© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar

Få filmer kan kallas tidlösa. Ser man tillbaka på en gammal film kommer man ofta märka att något har daterats. Om man till exempel ser tillbaka på en gammal actionfilm kommer man antagligen se att de visuella delarna ser rätt så fula ut med dagens standard. En film som dock många anser är tidlös är Nyckeln Till Frihet, eller The Shawshank Redemption på originalspråk. På IMDBs lista över de 100 bäst recenserade filmerna har filmen i fråga varit i toppen sedan 2008 med inget tecken på att kliva ner från toppen. Släppt 1994, firar filmen dess 30:e födelsedag i år. Jag hade själv aldrig sett Nyckeln Till Frihet, och tänkte därför besvara frågan om filmen fortfarande är bra med dagens standard, 30 år senare.

I filmen ser vi Tim Robbins spela Andy Dufrense som blir felaktigt dömd för ett dubbelmord och hamnar i det korrupta Shawshank-fängelset på livstid. Under hans tid där förbättrar han fängelselivet för alla fångar, allt undertiden han planerar sin flykt. Filmen är definitivt fortfarande bra, trots dess ålder. Regissören Frank Darabont gör en utmärkt adaption av Stephen Kings original. Skådespelet är bland det bästa jag någonsin sett i en film. Robbins spelar en lugn och kalkylerande man som man verkligen vill ska lyckas fly. Morgan Freeman spelar en kall men samtidigt god berättare och framför allt vän till huvudpersonen, och Bob Gunton spelar fängelsedirektören Norton, en ondskefull och korrupt antagonist som man verkligen vill ska misslyckas. Alla spelas på ett sådant sätt att man nästan tror att de är riktiga personer.

Nyckeln till frihet tar sig själv på fullständigt allvar. Det finns nästintill ingen humor alls i filmen, eftersom det skulle förstöra miljön helt. Filmen är inte heller rädd för att visa extremt mörka koncept, utan den visar allting. Filmen känns otroligt ärlig jämfört med filmer nuförtiden då väldigt många filmer bara görs för att tjäna pengar. På grund av dessa skäl ger jag Nyckeln till Frihet betyget 10/10.

Etiketter:
2014 Twentieth Country Fox Film Corporation
01 mar

En vanlig ungdomskille som heter Eggsy Unwin, hade ingen aning om att hans pappa hade jobbat för en spionorganisation innan han hade dött. Eggsy har haft problem med hans styvfader som misshandlar familjen. En dag så ringer Eggsy Unwin ett nummer han fick av en mystisk man som sedan berättar för honom om spionorganisationen Kingsman. Eggsy tror att det är enkelt att bli en spion i Kingsman, men så är det inte. Han får massors av olika uppdrag, och stöter på flera problem.

Filmen är regisserad av Matthew Vaughn som är en känd brittisk filmproducent, han har gjort många av de mest kända filmer som X-men, och den senaste filmen Argylle. Det är väldigt ofta som Matthew Vaughn gör action-komedifilmer dessutom så innehåller filmerna alltid en spännande händelse, det sker olika problem i händelserna, det finns inga tråkiga ögonblick, det är det som gör att filmerna känns äventyrliga speciellt i film-serien Kingsman som har 4 delar.

Karaktären Eggsy Unwin spelas av Taron Egerton som jag tycker är en fantastisk skådespelare eftersom rollerna han får i filmerna passar honom perfekt. Han har fått mycket beröm utifrån hans huvudroll i Robin Hood filmen. Den här skådespelaren är känd för att vanligtvis agera i actionäventyrsfilmer och det var så han blev berömd för sin huvudroll som spionrekryt i actionkomedifilmen: “Kingsman: The Secret Service” “Kingsman: The Golden Circle”.

Den svenska skådespelaren Hanna Alström var med i den första delen av filmen, hennes roll i filmen var prinsessan av Sverige. Hanna är känd från andra svenska filmer som "sameblod". Det som gör hennes roll viktig är att hon har kärleksintresset för huvudpersonen Eggsy. Det alltid är trevligt att se en skådespelare från Sverige, som också representerar en svensk karaktär.

Denna film får 5 av 5 eftersom spionfilmer alltid är spännande att se, det är mycket som händer i spionfilmer som Kingsman. Man lär känna karaktärerna och deras bakgrundsberättelser och det brukar alltid finnas slagsmålsscener.

Etiketter:
Omid Batoori
23 feb
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb

Bea, spelad av Sydney Sweeney träffar Ben, spelad av Glen Powell i ett café och man kan lätt märka attraktionen mellan dem. Deras första möte är magiskt och de är med varandra tills dagen efter. Men dejten slutar i katastrof och båda börjar avsky varandra på grund av ett missförstånd.

Efter några månader möts de igen på ett bröllop mellan Beas syster Halle och Bens vän Claudia i Australien. Under dagarna innan bröllopet grälar de mycket som bildar en dålig stämning. Claudia och Halle blir oroliga att Bea och Ben ska förstöra bröllopet. Så de bildar en plan för att få Bea och Ben tillsammans. Familjerna tjatar mycket och pratar med höjda röster om att Bea och Ben gillar varandra. Bea och Ben vill inte förstöra bröllopet och blir irriterad av familjerna, så de bestämmer sig att låtsas vara tillsammans eftersom det är vad två mogna vuxna skulle göra.

Under hela filmen blir det mer och mer missförstånd mellan Bea och Ben. Men eftersom det är en romantisk komedi förstår man att det kommer bli ett lyckligt slut. Missförstånden gjorde filmen mer spännande eftersom man aldrig visste när det skulle hända.

Låten ”Unwritten” av Natasha Bedingfield spelades flera gånger under filmen då det är Bens tröst låt. Jag tycker att låten gjorde filmen bättre då det är en låt som nästan alla kan och man kunde sjunga med. Låten är ingen låt som jag kan bli trött på heller.

Jag ger filmen 5 av 5 stjärnor. Jag tror att ”Anyone but you” kan bli en klassiker inom romantiska komedifilmer, eftersom handlingen och skådespelet är otroligt bra. Man blir även förälskad i Beas och Bens relation. Jag trodde inte att ”Anyone but you” skulle vara som de klassiska romcom filmer, men den var lika bra.

Etiketter:
23 feb

 

De har skyddat mänskligheten i flera årtionden där de blir måltavlor på grund av sina odödlig förmågor och blir lurade till en fälla av en hemlig CIA agent, Då upptäcker de en ny odödlig. Dessa odödliga krigare leds av en kvinna som heter Andy (spelad av Charlize Theron) och hon märker att deras hemligheter riskerar att avslöjas och de måste kämpa för att skydda sig själva och sina hemligheter.

 

Filmen skapades av Greg Rucka och där Gin Prince-Bythewood var filmregissör, baserad på boken som Greg Rucka skrev” The Old Guard”. De roller som vi får hänga med i början av filmen och som sticker ut mest är Andy, Sebastian Le Livré (spelas av Matthias Scheonaerts), Jeo (spelas av Marwan Kenzari), Nicky (spelas av Luca Marinelli).

 

Jag tycker att filmen The old guard är den bästa filmen som släpptes under 2020 för att den är en spännande film som fångar tittarens uppmärksamhet från början till slutet. De har intressanta karaktärer, imponerande actionsekvenser och utforskning av djupa teman.

 

Filmens karaktärer är välutvecklade och intressanta. Varje medlem av The Old Guard har sin egen unika personlighet och bakgrundshistoria, vilket gör dem lätta att relatera till och sympatisera med.

 

Det är en bra spännings film som har kvar spänningen hela tiden och man blir inte trött på att kolla på den. Alla skådespelarna är trovärdiga och spelar deras roller bra. En sak som jag fastnade för är musiken som spelades i slutet (Silence) som jag tycker passar bra till filmen för att sången beskriver filmens handling, där sången börjar med ” yeah, i’d rather be a lover than a fighter, cause all my life i’ve been fighting” och det är det de har gjort i årtionden.

 

 

 

Etiketter:
23 feb

 

I Star Wars-världen blir det sakta kaos, det väcks oro i republiken och Jedi-templet misstänker en Sith lord bland dem. Anakin Skywalker och Obi-wan Kenobi utför uppdrag. Under en kväll får Anakin syner om sin frus, Padme Amidalas undergång. Anakin upptäcker att Senatorn var en Sith under deras samtal och blir överförd till den mörka sidan vid ett löfte att han kan rädda Padmé, då han leder en armé av kloner för att krossa alla Jedi, och mot sin strid med sin gamla mästare.

Man skulle kunna tro att till exempel lava-planeten Mustafar är helt CGI (Computer generated images), men det filmades vid en aktiv vulkan i Italien, och de använde även konstgjord terräng. Filmen gick igenom många ändringar under sin produktion, en av de stora ändringarna var vem som skulle spela Darth Vader. Originellt planerade George Lucas att hyra en lång skådespelare, men skådespelaren till Anakin, Hayden Christensen bad om att själv spela rollen som Darth Vader. George gick med på det, men Hayden var inte tillräckligt lång. De kom fram till att han skulle ha på sig förlängingar på fötterna, och titta genom munnen på Darth Vader hjälmen för att spela Vader. Musiken under filmen gjordes av John Williams, ett exempel är: Anakin’s betrayal.

George Lucas, skaparen av Star Wars skrev och regisserade Revenge of the Sith utmärkt, vilket är tydligt. Under filmen ser man hur Anakins svartsjuka och irritation hindrar hans betéende som en riktigt Jedi, och Jedi templets misstro i honom ökar, och vägrar att ge honom titel, som Jedi mästare. Jag tycker att det är en utmärkt anledning för Anakins svek mot republiken samt Jedi-rådet. Då Anakin blir Senatens lärling som en Sith lord, finns det ett citat som förklarar hur illa det kan gå: ”Don’t make a deal with the Devil, it’s going to backfire.” Filmen var helt och hållet ett mästerverk, och rollerna spelas utmärkt. När det handlar om musiken, sänder den rysningar ned i ryggraden. De har mycket känslor i låten, och matchar händelsernas allvar medan de spelas. Det som var bättre i den här filmen, jämfört med de andra i trilogin, var mindre pinsamma scener, såsom kärleksscenerna mellan Anakin och Padmé.

 

 

 

Etiketter:
IMAGO / Cinema
23 feb

Vill du se en serie som har allt i sig, där mycket händer och se en värld fullt med hemligheter och mysterium så är The Vampire Diaries perfekt för dig.

The Vampire Diaries handlar om två vampyrbröder som blir kär i samma tjej i en liten stad som heter Mystic falls där det finns övernaturliga varelser som lever i hemlighet bland människorna. Huvudpersonerna är Stefan (spelas av Paul Wesley), Damon (spelas av Ian Somerhalder) och Elena (spelas av Nina Dobrev). Elena är i en väldigt sorgsen period men en ny kille dyker upp i skolan och vänder helt och hållet på hennes liv. En lång kärlekshistoria börjar mellan dem men hon får reda på att han är en vampyr och att han inte är den enda…

I denna serie händer det väldigt många saker och man får följa med många familjerelationer och det är det som gör denna serie så spännande eftersom det händer så mycket och det gäller att hänga med då det är 8 säsonger och 171 avsnitt sammanlagt så den är väldigt lång men väldigt spännande och det blir aldrig en tråkig stund i serien.

The vampire diaries är en serie som har allt i sig. Det är drama, romantik, mysterium och övernaturliga saker som händer. Det som har gjort att jag fastnat i denna serie är för att de är så mycket spännande saker som händer och att serien har allt man vill se. Denna serie väcker alla möjliga olika känslor och man får verkligen en medkänsla av serien så om du vill ha en väldigt bra serie att se på så finns den på HBO-max.

Denna serie är en amerikansk serie som är baserad på ett par böcker som även heter ”The Vampire Diaries” av L.J Smith. Serien kom ut år 2009 och är skapad av Kevin Williamson Julie Plec och manusförfattare är Kevin Williamson, Caroline Dries, Julie Plec. The Vampire Diaries utspelar sig i USA, Covington, Georgia.

Jag ger denna serie 4 av 5 stjärnor.

Etiketter:
Disney+
23 feb

Huvudrollerna: Christian Bale, Hugh Jackman, Michael Caine, David Bowie

Regissör: Christopher Nolan

Längd: 130 min

Genre: Thriller, Sci-fi

Premiärdatum: 25 december 2006 (Sverige)

Filmanus: Christopher Nolan, Jonathan NolanFilmen 

The prestige är en amerikansk film från 2006 regisserad av Christopher Nolan. Det är en psykologisk thriller/drama med Christian Bale och Hugh Jackman i huvudrollerna och Michael Caine som biroll. Filmen är baserad på novellen med samma namn från 1995 av Christopher Priest.

Alfred Borden (Christian Bale) och Robert Angier (Hugh Jackman) är filmens huvudpersoner. Filmen utspelar sig i London i slutet av 1800-talet och handlar om två magiker. Från början arbetar de båda som en shill vilket innebär att de lurar publiken att de är en i mängden fast de egentligen assisterar magikern. Cutter som spelas av Michael Caine är magikerns ingenjör och hans uppgift är att tillverka och designa magikerns olika illusioner. När ett magitrick som vanligtvis går bra går fel vänds Borden och Angier emot varandra då konsekvenserna var att Angiers fru drunknar och han anser att Borden är ansvarig. Angier söker hämd genom att förstöra Bordens show och i den showen ser Angier Borden utöra det främsta magitricket han någonsin sett. I det ögonblicket försvinner Angiers önskan att hämnas och istället skapas en besatthet och en tävling i att vara den bästa magikern.

Filmen startar igång med att Cutter (Michael Caine) förklarar att det är tre delar i ett magitrick. The pledge, the turn och the prestige. The pledge innebär att magikern visar upp något vanligt, det kan vara vad som helst. I the turn tar magikern det vanliga föremålet och gör det till något enastående, det kan vara att göra så att det försvinner. Men man skulle inte klappa händerna än för han måste få det att komma tillbaka. Den delen kallas the prestige.

Lika som att magitricket är indelad i tre delar är också filmen det. Det är väldigt imponerande och skickligt gjort och filmen känns som ett magitrick. Ett citat som Cutter säger i början anser jag vara väldigt viktigt då det stämmer in på hela filmen: ” Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled”. Det är som att regissören hånar oss som kollar.

Christopher Nolan-filmer håller vanligtvis hög standard när det gäller skådespelarinsatser och denna film var inget undantag. Den skådespelare som sticker ut mest tycker jag är Christian Bale. Hans insats som Alfred Borden är mycket bra och hans prestation väcker många känslor.

Sättet filmen är filmad på är också en del i att man missar tydliga hintar. De har filmat på ett speciellt sätt så att fokuset i kameran är på mindre viktiga saker så att man med mening missar viktiga detaljer precis som det är i ett vanligt magitrick. Filmmusiken passar väldigt bra tycker jag och den speglar att filmen är ganska oklar till en början men att ju längre det går faller allt på plats. Enligt mig är The Prestige Christopher Nolans bästa film trots att den är nästan 20 år gammal. Om jag skulle betygsatt filmen skulle jag ge handlingen 5/5, filmningen 4,5/5, musiken 4/5, skådespelarinsatserna 4,5/5.

Etiketter:
Margot Robbie in Barbie. PHOTO: JAAP BUITENDIJK/WARNER BROS.
22 feb

Filmen Barbie är en brittisk-amerikansk romantisk komedi men även en fantasyfilm. Barbie hade biopremiär i Sverige 21 juli 2023 och är 1 timme och 56 minuter lång. Filmen regisseras av Greta Gerwig och tillsammans med Noah Baumbach har dom också skrivit manuset till filmen. Regissören har valt att framställa filmen väldigt färgglatt och plastigt och det påverkar filmens känsla otroligt och man får verkligen en insyn i Barbie land. Huvudrollen Barbie spelas av Margot Robbie och hennes pojkvän Ken spelas av Ryan Gosling.

I filmen får vi följa barbie och hennes drömliv i Barbie land och hur allt är perfekt för barbie. I Barbie land är det tjejerna som dominerar och bestämmer men killarna verkar inte se något problem med det och alla är glada. Barbie har en upprepande morgonrutin som ser magiskt ut, men en dag så verkar inte allt stämma med barbie då hon är trött och inte hänger med riktigt. Barbie går ner på stranden och inser att hon har fått platta fötter vilket skapar en otrolig dramatik. I Barbie land går alla Barbies på tå och när barbie får platta fötter inser hon att hon måste till den riktiga världen för att rädda sig själv. Barbie tar med sig Ken till den riktiga världen och Ken inser snabbt att i den riktiga världen dominerar män och inte som i Barbie land där kvinnor dominerar och blir snabbt influerad och inspirerad. När Ken återvänder till Barbie land gör han det till sitt land och gör drastiska förändringar. Budskapet med filmen är att med hjälp med barbiedockorna kan barnen drömma och tänka fritt, inte bara ta efter barbie i hennes utseende utan att tänka att dem kan bli vad de vill och göra vad de vill när de är stor. Det som också är ett ganska tydligt budskap är hur stor inverkan maktstrukturer har och funderingar kring politik.

När jag för första gången tittade på Barbie tyckte jag att filmen var ganska barnslig och tråkig men efter att jag fördjupat mig i handlingen och kollat på filmen igen tyckte jag att den var bra och underhållande. Jag anser att filmen passar alla målgrupper eftersom filmen har inte bara slagit igenom bland unga utan många äldre tycker att filmen är underhållande. Jag tycker att handlingen skapar spänning: Hur ska de gå för Barbie? Kommer Ken ta över hela Barbieland? de är dom frågorna man ställer sig under filmen vilket skapar spänning. Jag tycker att filmen har ett jättefint budskap och kan lära den yngre publiken att både män och kvinnor är lika värda och att man ska tro på sig själv och att man ska drömma. Filmen passar perfekt att kolla på under en fredagskväll eftersom den är lätt att förstå och det blir inte så krångligt heller att hoppa in i den mitt i eftersom man förstår handlingen lätt.

Jag ger barbie 4/5 stjärnor

Etiketter:
WHO
22 feb

En av de som har drabbats av denna långvariga sjukdom är Marie Edling. Marie är 47 år gammal och jobbar som lärare. Postcovid tar upp en stor del i både hennes arbetsliv och privatliv. Hon drabbades av Covid-19 i oktober 2020 och hade de vanliga symtomen som feber, förkylning och andningssvårigheter, hon blev frisk efter 5 veckor.

-Jag började känna att det var något som inte stämde när jag tappade all smak och lukt. Jag hade även problem med hjärtklappning och minnesförlust, säger Marie.

Postcovid är alltså långvariga symptom man kan ha långt efter man haft sjukdomen Covid-19. Dessa symptom kan vara ständig huvudvärk, hjärntrötthet, sömnsvårigheter, yrsel med mera.

-De symtomen jag har än idag är koncentrationssvårigheter, minnesförlust, och att jag inte riktigt orkar göra något. Jag har även tappat mycket av min kondition och stryka. Det är även många saker jag inte kan äta, som kokt ägg, rödlök och vitlök, Många saker smakar inte som de gjorde förut, mycket smakar sopor eller gammalt, fortsätter Marie.

WHO

Dessa symptom kan förstärkas efter fysisk, social och mental aktivitet. De har alltså en väldigt stor påverkan på dom drabbade i vardagen, och begränsar dem från att göra saker vi vanligtvis tycker om.

-Det påverkar mig mycket i min vardag, dels med lukten och smaken då jag inte kan njuta av mat på samma sätt längre. Vilket också blir krångligt när man ska ut och äta någonstans, eller hemma med vänner. Jag känner att jag inte är i min vanliga kropp och min ork att göra saker fysiskt är annorlunda.

Det finns mycket hjälp att få via sjukhus, men samtidigt vet man inte helt varför man får dessa långvariga symtom. T. ex som minnesförlust och koncentrationssvårigheter. Socialstyrelsen har därför nyligen tagit fram ett kunskapsstöd till hälso- och sjukvården, för att ge underlag för att bättre kunna välja lämpliga insatser vid de olika symtom som kan uppkomma. Det kan ta minst 5 år innan man känner sig helt frisk.

-Jag har fått mycket hjälp av sjukvården, bland annat har jag fått göra lungröntgen och arbets-EKG. Jag har gjort olika lukt-och smaktester på Karolinska-institutet och även några tester för hjärnan. Alla på sjukhuset har bemött mig superbra och verkligen lyssnat på vad jag har att säga, berättar Marie.

Stina Edling

Det kan vara svårt att veta hur man kan göra det lättare i vardagen för de som är drabbade. Marie har därför några knep på hur man kan göra;

-Vänd dig till sjukvården och få hjälp där. Prova att luktträna om det är lukt och smak du har problem med. Prova att äta även fast det inte smakar gott, till slut förändras det.

Etiketter:

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional