Magdalena Andersson (S) om Gaza: "En tvåstatslösning är svaret"

Publicerad 2024-06-03 15:15

Socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson vill se en tvåstatslösning för långsiktig fred i Gaza. – Vi erkände Palestina som stat när vi satt i regering. Jag önskar att fler länder går i den riktningen.

 

Jag har en fråga om konflikten i Mellanöstern mellan Palestina och Israel: Vad är skillnaden mellan ukrainska barn och palestinska barn?

– Alla barn i världen är precis lika mycket värda.

Det är många som ser på det som att det är värre i Palestina än vad det är i Ukraina och att Sverige inte tar hänsyn till det, att de inte skickar någon typ av stöd så som de gör till Ukraina. Vad säger du om det?

– Jag tycker inte att man behöver ställa de två konflikterna mot varandra. Alla krig är fruktansvärda. Men vi Socialdemokrater önskar att regeringen talat med klarare stämma här – det behövs en omedelbar vapenvila. Mat, vatten, förnödenheter måste omedelbart komma in i Gaza. Gisslan måste släppas. Socialdemokraterna vill också att man nu ska pausa det frihandelsavtal som EU har med Israel, eftersom de inte följer den internationella domstolens tydliga beslut att man måste sluta med att invadera Rafah.

– Det handlar också om att vägen framåt långsiktigt är att Israel och Palestina kan leva sida vid sida. Då är en tvåstatslösning svaret. För snart tio år sedan, när jag satt i regeringen, då erkände vi i Sverige Palestina som självständig stat. Och nu har vi faktiskt tre andra europeiska länder följt efter. Jag hoppas att det är fler länder som nu går i den riktningen, för det är den enda lösningen. Både Israel och Palestina förtjänar att leva i fred och i frihet.

Det är många palestinier som saknar mat nu och istället för att skicka in bilar på marken så skickar de in helikoptrar. Maten som landar på marken blir möglig för att ingen hinner äta upp den. Hur ser du på det?

– Nummer ett är ju att få till en vapenvila. Men oavsett måste Israel släppa in mer mat och förnödenheter, medicin och bedövningsmedel. Vi har fått rapporter om att barn, små barn, har svultit ihjäl - att barn behövt amputeras utan bedövning. Det är fruktansvärt. FN säger att situationen i Gaza är apokalyptisk. Och att den här situationen överhuvudtaget har kunnat uppstå, det är ju en skamfläck i mänsklighetens historia.

Över till skolan – hur ser ni på de stora klasserna, i grundskolor och gymnasiet?

– Ja, det är en prioritering som man kan göra som politiker. Vill man som den här regeringen göra, sänka skatten för höginkomsttagare när det är en ekonomisk kris, eller ska man satsa på skolan? Vi Socialdemokrater har föreslagit att man istället ska satsa på skolan. Skolorna saknar jättemånga kuratorer och elevassistenter.

Ja, många elever får inte tillräckligt med stöd för att klara av grundskolan. Hur skulle ni vilja förbättra det?

– Det handlar om att det ska finnas tillräckligt mycket pengar i skolan. Vi märker alla att det har blivit dyrare när man ska gå och handla. Och det märks i skolan också. Då behöver politikerna som är ansvariga se till att det finns tillräckligt mycket pengar i skolan. Det krävs att Sverigedemokraterna och regeringen satsar på skolan. Därutöver tycker vi Socialdemokrater att det är helt tokigt att vi har vinstdrivande privata skolor som gör miljarder i vinst. istället för att låta de pengarna gå till elevassistenter och lärare.

Jag går i ettan i gymnasiet nu. Och jag är på väg att "faila" i några kurser på grund av att jag inte får det stöd jag behöver för att klara av gymnasiet. Det finns inte tillräckligt med resurser för att kunna ta hand om 32 elever i en klass. Finns det något som man kan göra åt just det där?

Foto: Guuled Mohamed– Ja, dels att det finns bättre hjälp under terminen, eller att man har sommarskola. Men det här kokar ner till att det ska finnas tillräckligt mycket pengar i skolan.

Det är inte så många unga som är med i ett parti idag. Vad var det som fick dig att börja engagera dig i politiken?

– Jag gick med i SSU när jag började gymnasiet, för jag ville arbeta för en rättvisare värld, där alla barn och ungdomar får rätt och möjlighet att växa upp i trygghet, gå i en skola som gör att man klarar sig hela vägen fram till gymnasieexamen, kunna få ett jobb med schysst lön och leva ett bra liv. Och SSU var ett väldigt roligt ställe på så sätt. Man fick träffa ungdomar från hela stan, lära känna nya människor. Så att gå med i ett politiskt ungdomsförbund, det kan jag verkligen rekommendera alla!

Det är jättemånga ungdomar som skulle uppskatta att politiker kommer och hälsar på och berättar om sig själva. Men vi har inte sett någon politiker som vill komma till Järva. Vad tror du om det?

– Det är viktigt att politiker besöker alla delar av Sverige. Jag var på en skola i Akalla för några år sedan när man införde frukost före skolan. Så det är ju ett exempel. Men jag kommer gärna tillbaka till Järva.

– Den här frukosten är en viktig satsning som Socialdemokraterna, här i Stockholm har gjort. Att se till att det finns möjlighet att äta frukost alla dagar på alla skolor i Järva. Men också att alla ungdomar i Järva som har sökt sommarjobb via kommunen också har fått ett erbjudande om sommarjobb. Så det är ju några exempel på hur man faktiskt kan prioritera och satsa som politiker.

Jag brukar vara på Framtidens Hus i Järva, där de hjälper mig med läxor och så vidare. Det är jättemånga ungdomar som har viktiga frågor att ställa till er, och som undrar varför inte politikerna kommer just till vår ungdomsgård för att besvara våra frågor.

– Är det en inbjudan?

Exakt.

– Ja, då ska jag se till att försöka få in det i schemat. Det låter som ett jättefint besök att göra.

Källor: (1) Sydsvenskan, (2) Svenska Dagbladet, (3) Varför når inte nödhjälpen barnen i Gaza
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional