Den Underbara Världen av Marinbiologi

Publicerad 2022-03-09 08:00

Haven har alltid varit en väldigt viktig naturresurs för oss människor för många år och den börjar försämras tack vare den globala uppvärmningen och miljögifter som påverkar havet på ett väldigt negativt sätt. Det finns ett yrke som kan hjälpa förbättra haven och det är yrket marinbiolog.

 

Marinbiologer arbetar med olika uppgifter, som att studera, skydda och utforska marint liv. Förutom det så hanterar de också att dokumentera och hålla reda på artens välmående. De är också ansvariga för att övervaka effekterna av mänskliga aktiviteter på marina djurs livsmiljöer. De bidrar också till att skydda det marina livet genom att förhindra att gifter kommer in i havet.  

Arbetstiden för marinbiologer kan variera beroende på årstid och kraven på jobbet. Detta yrke kräver också en viss flexibilitet då de ofta arbetar från olika platser och tider. Förutom att kunna skydda djur som lever i havet, tjänar man också en bra mängd pengar.

Även om det är ett jobb som bidrar till miljön kan det vara svårt att hitta ett jobb i Sverige för tillfället. Men det är ett arbete som alltid har varit viktigt på grund av havets betydelse för människor. Vi måste alla ta väl hand om havet för att hålla dem friska.

Marinbiologi har varit mitt intresse över en längre tid därför att arbetsmiljön är utomhus och arbetet handlar om havet som är en av mina favorit platser i världen. Marinbiologer har bra lön. Enligt framtid.se så kännar en marinbiolog ca 39 000 kr i bruttolön varje månad.

Inom marinbiologi kan arbetsuppgifterna vara båda fysiskt och psykiskt påfrestande. Man kan jobba i ett labb eller vara ute i naturen, så man måste ha en stark hjärna och stark kropp för att vara framgångsrik inom det marinbiologiska området. 

För att bli marinbiolog måste du först ha en eftergymnasial utbildning för att bli behörig. Detta beror på att man måste ha flera olika kunskaper för att kunna anlitas som marinbiolog. Jag tror att marinbiologin kommer att bli ett mer efterfrågat yrke i framtiden därför att den mänskliga påverkan på naturen kommer att fortsätta öka och flera personer kommer att se det stora problemet med människans miljögifter.

Marinbiologi är inte särskilt farligt yrke beroende på vilket jobb man har därför att det finns marinbiologer som dyker i havet och det har sina egna risker jämnfört med en marinbiolog som jobbar i ett labb som kan jobba med miljögifter och andra farliga ämnen. Det betyder inte att marinbiologi är ett farligt jobb, det finns definitivt farligare jobb tex som skogsarbetare. 

Från vad jag har uppfattat om marinbiologin är det ca samma mängd kvinnliga och manliga marinbiologer och det innebär att det är ett hyfsat jämställt yrke. Om man vill bli en marinbiolog kan det vara positivt att ha tålamod, kunna simma och gilla miljön/havet.

Jag har en stark känsla om att marinbiologin har en ljus framtid därför att människor inte saktar ner med att förorena miljön. Det bidrar till den globala uppvärmningen och det kommer att påverka varenda organism på våran planet och det är varför jag tror att flera kommer välja en naturinriktning tex som marinbiologi. Det är därför jag tror att marinbiologin har en stark och långvarande framtid framför sig.

 

 

 

Källor: (1) Framtid.se, (2) Är det värt att bli marinbiolog
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional