Tuvalisa Wigardt och Ali Shohani var några av ungdomarna som fick chansen att vara med och sätta agendan för den politiska debatten i Stockholm på torsdagen, när Ungdomsparlamentet intog Stadshuset. Och när unga får styra handlar debatten om rasism, sexuella trakasserier, bostadsbrist och jobb.
Till vardags är det slipade kommunpolitiker som debatterar i Rådssalen i Stadshuset i centrala Stockholm. Men under en av årets 365 dagar så är det ungdomarnas tur. Mötet förbereds under höstterminen i lokala ungdomsparlament och där 950 ungdomar från 12 olika skolor arbetat fram motioner kring fem frågor. Representanter från de lokala ungdomsparlamenten har sedan jobbat vidare med frågorna på den centrala nivån. På torsdagen var det dags att rösta om dessa motioner helt enligt den sedvanliga demokratiska processen.
Motionerna lyfter och föreslår lösningar på fem frågor som unga stockholmare brinner extra mycket för 2017. En är sexuella trakasserier – en fråga som ungdomarna lyfte redan innan den massiva metoo-kampanjen som styrt nyhetsrapporteringen under de senaste veckorna.
Tuvalisa Wigardt, 16, var en av de som klev fram i talarstolen, för att presentera motionen om hur Stockholms stad bör motverka sexuella trakasserier.
– Det kom mycket frågor kring vårt förslag att kvotera in kvinnor i statligt ägda företag. Vissa tyckte att det skulle vara diskriminerande för männen. Det är något jag har lärt mig av det här, att det som är självklart för dig är inte det för alla.
Tuvalisa, som går på Kungstensgymnasiet i Stockholm, har deltagit i Socialutskottet – ett av fem utskott som tagit fram en motion utifrån sitt ämne.
Deltagaren Tora Bengtsson tyckte att frågan om sexuella trakasserier var den viktigaste i årets ungdomsparlament.
– Det ser ganska illa ut i skolan. Det finns gruppchatter där killar listar och jämför tjejers kroppar och paxar vem de ska ha sex med inför en fest. Vi har hört att en del tjejer inte känner att de kan lägga ut bilder på sig själva på sina sociala medier för att de är rädda att de ska hamna i gruppchatter. Metoo-kampanjen kom ju till för att det ska bli förändring, men kunskapen verkar tyvärr inte nå skolan. Man pratar mycket om likabehandlingsplaner, och då är det ju viktigt att man tar upp vad som definieras som sexuella trakasserier.
Skolkompisen Ali Shohani har deltagit i Jämlikhetsutskottet som tagit fram en motion om rasism. Ali fick stående ovationer för sitt tal om rasism som öppnade debatten kring detta ämne.
– Med tanke på de applåder jag fick tror jag att tiden är mogen för att driva en gedigen kamp för att sätta stopp för rasismen. Man har försökt men det har bara fortsatt att växa. Antagligen för att det är ineffektiva metoder eller att man helt enkelt inte prioriterar rätt.
Både Alis och Tuvalisas motion fick grönt ljus och kommer nu att hamna på politikernas bord.
– Det känns jätteroligt att få vara med och påverka. Metoo-kampanjen är jätteviktig och får offer att våga anmäla, men den kan inte påverka lagar eller läroplanen. Att arbeta på det här sättet är mer långsiktigt. Vi får en direktkontakt med makten. Politiker håller vår motion i sin hand och kan ta våra förslag vidare, säger Tuvalisa.
Debatten i Stadshuset kan stundtals kännas tuff. Innehållet i motionerna, problemformuleringar och förslagen till åtgärder, ifrågasätts och utmanas. Den som presenterar motionen ska förklara, försvara och försöka få med sig majoriteten för att få igenom just sin motion.
Har ni några framgångstips när det gäller att argumentera för sin åsikt?
– Vi lever i en demokrati där vi får säga vad tycker. Om man har en åsikt tycker till en början att man ska använda den rätten. Den som är nervös kanske börja med att våga stå inför hela klassen och prata. För att inspireras kan man söka på kända tal på Youtube, säger Tuvalisa.
Så får du framgång i debatten
Ungdomsparlamentet i Stockholm inför debatten
Så funkar det
Ungdomsparlamentet i Stockholm så funkar Ungdomsparlamentet
Hitta Ungdomsparlamentets motioner
Ungdomsparlamentet i Stockholm årets frågor
Vill du bli bättre på att hålla tal?
Hålla tal
Så kan du påverka i Stockholm
Så styrs Stockholm
Vill du vara med?
Var med i Ungdomsparlamentet
Är du intresserad av att jobba med Ungdomsparlamentet på din skola i din kommun kan du kontakta demokratibygget.se
En motion. Ett förslag till beslut som läggs fram till en församling i till exempel en förening eller i kommun, landsting och riksdag. Motioner kan normalt bara väckas av ledamöter i församlingen.