Amanda Lind (MP): "Vi måste prata mer om att klimatomställningen ska vara rättvis"

Publicerad 2024-06-04 06:30

Unga i utsatta förorter kan ha svårt att engagera sig i miljöfrågor då de har många andra problem. Därför att klimatomställningen måste vara rättvis och att det ska vara billigare att göra rätt, enligt Miljöpartiets nya språkrör, Amanda Lind.  – Om man har det tufft i sin vardag, till exempel svåra ekonomiska förutsättningar, då är det klart att det är svårare att också tänka på klimatet och miljön, säger Amanda Lind.

 

Du är ny som språkrör för Miljöpartiet. Vilka utmaningar har du stött på och vad ser du fram emot?

– Jag har bara varit språkrör i fyra veckor så jag har inte hunnit med så många utmaningar än. Möjligen att vi går rakt in i en EU-valrörelse. Jag är väldigt taggad för mitt nya uppdrag. Jag vill göra så mycket som möjligt, hinna med att kampanja och resa i landet och även vara här på Järvaveckan. Så det är väldigt intensivt men det är väldigt roligt.

Och vad var det som fick dig att börja engagera dig i politik?

– I tonåren så fick jag upp ögonen för orättvisorna i samhället. Både de globala orättvisorna, att vissa länder är rikare än andra. Jag engagerade mig i djurrättsfrågor och miljöfrågor. I detta hittade jag till Miljöpartiet. Jag har också känt att i det politiska systemet kan man göra skillnad. Jag har alltid drivits av att sitta i de beslutande rummen och försöka pusha besluten så de blir så bra som möjligt.

För några år sedan så startade jag ett ungdomsförbund för klimatfrågor. Något som vi alltid stötte på här i Järva var att ungdomar kände att de har så stora problem i vardagen att de inte kan fokusera på miljön. Vad din syn är på det och hur jobbar ni för att engagera ungdomar i utsatta områden?

– Precis. Jag tycker det du säger är väldigt viktigt. Det är helt avgörande att vi jobbar både med klimatomställningen och med rättvisan. Ett rättvist och jämlikt samhälle. Det hänger ihop. Om man har det tufft i sin vardag, till exempel svåra ekonomiska förutsättningar, då är det klart att det är svårare att också tänka på klimatet och miljön. Det är därför vi behöver politik. Politik som skapar system där det är lätt att göra rätt. Där det är billigare att vara klimatsmart.

– Jag tror mycket på kraften i att göra saker tillsammans, i föreningsliv eller i folkrörelserna. Och att alla människor kan engagera sig på olika sätt och vara en del i omställningen. Vi har en jättestor uppgift som parti, att möta unga och engagera unga brett i hela Sverige i den rättvisa klimatomställningen.

Enligt den senaste valbarometern så är det bara 5,1 procent som skulle rösta på er. Hur planerar du att jobba för att hålla ert parti levande?

– Vi har haft några mätningar med ännu bättre siffror. Jag tror det beror på att väljarna ser vad den nuvarande regeringen gör. De river ner klimatarbetet och skapar större klyftor i samhället. Jag menar att vi ska vara en kraft för en annan väg, och visa det. Vi ska vara modiga och framåtlutade. Vi ska prata mer om att omställningen är någonting som vi gör tillsammans och att den måste vara rättvis.

Om ert parti får platser i Europaparlamentet. Hur kommer ni arbeta för att stoppa krisen i Palestina?

Foto: Guuled Mohamed

– Jag tycker att regeringens tystnad är skamlig. Regeringen har alla möjligheter att trycka på för att Israel ska sluta döda i Gaza för att få till stånd en permanent vapenvila och för att få in mer bistånd in till Gaza. Idag har det kommit fram att man fortfarande stoppar bistånd till Gaza., trots att det här är utrett från internationella myndigheter. Och det är skamligt. Vi jobbar redan med den här frågan i EU-parlamentet, Alice Bah Kuhnke har talat om detta. Vi kommer fortsätta driva på, både i Sverige och i EU för att det ska bli en långsiktig tvåstatslösning. Men här och nu handlar det om att få stopp på det besinningslösa dödandet i Gaza.

Du nämnde i ditt tal att det är viktigt att jobba förebyggande för att hjälpa unga som är på väg mot kriminalitet. Och nuvarande regerin.g jobbar med visitationszoner, vilket har väckt mycket åsikter här i Järvaområdet. Vad tänker ert parti kring just den frågan?

– Att det är fel väg att gå. Det finns andra saker vi kan göra för att ge polisen bättre redskap för att kunna sätta dit gängkriminella. Det är viktigt. Men visitationszoner riskerar att istället skapa bristande tillit. Bristande tillit, både till polisen och till samhället. Och det är fel väg att gå.

Vad anser du har varit dina största framgångar som kultur- och demokratiminister?

– Det var fantastiskt roligt att få jobba med kultur- och idrottsfrågorna och demokratifrågorna. Och jag tyckte att det roligaste var när vi fick till satsningar som riktade sig mot just barn och unga. Till exempel på Kulturskolan. Men det jag är allra mest stolt över är nog ändå de stora krisstöden vi fick till under pandemin, till kulturen och idrotten. Det var viktigt och det räddade många genom krisen.

Vad tar du med dig från Järvaveckan?

– Jag tar med mig den fantastiska energin, öppenheten och alla samtal jag har haft. Och jag ser fram emot att komma hit igen!

Källor: (1) Väljar­baro­metern - Så skulle svenska folket rösta om det var val i dag
Skribent
Fotograf
Tags: 

Dela

Elevartikel

19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional