Därför borde det vara kortare skoldagar

Publicerad 2021-02-15 11:30

Elever i högstadiet brukar gå i skolan klockan 8:10 till 16:00 och ibland ännu längre. En vanlig arbetsdag för en vuxen människa är runt 8 timmar och en vanlig skoldag för en högstadie elev är runt 8 timmar, är det verkligen optimalt att barn ska behöva arbeta lika länge som vuxna människor?

 

Många elever upplever skoldagen som lång, stressig och att de inte orkar koncentrera sig de sista lektionerna på dagen. Liberalerna hävdar: "Svenska skolan ska upp i topp igen, och varenda elev ska ha lärt sig det grundläggande när de går sin sista dag. Då behöver grundskolan bli tio år, och det ska också vara fler lektionstimmar". Självklart håller jag med, svenska skolan ska "upp i topp igen" som de uttrycker det. Men är verkligen längre skoldagar lösningen på problemet? Finland har motbevisat det gamla tänkandet, så varför fortsätta i de gamla banorna som uppenbart inte fungerar.

De långa skoldagarna leder till att eleverna inte har tillräckligt med tid för att plugga, ofta måste de vara vakna sent in på natten för att hinna med sina läxor vilket leder till att de får för lite sömn vilket i sin tur kan resultera till att eleverna bli okoncentrerade och lär sig mycket sämre i skolan. Forskning har även visat att mindre sömn kan leda till depression, sämre koncentrationsförmåga och inlärningsförmåga. En tonåring behöver mellan 9-11 timmars sömn varje natt.

Idag är ungdomar i skolan ungefär lika länge som en vuxen är på sitt jobb. Mot slutet av dagen kan eleverna inte koncentrera sig och det är vanligt att de presterar sämre, eftersom de bara sitter och räknar hur många minuter det är tills dagen är slut.

I Danmark pågår en undersökning om hur kortare skoldagar påverkar elevernas resultat: ”50 utvalda skolor i den danska utbildningsministerns pilotprojekt, har tillåtelse att experimentera med kortare skoldagar, rapporterar DR ”. Eftersom det är kortare skoldagar så har skolan tillgång till att ha två lärare på alla lektioner vilket leder till att elever får hjälp snabbare och det blir mer ”mångsidig undervisning”hävdar John Schultz, rektor på Bymarkskolan i Danmark.

Undersökningen drog igång 2016 och provresultaten på nationella proven har förbättrats avsevärt. Vilket betyder att kortare skoldagar kan förbättra resultat och inlärning för elever, men det är inte bara det som är positivt med kortare skoldagar. I och med kortare skoldagar kommer eleverna få mer fritid utanför skolan. De kommer att få mer tid till att socialisera sig med sina kompisar och stressen för skolan kommer troligtvis lätta på grund av att eleverna har mer tid för att göra läxor och plugga till prov.

Nu är det nog många som tänker: hur kan elever lära sig mer av att ha mindre lärande tid? Självklart finns det goda anledningar till att vara skeptisk. Men som jag förklarade förut, mer skoltimmar är inte svaret.

Min fråga till dig är, vad är bäst? Långa skoldagar med dålig prestations förmåga eller kortare dagar med bra prestations förmåga?

Sammanfattningsvis, långa skoldagar leder till sämre koncentration och prestationsförmåga samt trötta och stressade elever. Studier har visat att kortare skoldagar kan leda till förbättrade resultat på nationella proven och som bonus får man gladare elever som är mer positivt inställda till lärandet och därför anser jag att man borde korta ner skoldagarna i Sverige.

Källor: (1) Mobile Stories, (2) Liberalerna , (3) Svenska Dagbladet , (4) Dt , (5) Nyheter24, (6) Ung livstil
Skribent

Dela

Elevartikel

Redaktionen
19 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
05 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
27 maj
Elevartikel
16 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
15 maj
Elevartikel
Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel

 

Redaktionen

15 maj
Professional
23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional