De är ansvariga för Sveriges skydd

I den spännande miljön hos FOI tillägnar Forskaren Bengt sin arbetstid. Bengt delar med sig om sina erfarenheter och åsikter i yrket.

Publicerad 2023-01-26 11:57

Klockan är halv åtta på morgonen en kylig höstdag. De fina orangegula löven ligger färgglatt på marken. Jag är på väg gåendes i det minusgradiga vädret för att intervjua en forskare från totalförsvarets forskningsinstitut. Elever runt om i Sverige har precis fått den årliga pausen från studerandet i samband med det nuvarande idylliska höstlovet, men samtidigt hos totalförsvaret forskningsinstitutet vilas det inte. Forskaren Bengt är en av de som tillbringar sin arbetstid hos forskningsinstitutet fartfyllda område

Jag möter upp Bengt klockan 10:00 utanför porten till hans lägenhet som vi har bestämt träff vid. Bengt har laddat inför mötet redan i ungefär 10 minuter innan mitt anländande. Det utstrålar att han är en seriös arbetare som kommer hellre för tidigt än för sent. Bengt nickar välkomnande till mig från långt håll. Bengt bär svarta jeans och en ren vit skjorta. En seriös uniform som är en formell klädstil anpassad till hans yrke. Jag närmar mig honom och blir direkt välkomnad med en hälsning glatt av honom med ett stort leende på läpparna.

Vi tar hissen upp till den nionde våningen och stiger in i lägenheten mitt emot hissen. Direkt slås man av en varm doft från en bakelse när vi öppnar dörren in till lägenheten. Den smakfulla lukten åker rakt in i näsan. Bengt har överraskat med en äppelpaj till mötet. Bemötandet får mig direkt att känna att han har sett fram emot intervjun i och med engagemanget att ha lagt en äppelpaj. Vi skär en lagom stor bit äppelpaj och efter det beger vi oss till vardagsrummet som ligger bredvid köket. Vardagsrummet är stort med en mjuk och bred soffa i mitten av rummet och mitt emot en stor TV. Längst in i hörnet finns Bengts kontorshörna med en modern kontorsstol. Sikten utifrån hans balkong erbjuder en tydlig fin utsikt över Stockholm. Sjön är endast ett stenkast bort från lägenheten. 

Jag sätter mig i den vita soffan och känner direkt hur jag sjunker ner i den mjuka soffan. Soffan är bekväm och omöjlig att resa sig från. Bengt tar sin flexibla kontorsstol. Stolen är anpassningsbar och har ett perfekt ryggstöd, han lutar sig fram bekvämt i sin kontorsstol med benet hängandes över den andra och dricker sitt varma kaffe belåten. På väggarna hänger det tavlor på diplom från olika forsknings yrken. Bengt presenterar hans start hos yrket

- Jag har jobbat tre år på FOI. Jag har alltid varit intresserad av forskning, det började med att jag blev examinerad i forskning för teknisk mekanik, dock tog jag resan vidare inom inom strömnings mekanik. Sedan fick jag möjlighet att utbilda mig vidare till forskare här och har kvarstått här sedan dess, redogör Bengt glädjande. 

"En ordinär dag på FOI"

I den dolda delen utanför Tumba ligger den slutna totalförsvarets forskningsinstituts område som är avlägset från den röriga stadsmiljön. Området är tätt omringad av en stor skog som förser den lugna naturkänslan samt skyddar från olika intryck av allmänhetens hets. Totalförsvaret forskningsinstitut är ansvarig för bland annat säkerhet. FOI är en försvarsmyndighet som har till uppgift att bedriva forskning, teknik och metodutveckling samt utredningsarbete till stöd för totalförsvaret. Här undersöker man kunskap om teknik för att värdera om föremålen är lämpliga för användning. Uppgifterna innebär kontroll för godkännande av vapen och tillgodose ett säkert bruk av utrustning.

- Yrket är uppdelat i olika enheter, jag fokuserar på forskning av vapen, skydd och säkerhet. Uppdragen här på totalförsvaret forskningsinstitut varierar kontinuerligt. Det går från teori till kraft. Ibland testar vi vapen. Det är ständigt omväxlande. Här hos forskningsinstitutet välkomnas man av varierande typer av anställda, allt ifrån forskare, fysiker och samhällsvetare. Det sker en blandning här av vilda moment, höjd, energifull stämning och nya äventyr, det liknar en ordinär dag här på försvarsinstitutet, fortsätter Bengt. Vi testar vapen på vårt skjutfält som är ungefär lika stort som Södermalm avslutar Bengt.

Vid prövning av vapen blir stämningen ständigt hög när skotten från de medelstora, tunga gevären avlossas i de spridda skyttområdena, de höga smällarna ger ett ekande ljud över hela utrymmet, nyfikna undersökare är fastklistrat närvarande och betraktar det vanliga men ständigt hårresande ögonblicket som får nerverna att pirra och får ögonbrynen att höjas, uppspärrande och nyfikna ögon granskar momentet upp och ner. En stark doft av vapen olja och krut känns stickande ända upp i näsan. Pang, pang och återigen pang dunsar ljuden rejält i de beskrivna stora skjutfälten och får ”håret att resa sig” efter ännu en prövning av vapen. Skottens träffar slår omilt mot måltavlan och omskakar den pirriga närvaron.

” Folk bär på sprängladdning”

Jobbet innebär flertal risker i samband med experiment med exempelvis vapen. Jag frågar Bengt hur de hanterar situationerna och vad som krävs för att utföra ett experiment.

- Det läskigaste är att folk går runt med sprängladdning, men eftersom vi har skydd och kontroll så går allt som det ska. Det gäller att vara förberedd, noggrann och koncentrerad. Vi måste framställa en plan innan vi begår experimentet, nickar Bengt självklart. Exempelvis om vi ska testa ett sprängmedel, måste vi berätta om planen för våra chefer så de kan granska och komma med respons för förbättring och godkänna planen. Tillägger Bengt optimistiskt och självsäkert. Vi måste ha skyddsdräkt och exempelvis brandsläckare med oss. Går något snett skrivs omedelbart rapporter och undersökningar sker, men jag har aldrig blivit skadad. Vi är försiktiga och har många kontroller uppger Bengt allvarligt.

”Straffbart att läcka information”

Att jobba inom FOI tillkommer krav på tystnadsplikt eftersom viss informationen inklusive vissa experimenten är sekretessbelagd från allmänheten. Sekretessen är viktig eftersom spridningen av information till allmänheten kan hamna i fördärvad användning och resulteras i utnyttjande av information och spridning till andra länder. 

- Vi har sekretess, vi har skrivit på ett kontrakt om att inofficiell information om exempelvis experimentens resultat ej får läckas till obehöriga personer. Sprider en anställd spekulationer i exempelvis utlandet kan det klassas som spioneri. Konsekvent att hemligheter läcks därmed hot samt korruption kan uppstå om det hamnar i fel händer, uppger Bengt allvarligt.

FOI är en spännande och unik arbetsplats. Det känns som man får vara delaktigt av något maktfullt. FOI’s hemligheter gör mig nyfiken. Jag återgår till intervjufrågorna nyfiket. Vad är det som har fått Bengt att fastna för yrket? Vad har han lärt sig? Frågar jag innan vi avrundar intervjun.

”Man lär sig något nytt varje dag”

- Mängden varierade människor och allas olika egenskaper samt kunskaper tillför nya lärdomar varje dag. Det är det jag gillar med mitt yrke att alltid få lära mig något nytt i vår mångsidiga grupp, eftersom det är spridd av unika yrkesgrupper här, avslutar Bengt.

Både jag och Bengt känner oss nöjda med intervjun. Jag har berikats med kunskap. Jag tackar för intervjun och vi avslutar intervjun med att säga hejdå vid hissen utanför hans dörr och jag beger mig hem med nyvunnen optimism med nyfikenhet för yrkesplatsen. 

Källor: (1) FOI forskning, (2) totalförsvaret juridik, (3) Wordpress
Bildtexter till Reportagebilder:

Dela

Elevartikel

HBO max
14 mar
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
08 feb
Elevartikel
Dreamworks
07 feb
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
31 jan
Elevartikel
20 jan
Elevartikel
Delia Anderle
20 jan
Elevartikel
Felix Wallin
20 jan
Elevartikel
Isak Andersson Sundblom
20 jan
Elevartikel
Jonas Lindén
20 jan
Elevartikel
ARNE
19 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Alla som vill
18 jan
Elevartikel
Jag
18 jan
Elevartikel
18 jan
Elevartikel
Charlie S. Ormsmarck
16 jan
Elevartikel
Foto: Sara Eklind
20 dec
Elevartikel
20 dec
Elevartikel
Cenita Welander
15 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional