Johan Pehrson (L): "Ta bort digitala hjälpmedel, paddor och sånt från skolan"

Publicerad 2024-06-04 06:30

Johan Pehrson vill ta bort digitala hjälpmedel från skolan och införa böcker istället. – Vi har också gjort stora satsningar på till exempel elevsociala team här i Järvaområdet, vilket har gjort att resultaten kraftigt förbättrats. De här satsningarna måste fortsätta, säger Johan Pehrson till Ungdomsredaktion i Järvas reporter.

 

Det är för få lärare och elevassistenter i skolan. Lärarna hinner inte hjälpa eleverna. Vad gör ni åt det?

– Vi gör en massa saker för att få ordning på skolan. En viktig sak är att ta bort digitala hjälpmedel och paddor och sånt från skolan och föra in böcker. Så att barnen får chans att lära sig läsa, räkna och skriva tidigt. 

– Vi har gjort stora satsningar på till exempel elevsociala team. Det har pågått, här i Järva under många år. Det har lett till att resultaten för elever som går på skolorna här, kraftigt förbättrats. Området har ett större antal elever nu som klarar sig med godkända betyg i nian. Det är jätteviktigt. De här satsningarna måste fortsätta. Men då måste också de som är ansvariga i kommunerna också försöka prioritera det här. 

Varför delar ni inte upp klasserna eller gör ni något åt de stora klasserna?

– Det är bra att ni har det här förslaget. Det måste tydliggöras vad lärarna ska göra. Lärare ska sköta undervisningen så att man inte som lärare också är matvakt eller rastvakt eller gör massa annat. Man ska vara lärare. Sedan så tycker jag också att man ska ha ett tak för hur stora klasser man ska ha. Det varierar mellan årskurser såklart. 

Men tycker ni inte att man ska ha fler insatser? Alltså att man tar in fler elevassistenter, fler kurator och så vidare?

– Jo, absolut. Och inte minst när det gäller olika former av friskolor så vet vi att de har varit slarviga både med elevhälsan till och från och man har slarvat med tillgången på bibliotek. Man har slarvat med tillgången på andra vuxna i skolan. För oavsett om du går i en friskola eller en kommunalskola så ska du ha rätt till den hjälp som du behöver. Men så vill jag lägga till en sak – föräldrarna har ett stort ansvar. Föräldrarna måste se till att sina barn sover på nätterna. Så att man kommer till skolan och kan ha öppna ögon.

Vad har ni gjort hittills under er tid i regeringen?

– Vi har gjort stora reformer för att kunna förändra skolan, men i Sverige så har vi en sådan modell att saker måste utredas. Alla måste få tycka till innan någonting kan förändras. Då tycker folk olika. Sedan när man har gjort det, då kan vi gå fram med en lagstiftning. Och det är därför som man inte kan göra alla förändringar första året eller andra året. Ofta kommer det kanske tredje året om man har bytt regering. Så vi gör nu stora förändringar i skolan. Det tycker jag är viktigt. 

– Vi jobbar också med att fler poliser ska kunna jobba lokalt tillsammans med socialtjänsten, tillsammans med skolan, tillsammans med civilsamhället. För att minska risken att unga människor hamnar utanför skolan och i värsta fall hamnar i brottslighet. 

Det är många som pratar om att det är mycket tjafs som pågår i regeringen. Hur ser du på det?

– Vi tycker olika. Alla partier måste bestämma sig om man vill få någonting gjort, eller om man vill sitta och gnälla. Liberalerna var tydliga innan valet – vi skulle samarbeta med alla partier för att bilda en regering som kunde lösa Sveriges problem. Oavsett om man är aktiv inom Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna eller Sossarna, så är det människor som kämpar för ett bättre Sverige. Och då gör man det med olika lösningar. 

– Det krävs också att människor är ansvarskännande och går och röstar. Men också att man tar ansvar i samhället och är aktiv, till exempel i ideella föreningar, som till exempel i en  basket- eller teaterförening, i scouterna eller vad som helst. Att man ger någonting tillbaka till samhället. För det är en enorm förmån att leva och bo i Sverige.

Det har framkommit i en granskning att SD har "fejkkonton", alltså anonyma konton. Hur ser du på det?

– Jag ser allvarligt på det här. De har konton. De sprider massa skit vad det gäller innehåll. Men det är fler partier som gör det, vill jag säga. De har konton som inte är tydligt märkta. Det är en falsk flagg. Det framgår inte. Det tycker jag man ska lagstifta om. Får Liberalerna bestämma så kommer vi ha en lag som förbjuder partier som har statligt stöd eller kommunalt eller regionalt att ha budskap där det inte framgår att det är Sverigedemokraterna eller Liberalerna eller Miljöpartiet som skriver någonting. Det är viktigt för människor att veta vem som skriver. Då får man själv som medborgare, ung eller gammal bedöma om innehållet verkar bra, trevligt eller rätt.

Foto: Rania Ali

Men har ni tillit för SD efter detta?

– Jag tycker att de behöver ändra sig och då säger de att de inte ska det. Jag hoppas att det kan påverka dem att de gör det. Men för min del så tänker jag att vi förbjuder det här helt enkelt. Då kommer det förbjudas för alla partier och framförallt då för SD.

Vad är det för skillnad på ukrainska barn och palestinska barn? Varför var ni så snabba med att terrorstämpla Hamas? 

– Man måste ju skilja på att Ukraina är en helt egen nation. De attackerades av Ryssland. Israel bör, ska, omedelbart dra sig tillbaka från Rafah. Det var en uppfattning. Man ska omedelbart ha eldupphör.

– Hamas är en mördarsekt. De är helt galna. De attackerar vem som helst, när som helst, var som helst för att bara döda. Israel har svarat på detta. Och det är klart att när vi säger nu eldupphör så beror ju det på att vi tycker att de inte gör tillräckligt för att skydda barns liv. För barn i Ukraina, Sverige eller på Gaza är helt oskyldiga.

Men det var ju för någon dag sedan här att 45 personer dog i Rafah. Och där var det en bomb som landade.

– Precis. Så det är därför ska det vara eld upphör. Sedan får man utreda och se. Vad var det som hände? Hamas bryr sig ju inte om några barn. Hamas kan släppa gisslan. Hamas kan räcka upp händerna och ge upp. Men det gör inte Hamas. För det är en självmordssekt. Med ett enda hat och det är mot judar. Att man är mot Israel har jag förstått. Men att de hatar judar. Det är oacceptabelt. Det är ju massa människor från Palestina som bor i Israel. Kommer du ihåg det?

Ja. Men när ska ni sluta sälja krigsmateriel till Israel? För ni bidrar till folkmord.

– Vi gör nu stora insatser för att med bistånd, inte minst för förnödenheter, vatten och mat, hjälpa de människor som far mycket, mycket illa i Gaza beroende på Hamas. Det är Hamas som har börjat och det är Hamas som måste sluta. Men just nu så är läget så att vi säger också eld upphör. 

Men Israel har stängt gränserna mellan Egypten och Gaza då kan mat inte komma in. Dåbehöver USA kasta ner mat och nödhjälp med flygplan. Det är många som behöver föda barn med kejsarsnitt utan någon bedömning.

– Det är ju svårt att svara på det här. Ja det är vidrigt. Men liksom, Egypten kan ta emot flyktingar från Palestina. Ja. Alla andra länder i regionen skulle kunna ta emot flyktingar om man ville det. Men av någon anledning så vill inte de, de muslimska länderna, ta emot palestinska flyktingar. Jag tycker det är bedrövligt. Sverige har tagit emot tiotusentals människor på flykt från Ukraina. Det vore rimligt att Egypten och Saudi och Katar och alla andra länder, Iran skulle kunna ta emot flyktingar. Men varför gör de inte det? Tycker de inte om människor som är från Palestina?

Det finns soldater som vaktar. Och då kan inte barnen eller någon gå ut. Vad säger du om det?

– Ja men när gränsövergången var öppen så var det ingen från Palestina som fick ta sig till Egypten, till exempel. De tar inte emot människor på flykt. Jag tycker det är skamligt.

Källor: (1) Sveriges radio, (2) Så ser Sveriges handel ut med Israel kring krigsmateriel, SVT Nyheter
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional