Elisabeth Svantesson (M): "Det viktigaste är att föräldrar har ett jobb att gå till"

Publicerad 2024-06-11 13:15

Elisabeth Svantesson ser att det varit väldigt tufft för många med ökande matpriser och att det varit svårt att få jobb under lågkonjunkturen. – Det kommer vända igen, det kommer behövas jättemånga som jobbar, säger hon.

 

Vi intervjuade Magdalena Andersson, tidigare och hon sa att Järva borde få lägre matpriser. Med tanke på att de flesta i Järvaområdet är medelklass och arbetarklass har en del har inte råd med mat som de i stan har. Har ni något lösning på det?

– Men orsaken att det blivit så dyrt är inflationen. Priserna bara ökade, ökade, ökade i tre år. Det har jag jobbat för varje dag – att den ska komma ner. Nu ser vi att priserna inte alls ökar på samma sätt. I mars förra året så kallade vi upp matjättarna, de stora företagen och sa att nu ni måste ta ansvar. Månaden efter så hade priserna att inte alls samma ökning. Det är viktigt. Vi behöver konkurrens mellan dem, vi behöver tryck på dem. Det är jätteviktigt att alla har råd att köpa mat.

Har ni inte någon annan insats för de som bor här i utsatta områden?

– Jag tänker att alla som bor här har olika ekonomi, en del jobbar och har ett jobb. Man kanske inte har en hög lön, men man kan handla mat. Andra har det inte. Det som är viktigt för mig är att alla har ett jobb att gå till, att man får hjälp att komma i arbete och att man har en egen lön. Men också för de som är allra tuffast, där har vi och jag som finansminister sett till att höja bostadsbidraget för barnfamiljer och förlängt det så att man får extra bostadsbidrag nu när det varit extra tufft. Och det är nog ganska många som har ett sådant bidrag.

Det är många barnfamiljer som har det tufft nu. Hur är det med barnbidragen, har ni någon fundering kring att höja det?

– Framför allt har vi höjt bostadsbidraget. Sedan vill jag att föräldrar ska få ett jobb att gå till – det är det absolut viktigaste. Det är alldeles för många som inte har ett jobb, för många som kan prata svenska eller försörja sig själva. Där måste vi hjälpas åt att göra mycket mer. Det är så också att barnen ser sina föräldrar som går till jobbet som förebilder.

Min mamma till exempel. Hon har utbildning, hon har pluggat i snart två år, men hon kan inte hitta något jobb för det finns inte jobb.

– Just nu är det lågkonjunktur. Nu håller företagen och kommunerna tillbaka lite, Det kommer att vända igen och det kommer att behövas jättemånga som jobbar inom äldreomsorgen eller som jobbar inom olika delar av samhället. Så har hon en utbildning och lär sig svenska så kommer hon att få jobb är jag helt övertygad om.

I dag är finns gratis frukost på vissa skolor i Järva. Ska det vara fri frukost för elever på alla skolor i Sverige?

Abdulrahman Ünver

– Jag tänker att det är olika runt om i Sverige. En del skolor har frukost och en del har inte, det bestämmer skolorna själva. Men jag tror att en jättebra idé att ha det, eftersom många inte får mat hemma. Man behöver mat för att orka med en hel skoldag. Men det bestämmer skolorna själva. Inte en finansminister. 

En fråga kring konflikten i Mellanöstern mellan Israel och Palestina. För det är just nu jättemånga barnfamiljer som har det tufft där, som inte har mat på bordet och jag undrar – vad är skillnaden mellan palestinska barn och ukrainska barn?

– Det är ingen skillnad mellan människoliv. Alla liv som spillts är en död för mycket. Det är därför som vi vill att kriget ska upphöra både där och i Ukraina. Självklart.

Men varför? Kan inte skicka någon typ av stöd som mat eller något?

– Vi skickar bistånd till till barnen i Gaza. Det gör vi i biståndspengar.

Israel har ju stoppat gränserna så inte någon mat kommer in utan bara flyger in mat och det räcker inte till de miljontals människorna som är där.

– Både Sverige och andra länder gör insatser för de som drabbas, till exempel av hunger och andra utmaningar som sjukdomar i Gaza. Sen är det självklart så att vi önskar att det här ska upphöra och det förs ju flera diskussioner just nu. 

 

 

 

Källor: (1) En artikel i Dagens Nyheter som rör ämnet inflation
Skribent
Ljud
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional