på 840 000 kronor fått pengarna.

Det ska inte spela någon roll vart du kommer ifrån eller hur stor dina föräldrars plånbok är, det enda som ska spela någon roll är vart du vill. I Sverige ska alla kunna drömma stort. Men då behöver vi ett samhälle och politiker som ser samhällsproblemen och tar tag i dem. Därför är jag övertygad om att det enskilt viktigaste är att byta ut den trötta regeringen vi har nu. Sverige kan bättre men då måste vi ha högre straff, sänkt skatt och en effektiv klimatpolitik.

Tidigare publicerade artiklar i serien: 
Liberala ungdomsförbundet: Din frihet kan inte vänta

Elevartikel

Iván Tamás
12 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel

Du

09 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
Aref Gharib
08 apr
Elevartikel
08 apr
Elevartikel
06 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
05 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
04 apr
Elevartikel
Rockstar Games
28 mar
Elevartikel
Elia Pellegrini från usplash.com
28 mar
Elevartikel
Andreas Krogh
25 mar
Elevartikel
Marcus Andersson
25 mar
Elevartikel
Siri Söderblom
25 mar
Elevartikel

Mobile Stories poll

Redaktionen

04 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
14 apr
Professional
08 apr
Professional
07 apr
Professional
06 apr
Professional
04 apr
Professional