Alfons, ett av Jehovas vittnen

Publicerad 2018-04-25 06:49

Utåt sett är han som vem som helst. Går i skolan, hänger med kompisar, spelar gitarr. Men något skiljer Alfons Svensson åt de flesta andra tonåringar, han är ett Jehovas vittne.

“Va? Jehovas vittne?” sa jag till min bästa vän när hon visade upp en bild på Alfons Svensson i vår parallellklass. Jag tänker tillbaka på när jag har lyssnat på podcasts om sekter och de har nämnt just Jehovas vittne. Jag hade så många frågor. Är det en sekt? Vad får man göra? Vad får man inte göra? När vi några månader senare fick i uppgift att skriva ett reportage såg jag min chans.

Men vad är Jehovas vittne egentligen? Eller JW som det förkortas, efter engelskans Jehovah's witnesses. Det är alltså ett samfund inom kristendomen, det är inte en sekt. Enligt wikipedia klassificeras det som sekt i Sverige tom 1995, men alltså inte längre. Medlemmar i Jehovas vittne tolkar bibeln annorlunda än svenska kyrkan och den generella kristendomen. Organisationen finns över hela världen och har ungefär 8 miljoner anhängare som samlas i 120 000 församlingar. Jehovas vittnen urspringer från USA och har funnits sedan slutet av 1800-talet

Jehovas vittne

Jag började följa Alfons på instagram samt la till honom som vän på facebook och skickade iväg ett privat meddelande. Jehovas vittnens officiella hemsida är länkad i hans instagramprofil. Han har delat klipp på honom när han spelar elgitarr och bilder som han har ritat. På hans facebook har han delat videor från rockbandet “Guns N’Roses” officiella sida. Dagarna gick och jag var tveksam på om jag skulle få ett svar alls. När jag väl såg notisen jag fick när han svarade visste jag inte var jag skulle börja. Till min besvikelse ville han inte ta intervjun öga till öga med mig, och jag funderade på varför. Var han tvungen att be om hjälp med om vad han skulle säga? Fanns det saker han inte fick säga? Kommer någon annan skriva svaren åt honom?

Jag började hur som helst med att fråga lite frågor om Alfons. Han berättar om sin familj som består av han, hans mamma, pappa och 13-åriga lillebror. Alfons går första året på gymnasiet med inriktning 3D- och spelgrafik. Han beskriver sig själv som väldigt kreativ och som vilken annan tonåring som helst. Men stor del av hans fritid går även åt saker som handlar om Jehovas vittne. Två gånger per vecka är det möte i församlingen, där han träffar andra medlemmar. Han berättar hur alla församlingar världen över har församling samma vecka och de följer samma program och diskuterar samma saker. Alfons missar sällan möten och tycker att han lär sig mycket av att vara där. Dessutom missionerar han, vilket han refererar till som att “gå i tjänsten”. Det man då gör är att uppmuntra människor att självla undersöka Biblen, att leta efter nya medlemmar med liknande syn på livet och framtiden. Det kan vara att man går och knackar dörr eller står och delar ut lappar på stan. Alfons berättar att detta är något som han brukar, eller i alla fall försöker göra tillsammans med min familj eller sina vänner, varje helg.

Jag funderade över hur frivilligt det egentligen är för honom att vara med. Även om han trivs, så är det väl det enda han vet om? Borde han inte få testa att leva som han vill? Tankarna snurrade runt i mitt huvud, men när han berättade hur han liv ser och har sett ut förstod jag att det bara var massor med fördomar som jag hade. När jag frågar om han föddes in i JW berättar han att man inte blir född in i Jehovas vittne, utan det är ett aktivt val.

- Om du menar att jag är född och uppvuxen i en familj som är Jehovas vittnen, så ja. Vi har inte barndop som en del andra trossamfund, utan man blir en medlem om/när man har tillräcklig kunskap för att själv fatta det beslutet, vilket jag nyligen gjort. Man blir inte automatiskt ett Jehovas vittne för att ens föräldrar är det. Båda mina föräldrar blev Jehovas vittnen i övre tonåren och är det fortfarande, säger Alfons.

Han säger också att han tror att han förr eller senare hade sökt sig till JW även om hans föräldrar inte hade varit medlemmar. Han hoppas i alla fall det. Han spräcker även hål på ryktet om att ens familj skulle frysa ute en och bryta kontakten om man själv inte ville vara med i JW. Han berättar att de såklart skulle respektera och älska honom ändå.

SVT

- Jag har fått svar på stora livsfrågor, har ett ljust och positivt hopp för framtiden, värdefull kunskap om Bibeln och dess innebörd, och har vänner över hela världen som jag delar detta med, fortsätter han.

Han säger också att han trivs väldigt bra, att om han inte hade gjort det hade han inte valt att vara med. Det är inget som begränsar hans liv, utan mer ger honom riktlinjer för alla olika situationer. Vad som för folk som inte vet så mycket om JW kan man tolka det som att det finns massor med regler som måste följas, men Alfons berättar att det mer är riktlinjer för att leva så bra som möjligt. Det är upp till en själv hur mycket man vill följa dessa råd, och hur man vill leva sitt liv. Det finns ingen eller inget som tvingar honom att göra eller avstå från vissa saker.

Efter att ha märkt hur jag själv hade en del fördomar ville jag fråga Alfons om han hade blivit utsatt för det. Speciellt efter ett par sökningar på google där jag fick höra massor negativt om Jehovas vittne. Han svarade dock att han själv inte hade blivit så utsatt, men att det är väldigt tråkigt att det förekommer i så stor mängd. Han säger att han är nöjd med sig själv och sin identitet, även om det kan vara svårt att vara annorlunda ibland. Han berättar att de flesta fördomar om JW inte är sanna. Jag tar upp att det har varit mycket skrivet i media om JW och deras hantering av sexuella övergrepp och pedofili. Enligt wikipedia ska JW aktivt ha döljt tusentals fall av sexuella övergrepp från myndigheter och att offer, t.ex Andreas från Aftonbladets artikel, har fått råd att glömma och förlåta sin förövare och söka tröst hos Jehova (gud). Alfons svarar att för honom är sexuella övergrepp en stor synd som alltid ska bestraffas. Han menar att det är emot bibelns moralnormer, och om man inte vill leva efter bibelns moralnormer kan man inte vara ett Jehovas vittne.

- En person som gör sig skyldig till något så vidrigt skyddas inte av församlingen från konsekvenserna, avslutar han innan vi går vidare till nästa fråga.


Hur ser du på andra religioner? Tycker du att JW är den enda "rätta" religionen?

Wikipedia

- Eftersom jag uppskattar när andra respekterar min tro och livsstil, så respekterar jag naturligtvis alltid andras rätt att tro och leva som de vill. Om jag inte hade trott att Jehovas vittnen har sanningen, så hade jag ju fortsatt leta eller inte valt att vara ett vittne svarar han.

När jag läser igenom hans svar börjar jag förstå att anledningen till att han ville ha intervjun över mejl inte var för att det fanns något ont överhuvud som behövde kontrollera allt som skrev och sagts om JW, för jag märker hur Alfons är genuin i sina svar och att han verkligen trivs som medlem. Jag skäms lite över de fördomar som jag tidigare haft, för nu när jag får det förklarat för mig så förstår jag ju att det för Alfons bara gör honom lyckligare av att vara medlem. Han skriver att han ser positivt på framtiden, och att han är övertygad om att detta är det bästa sättet att leva på. Det om något gör mig så inspirerad, och jag blir lycklig för hans skull att han lever ett liv med hopp och gemenskap.

“Om jag inte hade trott att Jehovas vittnen har sanningen, så hade jag ju fortsätt leta”

Källor: (1) Wikipedia, (2) Wikipedia, (3) Aftonbladet
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional