Barnens biblotek
29 nov

Hon var specialist på särlingar. Hon anser att alla barn är särlingar, några ”vanliga” barn finns inte. Det är hennes betydelse för litteraturen.

hennes kändaste böcker är: Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia.

Jag hittar inget om en orsak som gör att hon skriver på viss sätt. Men jag skulle gissa på att det har med barndom att göra.

Jag hittade min information på:

Wikipedia, Googles resultat, SvD.se och skbl.se

Etiketter:
Jonas Lindén
29 nov

Boken För Bra För Att Dö är skriven av Christina Walden. Hon skrev boken 2007 och andra upplagan trycktes 2009. Förlaget är Rabén & Sjögren. Utgivningsår är 2007. Sidantalet är 165. Jonas Lindén har gjort layouten.

Boken handlar om Stella som är extremt självkritisk och har det svårt i skolan. Hon blir mobbad på grund av hennes utseende och vikt, den värsta av dem alla är Alva i skolan. En dag efter idrotten så väntar Stella tills alla har gått så hon kan duscha ifred utan allas ögon på henne. När hon står i duschen gör hon misstaget och blundar, då känner hon att händer griper tag på henne som då är Alvas hovdamer och ser en kamera riktad mot henne. När hon kommer hem hittar hon en video på nätet under rubriken ”fetto på tvätto” och nästa dag har alla sett videoklippet.

Stella har länge funderat på att ta livet av sig och tanken växer bara starkare för varje dag som går. Hon träffar en kille genom internet vid namn Joel. Han har det så svårt och de känner att de har något gemensamt. Han berättar för Stella att han sagt till sin mor att han är homosexuell men hon ger honom inget stöd, inte heller hans styvfar som är emot homosexuella. Både Stella och Joel har funderat länge nu och har bestämt sig, det ska hända idag.

Det står inte i boken var i världen de befinner sig, man får uppfattningen av att de bor i en liten stad. Det går inga tunnelbanor men bussar varannan timme in till stan. Stella är en nattuggla, oftast uppe till runt fem på morgonen och när det är dag är hon i skolan eller hemma. 

Jag tycker boken är extremt viktigt och nödvändig särskilt för tonåringar som känner igen sig i handlingen och karaktärerna. Den var ganska lättläst. Meningsbyggnaden är väldigt bra. Boken väcker väldigt allvarliga frågor kring självmord, mobbning, ensamhet, självdestruktivitet och relationer. Det som står i boken är grejer man inte vill prata eller fråga om, men det handlar även om hopp och att en förändring är möjlig. Det är en sorglig bok men så fort man har läst de första tio sidorna är man redan fast och vill läsa vidare. 

Etiketter:
Tradera
29 nov

Mats har fått flera olika priser för sina böcker, några av dessa priser är: Bokjuryn 2x , Stora läsarpriset 2x och Bokbloggarnas litteraturpris. 

En av hans mest välkända bok är Cirkeln som slog igenom stort och blev en stor hit hus ungdomar. Denna gjorde han tillsammans med en annan författare som heter Sara Bergmark Elfgren. Cirkeln handlar om 6 gymnasietjejer som får reda på att de är häxor och måste besegra onaturliga grejer. 

Mats har till mesta delen bara gjort skräckböcker på olika nivåer, vissa till 6-9 åringar och andra till unga vuxna. I en intervju säger Mats att han alltid har älskat skräck och började läsa en massa skräcklitteratur när han var ungefär 10. Det finns något speciellt med att skriva till barn och ungdomar eftersom böckerna man läser då följer med dig resten av livet, säger han även. Enligt honom så är det lättare att uttala sig i skrift än tal vilket kan vara anledningen till att han blev en såpass stor författare som han är i dagsläget. 

Michelle Maria/Pixaby
29 nov

Maria Kristina Gripe är en av Sveriges mest erkända och lästa författare av barn- och ungdomslitteratur. Hon föddes som äldsta dotter i Vaxholm den 25 juli 1923 och dog den 5 april 2007 i Rönninge. Hennes föräldrar var Maria Eleonora Walter och Karl Hugo Walter. Maria Gripe fick två syskon, John Hugo och Brita. Familjen flyttade till Örebro när Maria var 5-6 år. Där studerade hon i en flickskola i Örebro som hon sen lämnade för att studera klart på Enskilda Gymnasiet i Stockholm där hon tog studentexamen. Under 1940-1950 studerade Maria Gripe filosofi och religionshistoria på Stockholms högskola.

År 1946 gifte Maria Gripe sig med konstnären Harald Gripe som illustrerade de flesta av hennes böcker. De bosatte sig i Traneberg i Stockholm och där jobbade hon som kontorist vid Marinförvaltningen i Stockholm. Efter en kort tid så föddes deras dotter Camilla år 1947 då Maria Gripe behövde bli hemmafru för att ta hand om barnet. 

Redan som barn tyckte Maria Gripe om att läsa böcker till hennes småsyskon och skriva berättelser med det var inte innan hon fick Camilla då hon började skriva på allvar. Hon skrev totalt 38 böcker som spreds i många olika länder och finns översatta till över 35 olika språk! Exempel på några kända böcker som Maria Gripe skrev: "Agnes Cecilia", "Hugo och Josefin", "Glasblåsarnas barn","Nattpappan"."Hugo och Josefin" är den mest kända boken som handlar om Josefin som bor i en prästgård på landet. Hon känner sig ensam och har ingen vän att leka med så hon bestämmer sig för att rymma och då träffar hon Hugo och de tillsammans upplever både vänskap och äventyr. 

Det som kännetecknar Maria Gripes böcker är realism, spänning och mystik. 

Etiketter:
Stella eklund
29 nov

Den boken jag har recenserat är ”Ulrikas bok”. Författaren är Maria Gustavsdotter, ”Ulrikas bok” är första boken i en serie. ”Det är scandbook” som har tryckt boken och den blev utgiven 2014 och tryckt 2014. Det är 362 sidor och varje kapitel handlar om en av huvudpersonerna. Den främsta huvudpersonen är Ulrika men Katarina och Magnus som är Ulrikas syskon får man också följa genom hela boken, Ulrika har också en till lillasyster, Ebba, men hon får man inte veta så mycket av. Ett mönster jag ser i boken är att man får följa dom fyra huvudpersonerna, vilket jag skulle säga är författarens berättarstil, och hur deras liv påverkas på grund av sprattet dom gjorde i början, man får inte veta vad sprattet handlade om förens i slutet av boken. Boken utspelar sig på mitten av 1600- talet.

I början av boken så spelar Ulrika, Magnus och Andreas ett spratt. Andreas var vän med Magnus och var på besök på deras prästgård. Under hans tid på prästgården så blev Ulrika kär i Andreas och efter sprattet dom gjorde så flyr Ulrika med Andreas från prästgården. Under boken så får man följa Ulrika när hon blev lämnad av Andreas och får klara sig själv för första gången. Man får följa Andreas när han lämnar Ulrika och söker skydd hos sin onkel Thomas. Magnus, som också var med på sprattet, får som straff att åka till en en familj och vara lärare till sönerna där som man också får följa under boken. Man får också följa Katarina som blir kvar på prästgården, hur livet blir där efter dom andra flydde.

Jag tyckte mycket om boken för att författare har skrivit under 1600-talet så det är mycket historia och med lite romantik vilket jag verkligen gillar eftersom jag är mycket intresserad av historia och romantiska böcker är min favorit genren inom böcker.Eftersom den är skriven ut ett 1600-tals perspektiv så är det ett väldigt svårt språk i boken på grund av att författaren använder gamla ord och fraser som man gjorde under den tiden, det här gör så att det blir lite svårare att förstå allt och man måste ta en extra sekund för att förstå texten. Jag tycker inte att det gör något för jag är van med att läsa gamla böcker och jag tycker boken blir mer realistiskt.

Jag tycker att trovärdigheten är väldigt bra i boken, Ulrika som springer hemifrån för att vara med den hon älskar, kristina som gillar livet på prästgården och hennes familj, Magnus som blir hårt straffad för det lilla sprattet vilket jag tycker passar bra med när boken utspelar sig. Karaktärerna tänker och gör misstag som man skulle kunna göra idag vilket gör att man kan mer se de som mänskor som till exempel som att bli kär i någon som inte är bra för en. Boken väcker mycket frågor som mig som läsare som till exempel vad det var för spratt Ulrika, Andreas och magnus gjorde, som man får veta i slutet av boken. Men också vad som händer med syskonen efter boken tar slut vilket gör att man vill läsa böckerna som kommer efteråt.

För att sammanfatta min läsnings uppgift skulle jag säga att den är väldigt bra och rekommenderar den till min åldersgrupp och äldre ifall man är intresserad av historia och gillar lite romantik. Varför jag skulle säga att den är till äldre är för författaren har skrivit på ett gammaldags språk som är rätt så svårt, men jag tycker att det är en rolig utmaning för mig.

Etiketter:
Alice Hammarlund
29 nov

Renoveringen började den dagen vi slutade och renoveringen tog hela sommaren. Byggföretaget som renoverade gula skeppet var BAB. Allis Bjällrot känner att det är mycket fräschare i gula skeppet vilket bidrar till att fler elever umgås här. 

” Jag tycker det är konstigt att dom beställde gröna möbler till den gula omgivningen” Säger Theodor Digman. Susanne meddelar att varför de beställde gröna möbler var för att när de beställde så skulle de egentligen renoverat gröna skeppet men det blev gula istället. Todd Lindegren säger att eftersom grupprummen, skeppet och klassrummet har målats om han blir han mer glad när han är där för att jobba. Renoveringen kostade 4,5 miljoner kr, säger Johanna Ekberg som är biträdande rektor på Strandängsskolan. 

Etiketter:
Nova Andersson, Madicken Randevik Engde
29 nov

Poliserna var snabbt på plats på brottsplatsen men redan då var lokalen tom på brottslingar. Efter att polisen hade sökt igenom salen började de söka av området runt omkring skolan. Vittnenas beskrivningar gav resultat till att poliserna träffade på flertal ungdomar. Det fanns flera vittnen från brottsplatsen och man vet att de misstänkta flydde ut genom fönstret. Efter beskrivningar och avsökande kom polisen fram till att det var fyra ungdomar som var observerade. Orsaken till att inbrottet skedde är fortfarande okänt. Under dagem därpå har personalen på skolan återställt salen med det instrumenten som fortfarande var i funktion. Det har även säkerställts att det endast var inbrott på hög stadiet och inte på låg- eller mellanstadiet. Rektor John Brogård anser att det är ett angrepp mot skolan, personalen och eleverna då det består av flera brott och skadeståndet är på en hög summa. 

Etiketter:
Bonniercarlsen.se
29 nov

Jag har läst boken Hemsökta av Magnus Nordin. Utgivningsåret för denna bok är 2016, förlaget är Bonnie Carlsen. Boken har 169 sidor.

Boken börjar med att man får veta lite fakta om den udden detta hus ligger på som de två huvudpersonerna ska spendera 3 veckor på, man får reda på lite om husets bakgrund och vad som har hänt just här innan. Det finns inga bilder i denna bok men allt är väldigt tydligt och bra beskrivet så man får upp egna bilder i huvudet när man läser boken. Jag tycker att författaren har strukturerat hela boken på ett bra sätt så det är lätt att följa med.

Huvudpersonerna i boken är Elin och Denise. Tjejerna ska sommarjobba med att sköta om ett lyxhus långt ute på en öde udde. De ska vara helt ensamma och de förväntar sig tre veckor med massor av sol, bad och bara njuta och de känner att detta är det perfekta sommarjobbet för att tjäna pengar men samtidigt njuta. Denise och Elin får massa regler som de måste följa under dessa veckor som till exempel att inte ta dit några killar men det var inget problem eftersom tjejerna har varandra och har varit tillsammans i några månader vilket de känner är ett perfekt tillfälle så de ska kunna ha det mysigt tillsammans och bara vara de två. Men nej, de är inte ensamma och det blir inte så mysigt som de föreställt sig att det ska vara. Redan första natten märker Denise och Elin att det är något som inte stämmer och är som det ska vara då Elin börjar drömma skumma drömmar och alla lampor släcks och tänds flera gånger och vissa lampor slutar funka även fast de precis är bytte till nya.

Efter flera dagar med konstiga drömmar, katter som kommer och går och beter sig skumt börjar tjejerna fundera på om detta verkligen bara var ett sommarjobb där de skulle få njuta av sol och bad under dessa tre veckor. Tjejerna kontakter personerna de har fått sommarjobbet av och har en massa frågor men vissa specifika frågor undanhålls och ägarna vägrar att svara på en del frågor. De börjar kännas som ett misstag och efter ännu några dagar får flickorna reda på att huset och hela ön har en hemsk historia bakom sig vilket skrämmer Denise och Elin rejält. De märker att de är på en väldigt farlig plats och speciellt vid den värsta tidpunkten då det hänt massor hemska saker vid denna tidpunkten för flera år sedan.

Jag tycker att boken Hemsökta av Magnus Nordin är en väldigt bra bok, en av de bästa böckerna jag har läst på länge. En väldigt spännande bok som gör att man gärna vill läsa vidare för att få reda på vad som kommer att hända och vad vissa saker kommer att leda till. Det är också en bok som innehåller några läskiga situationer, till exempel dörrar som låser sig själva, saker som försvinner och böcker som hittas i huset med hemska historier om just den platsen tjejerna befinner sig på. Författaren använder sig av många beskrivningar som beskrivs väldigt bra och noggrant, när en bok har bra beskrivningar leder det till att man som läsare kan själv få upp bilder i huvudet hur saker går till eller ser ut vilket gör det hela mycket bättre och man kommer snabbt och lättare in i bokens handlingar. Även personerna som är med i boken beskrivs bra så man får en bild hur personerna är som personer och hur deras personlighet är, man lär också känna dem på ett sätt genom att författaren skriver om saker som har hänt förr i deras liv vilket gör det mycket lättare att hänga med på allt och förstå varför karaktärerna beslutar sig att göra som de gör i olika situationer.

Jag skulle säga att budskapet i denna boken är att man aldrig vet vad som kommer att ske och därför vara rädd om sina nära och kära och tänka till en extra gång innan man beslutar sig för vissa saker. Elin och Denise var säkra på att de skulle få tre veckor med bara massa sol och bad i lyxhuset men det slutatde helt tvärtom och tjejerna ville bara åka därifrån efter allt som har hänt. Man förstår detta budskap ganska tydligt då författaren skriver hur taggade tjejerna är på att komma till denna plats men sedan vänder allt vilket Elin och Denise inte hade en tanke på i början och allt blit helt tvärtom än vad de hade tänkt sig.

Språket som används i denna bok tyckte jag var ganska lätt att förstå vilket gör det mycket lättare att fatta exakt vad som händer och meningen med vissa ord. Det finns vissa ord som är lite mer gammaldags och har ett äldre språk men det gör också så man ska fatta när händelsen utspelar sig. Jag tycker inte det var mycket som var för svårt att fatta. Man förstår att det är en bok med genren skräck. Meningsbyggnaderna i boken är bra och jag tycker att det är väldigt bra skrivit och detta gör att man kopplar alla bitar författaren skriver om.

Etiketter:
Madicken Randevik Engde
29 nov

Jag har läst boken kort kjol skriven av Christina Wahlden. Boken gavs ut för första gången år 1999 då den fick mycket uppmärksamhet runt om i landet. Det hade aldrig skrivits någon liknande bok inom den svenska ungdomslitteraturen innan. Boken finns i bokform men även pocketform med 144 sidor i. Förlaget för boken kort kjol är Rabén & Sjögren som är ett bokförlag från Stockholm sedan 1942 med flera olika kända böcker släppta. Det finns tyvärr inga bilder i boken men författaren använder sig av flera bildspråk då man kan skapa egna bilder utifrån beskrivningarna som finns. Boken jag har läst är tryckt år 2006 i Danmark.

Huvudpersonen i boken heter Madeleine Jansson men kallas även för Myran. Man får även läsa mycket om dom tre kompisarna som var med Myran den natten det ofattbara skedde. Hennes tjejkompis heter Cilla och hennes karaktär träder fram mycket efter våldtäkten eftersom hon är den enda personen som hjälper Myran med hennes problem. Dom två killkompisar som våldtog Myran heter Torbjörn och Uffe. Deras karaktärer beskrivs under hela boken men det är mer mot slutet man inser vilka personer de egentligen är.

Boken utspelar sig i nutida Sverige bland normala tonårs elever eller iallafall det man trodde var normala elever. Händelsen i boken är ofattbar och det finns ingen förklaring till varför detta ska hända någon. I boken får man alltså veta och följa med konsekvenserna en sådan händelse kan få och det är obegripligt. Som tur blev dessa två killarna i boken straffade för det brott de hade gjort men så är det inte i alla fall. Även fast dessa killarna blev straffade kan det inte jämföras med det livet Myran fick efter denna händelsen.

Jag tycker att boken var väldigt gripande då man direkt ville läsa mer eftersom man undrade hur det någonsin skulle kunna sluta. Jag tycker att språket och meningsuppbyggnaden var bra varierad och lagom utvecklad för läsarens målgrupp och gjorde därför även boken mer intressant. Boken var ganska lättläst då det inte används svåra ord som kan göra det svårare att förstå handlingen. Allt i boken var väldigt verklighetstroget vilket även gjorde boken mer förståelig och enklare att sätta sig in i och känna medkänsla med Myran vilket resulterade i ett bättre djup i läsandet.

En fråga jag fick under läsandet av boken var vad jag hade gjort om jag blev utsatt för samma situation. Detta är någon ofattbart som inte ens går att tänka sig in i och ingen ska heller bli utsatt för det. Ju mer jag läste desto mer insåg jag vad en sådan händelse påverkar och kan till och med förstöra liv som i detta fallet. Killarnas händelse ledde till att Myran inte kunde vistas ute eller i skolan för att hon var att bli utsatt igen vilket inte alls är ett okej samhälle. Ingen ska vara rädd för att vistas ute för att vara rädd att bli utsättas för övergrepp eller någon annan typ av våld.

Etiketter:
Theo Dahlgren
29 nov

Elevartikel

29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel
12 sep
Elevartikel
Märta Sandfeldt
12 sep
Elevartikel
.
12 sep
Elevartikel
Vänsterpartiet
12 sep
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
08 apr
Professional