15 åringar praoar på Dalaridå! Trevliga kunder och glatt skratt!

Publicerad 2024-05-27 10:00

Dalaridå är en butik med omkring 25 000 olika artiklar. Butiken är väldigt attraktiv och Malungsfolket gillar att den finns i byn. På Dalaridå jobbar Malin Claesson och en praovecka med henne och hennes kollegor är inte fel. Trevliga kunder och personal gör allt mycket bättre. Man får lycka i kroppen av att kliva in i butiken och går man in kommer man inte ut. Butiken ger dig och ditt hem den varmaste, bästa och snyggaste känsla. Ge ditt hem en make over och njut av allt det fina!

 

På måndagen runt klockan nio låser Anna Forsman upp ute dörren. Hon drog handen genom det korta håret och vred på en knapp så att dörrarna in till butiken öppnades automatiskt.

- Står du här och väntar? frågar Anna medan hon låser upp.

Personalen välkomnar en med ett varmt hej och Anna visar vägen. Man går först in genom uterummet och sedan öppnar hon dörren in till butiken. När du tar det första steget in så känner du den typiska doften som brukar vara i just en sådan affär. Anna tar bestämda steg genom butiken och tillslut stöter vi på Anders som springer runt och runt, han jobbar nog hårt!! Anna fortsätter mot personalrummet och visar ett skåp där man ska hänga ytterkläderna. Efter det berättar Anna om dagens och lite utav veckans arbetsuppgifter. På morgonen är det lugnt i butiken och man hör ljudet av läskkylen framför kassan.

Företaget startade 1982 av Walter Dreher, men ägs nu utav Anders Claesson.

- Det är en butik på ca 700 kvadratmeter, (sälj yta). Våra besökare är alla åldrar mest från Malung och kringliggande orter, berättar Malin Claesson.

Det är ett litet varuhus med omkring 25 000 olika artiklar. Arbetsplatsen har hetat Dalaridå sen det startades. På Dalaridå är dom tre anställda samt en halvtidsanställd.

- Anders Claesson är VD och sysslar med annonsering/marknadsföring, inköp plus allt i allo, han har också ett personalansvar. Malin Claesson jobbar med inköp och allt i allo. Anna Forsman har hand om kassan och varuplock precis som Birgit Lind har.

De anställda har gått aspirantutbildning, ekonomi och handels. Om man ska jobba på Dalaridå så är det viktigt att vara:

-  trevlig, självständig och ansvarsfull.

Anders Claesson

På dalaridå kan man inte jobba hemifrån och man jobbar mån-fre 9-18 lör 9-14. Man har en timmes rast per dag och man får ta 5v semester om man vill. Tiderna är schemalagda. Sköter man inte arbetstiderna får man tillsägelse, varning.

- Det har vi faktiskt inte varit med om. Säger Malin och ler glatt.

Om man skulle bli uppsagd på Dalaridå så skulle det vara bland annat misskötsel och stöld m.m. Malin Claesson tycker att det bästa med arbetet är alla dom trevliga kunderna och att det är ett ombytligt arbete.

- Det finns inget dåligt med detta arbete!

Kunden Karin kommer in med ett leende på läpparna. Hon ler glatt och frågar:

- Hej! Såg att det var 30% på resväskor idag. Vart finns dom?

- Följ med!

Karin visas snabbt till väskorna. Resväskorna ligger vid leksaksavdelningen längst ner till vänster i butiken. Det fanns några att välja bland så hon bad om att få kolla inuti. Karin bestämde sig sedan för en mellanstor gammelrosa resväska med två fack inuti. Hennes väska var trasig när hon fick tillbaka den från flygplatsen förra gången hon var ute och reste. Hon fick med sig en lapp som visade att väskan hade gått sönder och att hon skulle få tillbaka pengar från flygplatsen.

Anna hjälpte Karin så att hon kunde köpa väskan. Karin frågade också vad mer som finns i denna butik.

Anders Claesson

- På Dalaridå finns nästan allt! Det är en butik som lockar alla åldrar. Man kan köpa allt från lampor till både utomhus och inomhus, utemöbler, grillar, leksaker, godis och glass, pennor, inredning, julklappar m.m. Omsättningen på företaget är ca 10 000 000 kr.

Några dagar på Dalaridå tyckte jag att var lärorikt och spännande, men också kul. Jag trivdes bra och dom tog väl hand om mig. Dalaridå valde jag för att jag ville både veta hur det såg ut “bakom kulisserna” men också för att det verkade spännande och jag kanske ville söka sommarjobb där. Stämningen på Dalaridå var suverän. Vi skrattade och massor utav trevliga kunder kom in och ut ur butiken.

Innan jag kom till Dalaridå tänkte jag att man behövde ha mycket erfarenhet. Men det stämde inte. Dom hjälpte mig igång bra och förväntade sig inte så mycket av mig egentligen. Jag tänkte mycket på att vara trevlig och lyssnade så att jag skulle lära mig snabbt. På Dalaridå tror jag att det är nödvändigt att man är trevlig, självständig och ansvarsfull.

Jag har lärt mig en massa saker, några saker jag lärde mig var att sätta pris på varor, stå i kassan, se hur et ser ut på lagret och fylla på ute i butiken. Det var ändå ganska likt hur jag förväntade mig att det skulle se ut och hur det skulle vara. Till exempel vissa dagar var det mycket folk och vissa dagar lite mindre.

Dalaridå kommer nog inte vara mitt framtida yrke. Men kanske någon annan butik. Jag vet inte riktigt vart jag vill jobba i framtiden men Dalaridå blir det nog inte. Detta tycker jag eftersom en utav nackdelarna var att det blev långtråkigt vissa stunder. Det blev liksom ganska mycket väntan. Men å andra sidan var jag bara på prao och det kanske är en HELT annan sak att jobba där på riktigt. När man kommit in i det ett tag så kanske man får göra mycket mer och det kanske blir roligare. Men känslan just nu är att jag inte skulle vilja jobba i en sådan butik.

Min vecka/dagar var riktigt roliga dock! Jag fick träffa mycket folk och det tyckte jag var jättekul och trevligt. Kassan var spännande, det blev några rätt och ganska mycket fel, men jag lärde mig utav mina misstag. Jag ångrar inte att jag valde den praoplatsen för nu har jag sett hur det kan se ut och nu vet jag om jag tycker det är mindre kul eller om jag tycker att det är roligt.

Källor: (1) Malin Claesson
Bildtexter till Reportagebilder:
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional