Kortare skoldagar

Publicerad 2020-11-09 11:57
jdog90

Många skolelever upplever skolan som stressig och de känner sig ofta trötta. Finland har redan bevisat att det fungerar bättre med kortare skoldagar. Därför anser jag att vi ska införa kortare skoldagar också här i Sverige.

Det är redan bevisat att de kortare skolan dagarna hjälper med att få bättre studieresultat. Det är bara att ta Finland som exempel. De har varken läxor eller långa skoldagar. Vilket är ett annorlunda system gentemot majoriteten av andra länder som har ett välutvecklat skolsystem. Längre skoldagar innebär att man måste vakna tidigt och sluta sent. Under tonåren så är sömnen väldigt viktig, det behövs ungefär 9-10 timmar sömn varje natt. Så om man ska gå i skolan från ca klockan 8 till ungefär 16 så är redan halva dagen borta. Sedan så har många aktiviteter såsom fotboll och innebandy. Då försvinner ungefär 2 timmar till av dagen då är klockan redan 18:00. Runt den tiden så måste man äta middag så då försvinner ännu mer tid. Detta gör att man måste gå och lägga sig tidigt för att kunna få nog med sömn. Då får man totalt 0 minuter till att plugga och göra läxor.  

Det här skulle lätt kunna fixas med att göra skoldagarna kortare. Om man istället börjar runt 9 och slutar runt 13 - 14 så får man istället 3 timmar fritt hemma som man kan använda till att göra läxor och plugga, man får till och med tid till att ta pauser och ta det lugnt. Du skulle också lättare kunna få dina 9-10 timmar sömn utan att behöva gå och lägga dig vid klockan sju-tiden. Som sagt så har Finland redan bevisat att det här systemet faktiskt fungerar i och med att de har bättre studieresultat än Sverige. 2012 vann Finland pris för att ha den bästa skolan i hela Europa. 

Men om man har fler timmar i skolan så kan man få mer gjort? 

Om man är väldigt trött och stressad så tenderar man att slarva istället för att göra något noggrant. Man stressar igenom uppgiften eller så strutar man att helt i att jobba. Långa skoldagar öka sömnbrist som kommer att leda till depressioner, sämre prestationsförmåga och svårare att lära sig. Detta stärker mitt argument om att ha kortare skoldagar ännu mer. Så ifall man är i skolan längre och är väldigt trött så kommer man inte heller att lära sig något. Vilket gör att man bara sitter igenom dagen utan att få något bra gjort. Får man inget bra gjort på hela dagen så kommer det bara leda till mer stress för att man hamnar efter mer och mer. Till slut så kommer man få en hög med uppgifter som kommer göra att man blir ännu mer stressad och presterar ännu sämre i skolan. 

Sammanfattningsvis så när man har längre skoldagar så tenderar man att sova kortare. Sover man för lite så leder det till depressioner, sämre prestationsförmåga, svårare att lära sig. Det kommer helt enkelt bli en ond cirkel där man bara gör sämre och sämre av sig i skolan. Därför anser jag att vi ska införa kortare skoldagar för ungdomar!

 

Källor: (1) Svenska dag bladet , (2) , (3) unglivsstil.se/ungdomar
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

26 nov
Elevartikel
"train" by k_haruna is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
24 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
BILD: Madelen Claeson
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Pxfuel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Iris Gulis
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
Wilda Losbäck
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
06 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
Erich Westendarp
05 nov
Elevartikel
20 okt
Elevartikel
Privat
09 sep
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional
05 maj
Professional