Bulltofta IF – idrott för unga av unga

Publicerad 2022-06-02 09:30

Ett gäng unga tjejer från Malmö tröttnade på att det fanns för lite gratis idrott för unga i Malmö och byggde upp en egen förening. Idag på Järvaveckan intervjuar vi Mia, Astrid, Celine och Agnes från Bulltofta IF. – Hela budskapet med föreningen är att det ska vara gratis att det är unga som leder unga, säger Agnes.

 

Tjejerna ger ett starkt intryck, de är väldigt pratglada och mogna. Alla tjejer är extremt ambitiösa och motiverade till att utveckla deras sin förening samt uppnå sina mål. 

Deras förening Bulltofta IF startades 2019 och skiljer sig lite från andra föreningar eftersom alla ledare är mellan 11 och 16 år. Det är också unga som sitter i föreningens styrelse. Det betyder att det är de som bestämmer över föreningen, med stöd av vuxna. Det är Skånes Skolidrottsförbund som gör det möjligt. Genom deras bidrag kan alla aktiviteter vara helt gratis!

Berätta lite mer om er själva och er verksamhet!

Agnes: - Vi började 2019. De flesta var då bara medlemmar men sedan har vi byggt upp det blivit ledare och suttit i styrelsen.

Celine: - Jag har börjat vara medlem först, men sedan ville de att jag skulle bli leda. Först var det genom skolan men nu driver vi det utanför skolan.

Varför är det viktigt för er att unga driver föreningen?

Mia: - Det är enklare för unga att komma på aktiviteter som lockar andra i samma ålder för att man vet vad de tycker om. Man kan tänka mer från sitt egna perspektiv, vad man själv hade velat gå på. Våra aktiviteter blir på ett annat sätt. Man kommer dit för att ha kul. Jag kommer inte till klubben bara för att sporta. Jag kan sitta på bänken och snacka med kompisar och bara ha kul! Så vi är lite mer än en idrottsförening, vi har ett umgänge där också. 

Agnes: - För oss ledare känns bättre att det är vi och inte bara massa vuxna. Om det är vi som får komma fram med idéer så blir man mer engagerad.

Astrid: - Om man har vänner som är ledare så är det ännu roligare att komma på aktiviteterna. Det känns också som man får ta mer plats än om det vore en massa vuxna som hade stått och pratat om vad de tyckte. Då skulle det nog känts som att barnen inte fick ta plats. Det känns mycket lättare att prata inför alla när alla är unga. 

Vad fick er att vilja börja med detta?

Agnes: - Vi märkte att många unga och barn inte kan idrotta för att det kostar pengar. Därför ville vi ha en förening som är helt gratis.

Vad har ni lärt er genom engagemanget i föreningen?

Mia: - Vi har gått mycket utbildningar, varit på läger och dagsutbildningar, och har lärt oss om hur man leder unga och i att arrangera större evenemang. Vi har också lärt oss hur man bjuder in folk, hur man sprider saker och att leda en lite större grupp med folk och hur man får folk att lyssna och så. Det kanske inte låter jättekul men det är roligt! Utbildningarna hålls av Skånes Skolidrottsförbund. De som går utbildningarna kan själva hålla i utbildningarna när de blir äldre. Det är kul att se att man kan bli något större när man blir äldre! Man har lite fördelar.

Celine: - Det står också på vårt cv lite av vad vi gjort i föreningen, om vi suttit i styrelsen till exempel.

Astrid: - Vi har också lärt oss om hur man inkluderar alla på aktiviteterna.

Har ni några tips till andra unga som vill bli ledare?

Astrid: - Bara kör, kom på idéer och bygg utifrån det!

Källor: (1) Bulltoftaif, (2) Skånes skolidrottsförbund
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Ljud
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

02 jun
Elevartikel
Foto: Tolin Alaqrabawi
02 jun
Elevartikel
Adam Suleiman
02 jun
Elevartikel
Vadim Ghairda
02 jun
Elevartikel
Jag.
02 jun
Elevartikel
Malak Azizi och Valeria Gjoka.
02 jun
Elevartikel
Omeira Hunganei
02 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
01 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Av: Jag
31 maj
Elevartikel
30 maj
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Skribenten
29 maj
Elevartikel
Emma Johansson
26 maj
Elevartikel
Adrian Vestin
26 maj
Elevartikel

 

Redaktionen

14 mar
Professional
06 feb
Professional
12 sep
Professional
15 mar
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional