Evin Incir (S): "EU måste stå starkt mot Putin som vill förinta den globala rättsordningen"

Publicerad 2024-05-27 09:30

Evin Incir EU-parlamentariker (S) i Bryssel jobbar med att bygga ett tryggt och säkert samhälle. Hon menar att unga är framtiden och då är klimat och säkerhetsfrågan avgörande.  – Miljö- och klimatfrågorna är helt avgörande för ett tryggt och säkert Sverige. Många unga får sina liv berövade på trygghet eller sina liv förpestade som en konsekvens av att gängbrottsligheten sprider sig. 

 

Vad är din syn på vad EU är och vilken roll har det i dagens samhälle?

EU är en väldigt, väldigt viktig aktör vad gäller många frågor. Det handlar till exempel om att bekämpa och förebygga den organiserade brottsligheten. 70 procent av gängen i EU verkar i minst tre länder parallellt. Det är ett väldigt, väldigt tydligt gränsöverskridande problem. 

Vi ser också just nu att Rysslands folkrättsvida aggressionskrig mot Ukraina är ett brott mot både Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. EU behöver stå väldigt starkt för att bekämpa Putin som inte är som vilken annan person som helst utan verkligen vill förinta det som har varit så viktigt för att kunna säkerställa någon typ av global rättsordning.

Jag jobbar själv med frågor som rör mäns våld mot kvinnor, i nära relationer och är ansvarig för en specifik lagstiftning på det området. Men det kan också vara helt andra frågor som exempelvis rör att du kan åka runt på semester runt om i Europa utan att behöva tänka på roamingen. Det kan också handla om hur man får bete sig på nätet. Många unga rör sig på nätet idag och vi ser mobbning, hat och hot och så vidare. Sådant måste också bekämpas och nätet ser ingen nationsgränser. Då måste vi också bekämpa det gemensamt.

EU har en enormt viktig roll och allt som vi beslutar här påverkar oss alla runt om i hela Europa men också givetvis Sverige eftersom Sverige är en del av EU.

Varför är det viktigt att unga röstar?

Alla beslut som tas påverkar unga lika mycket som det påverkar alla andra i samhället. Så det är enormt viktigt att göra sin röst hörd så att man sen också kan kräva sin rätt.

Just nu är det ett helt avgörande val den 9 juni där det högerextrema är på frammarsch och de normaliseras dessvärre också av konservativa och en del liberala krafter i vårt eget land. Så att det är viktigt att göra sin röst hörd och det är viktigt för att det är så mycket som just nu står på spel.

 Kan du ge några förslag på hur EU konkret kan ge fördelar till unga som bor i Sverige?

Foto: Guuled Mohamed

Unga har möjlighet att delta i Erasmus Plus-projekten, utbytesprojekt. Vi ska alla ha en framtid att se fram emot. Unga är nuet men unga kommer också leva i framtiden. Då behöver man se till att vi har ett samhälle, en värld som vi kan leva i. Då är miljö- och klimatfrågorna helt avgörande. Ett tryggt och säkert Sverige är också enormt viktigt för det är så många unga i Sverige som dessvärre berövas sina liv som en konsekvens av att gängbrottligheten sprider sig.

Lagstiftningen som jag jobbar med, mäns våld mot kvinnor i nära relationer är också ett konkret exempel som påverkar unga. Många unga flickor och unga tjejer utsätts just för den här typen av fasansfull våld. Antingen hemma eller på skolan, det kan vara på arbetsplatser, det sker verkligen överallt.

Vad är ditt budskap till unga människor som är osäkra på varför de ska bry sig om valet?  

EU påverkar dig så påverka det som påverkar dig tillbaka. Det är det enda sättet om du vill vara med och bidra till förändring. Gör din röst hörd. För politiken och alla beslut som tas här inne i Europaparlamentet påverkar allting. 

Hur ser en vanlig dag som EU-parlamentariker ut?

Det är väldigt varierande från vecka till vecka. Men det kan vara allt ifrån att jag sitter och träffar dig exempelvis eller olika journalister. Eller som jag gjorde tidigare, träffade skolklasser. Jag kommer senare i eftermiddag träffa en grupp från mitt eget partidistrikt. Socialdemokratiska partidistriktet från Uppsala. Igår var jag med i Deutsche Welle, tyska tv-kanalen. Så det ser väldigt varierande ut. Men också givetvis det vanliga politiska arbetet i parlamentet med kommittémöten, och parlamentssessioner när alla 705 parlamentariker samlas. 

 

 

 

Källor: (1) EU Val
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional