Nadia, 21, överlevde tre månader som IS sexslav. Och hon har ett budskap till de ungdomar som funderar på att ansluta sig till terrororganisationen.
– Daesh handlar inte om religion. De handlar om död, systematisk våldtäkt och barn som tränas att bli terrorister.
Nadia Murad, om någon, borde veta. För bara ett år sedan var hon en av de tusentals kvinnor som hålls som sexslavar av IS, som dagligen våldtas, hyrs ut eller säljs på auktion till rika män i Mellanöstern. Nu är hon i Sverige för att berätta om vad hon gått igenom, och för att få den svenska regeringen att agera.
– De är fortfarande omkring 3600 kvinnor och barn kvar. Det är dem jag tänker på varje sekund. Det är inte mig det handlar om, det är dem.
Sverige är det land som har störst andel ungdomar som åkt ner för att ansluta sig till Daesh. Vi undrar vad hon skulle vilja säga till de svenska ungdomar som överväger att åka ner. När hon svarar på vår skärps tonen i hennes röst.
– Jag kan inte förstå hur någon tänker som funderar på att åka ner. Deras ideologi baseras bara på död, systematiska våldtäkter och träning för barn för att bli framtidens terrorister. Jag förstår inte varför man skulle vilja åka ner och bli en del av det.
Nadja kallar Islamiska staten för Daesh, som är det namn som allt fler använder om dem. Den svenska regeringen beslutade nyligen att uteslutande använda Daesh, som liknar det arabiska ordet för ”skräp” eller "krossa", när de pratar om terrororganisationen. ”Islamiska staten” missvisande, eftersom de varken är en stat eller har någonting med islam att göra.
– De begår brott under namnet islam men Daesh har ingen religion. De enda de tror på är att döda människor, att döda kvinnor och tvinga folk att lämna sina hem. Därför måste alla muslimska ungdomar känna till detta och stå emot Daesh och förstå att de förstör deras religions namn. Alla säger att Daesh är starka. Men de är starka bara för att vi är delade. Om alla religioner enas mot dem så kommer deras styrka att försvinna.
Nadia är yezidier och lever i irakiska Kurdistan. Hennes folkgrupp har länge varit utsatta för förtryck och diskriminering. Av Daesh utmålas de som djävulsdyrkare. Fram tills för två år sedan levde Nadja ändå ett vanligt liv. Hon hade precis gått ut andra året på gymnasiet när alla hennes framtidsdrömmar slogs i spillror i ett slag. Det var i augusti 2014 som IS utraderade all form av mänsklig värdighet i hennes by. Det är svårt att ta in omfattningen av de upplevelser hon beskriver.
– De separerade kvinnor och män och dödade männen. Min mamma och 80 andra kvinnor dödades också. Resten av kvinnorna och flickor över 9 år togs som sexslavar. De yngre barnen sattes i träningsskola för att bli framtidens terrorister.
Efter att Nadia försökt fly blev straffet att vem som helst fick utnyttja henne sexuellt. När hon bjöds in att prata inför FNs säkerhetsråd i december förra året berättade hon vad det innebar.
–Mannen som tagit mig som slav misshandlade mig, tvingade mig att ta av mig mina kläder och placerade mig i ett rum med sex IS-män. De utsatte min kropp för brottsliga gärningar tills jag förlorade medvetandet
Sedan situationen blivit känd har flera initiativ startats av ideella krafter för att frita de kvinnor som hålls fångna. Men få av dem vill prata om vad de varit med om. I den yezidiska kulturen är det skamligt att prata om det. De flesta lever dessutom under extremt fattiga och svåra förhållanden i flyktingläger runt irakiska gränsen.
Tyskland har öppnat för att ge 1000 av dessa kvinnor och barn fristad som kvotflyktingar. Nadia är en dessa. Nu viger hon sitt liv åt att berätta för världen och på så vis bli en talesperson för alla de med samma erfarenheter och de som fortfarande befinner sig i Daesh våld.
– Det är inte alla som kan komma och berätta. Många väljer att lida i tystnad. Vissa vill inte ens visa sitt ansikte på grund av skammen.
Under sitt besök har Nadia också träffat utrikesminister Margot Wallström, som också tog initiativet till att bjuda in Nadia till Sverige. Hon uppmanar Margot Wallström att sätta press på andra länder för att stödja fritagningen av kvinnor och barn som är bortrövade av Daesh och att ge dem en fristad.
Hon hoppas också att Sverige kan göra samma sak som Tyskland gjort och ge asyl de de som fritagits.
– Jag tror säkert att Sverige kan göra och att Sverige bör göra samma sak. Det är redan ett stort tryck på Sverige, men vi vet alla att det är ett jättestort tryck på Tyskland också. Ändå agerade de. Det kan Sverige också göra
Det går inte att begripa omfattningen av det Nadia varit med om. För hennes egen del har läkningsprocessen knappt börjat. Och helt fri kommer hon inte att bli förrän hennes medsystrar är fria och IS är utplånade.
– Det finns inget utrymme för våra privata drömmar om framtiden. Det enda som är viktigt just nu är att rättvisa skipas mot de som begått de här brotten mot oss och att vi får hjälp att få tak över huvudet. Det handlar om att överleva. Drömmarna får vi skjuta på framtiden, säger hon.